Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Sunt niște mesaje pentru agitarea opiniei publice, nimic mai mult”


Mitingul sociliştilor la Bălți
Mitingul sociliştilor la Bălți

Opinia analistului politic şi activist civic Igor Boţan față de noua solicitare a socialiştilor moldoveni și anume trecerea la un regim politic prezidenţial în Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:35 0:00
Link direct


Europa Liberă: Socialiștii anunță că vor republică prezidențială. Ei cum înțeleg asta și, mai ales, cum înțeleg să pună în aplicare acest plan strategic?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boțan: „Această cerință a lor de a trece la un sistem prezidențial este una, deocamdată, fantezistă în sensul că la început Partidul Socialiștilor trebuie să obțină majoritatea în Parlament, după care poate iniția această reformă constituțională, dacă vor găsi de cuviință. Până atunci, toate discuțiile și îndemnurile la trecerea către o republică prezidențială sunt doar manevre de agitare a opiniei publice și de testare a atitudinii cetățenilor.”

Europa Liberă: Ce efect practic poate să aibă revendicarea anticipatelor, de exemplu?

Igor Boțan: „Aceste revendicări sunt doar un fel de testare a capacității de mobilizare a partidului, altă încărcătură ideologică sau de altă natură aceste întruniri nu au. Singura intrigă legată de manifestările Partidului Socialiștilor, din punctul meu de vedere, se referă la următorul fapt: vor contabiliza trei mitinguri la cele 637 anunțate anterior de domnul Dodon sau, totuși, un singur miting de protest la care s-au citit aceleași rezoluții?”

Europa Liberă: Zinaida Greceanîi a anunțat că se va proceda la colectarea de semnături. Totuși au în vedere niște acțiuni practice?

Și legea spune că agitația electorală nu se permite decât în campania electorală, iar ei vor spune că au o campanie politică, așa cum ne-au obișnuit nu o dată...

Igor Boțan: „Colectarea semnăturilor e o procedură absolut normală în viața noastră politică, numai că iarăși este vorba despre lucruri fanteziste. Ei au anunțat că vor colecta semnăturile a cel puțin 70% a cetățenilor cu drept de vot, ceea ce înseamnă mai mult de două milioane de semnături. Dar nu e vorba de două milioane. Deci, din start putem vorbi despre faptul că sunt niște mesaje pentru agitarea opiniei publice, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Adică, adunând semnături, ei vor face, de fapt, campanie?

Igor Boțan: „Exact. Și legea spune că agitația electorală nu se permite decât în campania electorală, iar ei vor spune că au o campanie politică, așa cum ne-au obișnuit nu o dată, campanie politică…”

Europa Liberă: La fel cum au făcut și democrații cu autobuzul proeuropean?

Igor Boțan: „Sigur! Păi, nu sunt ei parteneri în cartelul despre care vorbim în fiecare săptămână? Deci, asta este șmecheria – vor avea acum un pretext de a umbla din localitate în localitate, chipurile, pentru colectarea semnăturilor, care nu au nicio valoare juridică.”

Europa Liberă: Totuși, cererea de anticipate a răsunat la mitinguri și un socialist împătimit ar trebui după aceea să-i întrebe pe lideri: Ați vrut anticipate, dar cum vreți să le obțineți și când, dacă practic a rămas un an de zile?

Igor Boțan: „Problema e că, dacă cu adevărat doresc alegeri anticipate, trebuie să renunțe la sistemul electoral mixt pe care l-au promovat, cel puțin pentru a fi în conformitate cu cerințele europenilor.”

Europa Liberă: Dar anticipate cu mixt nu se poate?

Igor Boțan: „Nu se poate, pentru că așa sunt regulile scrise – cu un an de zile înainte de alegeri nu trebuie să se schimbe sistemul electoral. Deci, trebuie să vedem ce-și doresc socialiștii – anticipate cu sistemul proporțional sau ordinare cu sistemul pentru care au pledat și, potrivit domnului Dodon, este singurul sistem care garantează victoria absolută?”

Europa Liberă: Ori doar să se agite un pic, ca să încălzească atmosfera?

Igor Boțan: „Da, toate aceste manifestări sunt pură agitație, dar, dacă vorbim serios despre încercarea de modificare a Constituției, acest lucru va fi posibil doar în eventualitatea că Partidul Socialiștilor câștigă cu majoritatea absolută alegerile parlamentare din 2018, după care, da, vor avea mână liberă, dar nu foarte liberă, atâta timp cât nu știm cum va evolua problema Curții Constituționale – vor fi introduse modificările referitoare la extinderea mandatului până la nouă ani sau nu? Deci, sunt nuanțe, pentru că Curtea Constituțională are deja răspunsurile la toate întrebările, poate invoca integritatea materiei constituționale, nu poate veni oricine să facă harcea-parcea în Constituție. Un referendum popular este imposibil. Și domnul Dodon, și adepții socialiștilor știu acest lucru, pentru că modificarea Constituției prin referendum popular înseamnă necesitatea colectării semnăturilor în raioane, câte 20 de mii, cel puțin, în fiecare raion. Deci, domnul Dodon, cu toată capacitatea de mobilizare, nu va fi în stare să colecteze semnăturile în raioane.”

Europa Liberă: Un referendum constituțional oricum nu are efect juridic imediat, oricum Parlamentul trebuie să adopte presupusele și jinduitele schimbări?

Igor Boțan: „Sigur. Parlamentul trebuie să declare organizarea referendumului. Deci, la început, domnul Dodon și echipa sa ar trebui să colecteze peste 400.000 de semnături, dacă luăm în considerare că vor colecta semnăturile și în raioane, iar dacă cumva se întâmplă că toți locuitorii care au mai rămas prin raioane semnează pentru referendumul popular inițiat de socialiști, atunci Parlamentul va fi cel care va trebui să fixeze data. Deci, e mult până la modificarea Constituției, de aceea toate aceste discuții nu sunt altceva decât agitație.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG