Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai R. Moldova, sînt Rusia și Turcia (VIDEO)


Igor Dodon: cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai R. Moldova, sînt Rusia și Turcia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Președintele moldovean a participat la controversatele festivități dedicate zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia.

Dodon și-a făcut apariția la Comrat seara, în timpul concertului dat la invitația sa de mai mulți artiști ruși, între care Aleksandr Marshal și formația Serebro.

Înainte de a urca pe scenă pentru a-și ține discursul președintele moldovean a făcut alături de lidera Găgăuziei Irina Vlah o baie de mulțime, fotografindu-se alături de mai mulți locuitori ai Comratului care veniseră la concert.

„Cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia”, a spus președintele Igor Dodon în discursul său.

Dodon a criticat actuala guvernare de la Chișinău, și i-a îndemnat pe oameni să voteze cu aliații lui la alegerile din 2018.

„Moldova fără Găgăuzia nu are viitor. Vom supravețui acestei situații grele doar dacă vom fi împreună. Noi trebuie și vom fi împreună, nu avem alte opțiuni, iar cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură. [...] Când va fi nevoie, toți împreună... dar eu sunt convins că următoarea noastră lovitură va fi anul viitor.”

În acest context, Igor Dodon a ținut să anunțe că nu a venit cu mâna goală și că va dărui copiilor care vor merge în clasa întâi la 1 septembrie ghiozdane și rechizite școlare. El a spus că este vorba de aproape aproximativ 1700 de elevi.

O noutate, lansată de bașcanul Irina Vlah, a fost legalizarea drapelului folosit în timpul proclamării așa-numitei republici Găgăuzia în 1990.

„Nu este vorba de înlocuirea drapelului oficial al autonomiei, ci despre utilizarea steagului istoric alături de cele oficiale. Ideea nu este nouă, și consider că această propunere este foarte importantă. Este vorba despre revenirea la rădăcinile Republicii Găgăuzia. Sub acest simbol au avut loc primele mitinguri în Comrat.”

În 19 august la Comrat au avut loc mai multe evenimente dedicate atât zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia, dar și orașului Comrat, care a împlinit 228 de ani de la fondare.

Așa-numita republică Găgăuzia proclamată unilateral de autoritățile de la Comrat în 19 august 1990 a fost declarată neconstituțională de guvernul de la Chișinău, care a conferit Găgăuziei statut de regiune autonomă patru ani mai târziu.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG