Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Domnul Dodon ar face bine dacă ar convoca un protest mare la care să-și dea darea de seamă pentru ceea ce a promis și nu a făcut”


Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:27 0:00
Link direct

În cadrul unei intervenții în emisiunea „Glavnii vopros” de la NTV, președintele Moldovei Igor Dodon a anunțat săptămâna trecută că intenționează să organizeze în 24 septembrie un protest de mari dimensiuni, despre care spune că va pregăti terenul pentru o acțiune populară de amploare care să pună capăt confruntării sale cu guvernarea de la Chișinău.

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon vrea să devină iar pol de atracție pentru proteste antiguvernamentale, chiar dacă cu jumătate de picior, de fapt, se află în Parlament sau cu o talpă întreagă. Ce șanse are să devină dânsul mai important decât opoziția de dreapta?

Igor Boțan: „Domnul Dodon, dacă va organiza proteste, ele nu vor fi antiguvernamentale. Eu cred că ele vor fi proguvernamentale, în situația în care are loc această polarizare convenită de comun acord.”

Europa Liberă: Dar dânsul spune că va aduna populația la o „mare adunare națională”, așa cum a numit-o dânsul, „dacă guvernarea va împinge Republica Moldova spre un război”, exact așa s-a exprimat, sau dacă va încerca de bună seamă să organizeze un impeachment.

Igor Boțan: „Domnul Dodon inventează subiecte și după asta se erijează într-un fel de politician care încearcă să aplaneze conflictele pe care tot el cumva le evocă. Al doilea lucru, domnul Dodon folosește un limbaj inadecvat. Eu cred că este un fel de kitsch politic să invoci Marea Adunare Națională la un miting partinic, pentru că noi am văzut cu toții că, după hotărârea Curții Constituționale privind anularea intenției domnului Dodon de a organiza un referendum, el a mers la sediul Partidului Socialiștilor unde de comun acord cu conducerea partidului au ajuns la o înțelegere că vor organiza niște proteste.”

Europa Liberă: Dar Dodon pretinde că întreaga populație sau o bună parte din populație tocmai a rămas cu ochii în soare și vrea ceea ce dânsul a propus la referendum – să scape de datoria de un miliard, să micșoreze numărul parlamentarilor etc.?

Igor Boțan: „Foarte bine. Și eu sunt de acord că majoritatea cetățenilor își doresc anume acest lucru, dar pentru asta nu e nevoie de organizarea referendumului. Sunt sondaje de opinie care arată că oamenii chiar vor asta, iar un referendum ar însemna un singur lucru – confirmarea a ceea ce domnul Dodon a promis în campania electorală.”

Europa Liberă: Și risipă de bani?

Igor Boțan: „Și risipă de bani. Dacă domnul Dodon are mandat exact pentru implementarea acestor deziderate, care este sensul să convoci referendumuri care sunt doar consultative, și nu au putere juridică?”

Europa Liberă: Totuși, va înghesui, va reuși să dea la o parte partidele de dreapta și să devină dânsul promotorul protestelor sau nu?

El evocă miniștrii buni care au lucrat fie cu Vladimir Voronin, cum a fost cazul ministrului Șova, care era un om foarte competent, fie lucruri care au fost discutate și puse la punct de miniștrii cum au fost domnul Osipov, Carpov, actualmente, domnul Bălan.

Igor Boțan: „Nu, eu nu cred în faptul că domnul Dodon vrea să devină lider protestatar, dar iarăși trebuie să revenim la limbajul pe care îl folosește domnul Dodon. Așa cum spuneam, este un kitsch să invoci Marea Adunare Națională pentru convocarea unui miting partinic și un alt lucru foarte important este că partidul de guvernământ doar se va bucura, dacă domnul Dodon va proceda în așa fel, având posibilitatea să convoace un alt miting – pentru susținerea integrării europene a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Adică, iarăși să fie polarizare?

Igor Boțan: „Sigur că. Este un ping-pong. Domnul Dodon s-a înțeles de minune cu partidul de guvernământ atunci când au schimbat sistemul electoral.”

Europa Liberă: Igor Dodon își mai dorește o poziție de lider în subiectul reglementării transnistrene – anunță în 2020 alegerea unui președinte al teritoriului reunificat. Vi se pare realist acest jalon?

Igor Boțan: „Domnul Dodon ar face bine, totuși, dacă ar convoca un protest mare, la care să-și dea darea de seamă pentru ceea ce a promis și nu a făcut. Domnul Dodon deja trebuia să aibă un plan bine chibzuit și acceptat de transnistreni și de ruși pentru reglementarea transnistreană.”

Europa Liberă: Păi, acesta-i planul – în 2020, un președinte unit.

Igor Boțan: „Păi, sigur că, așa putem vorbi, exact cum Partidul Comuniștilor spunea în 2001 că în trei-patru luni de zile soluționăm problema. Domnul Dodon nu are soluții. El evocă miniștrii buni care au lucrat fie cu Vladimir Voronin, cum a fost cazul ministrului Șova, care era un om foarte competent, fie lucruri care au fost discutate și puse la punct de miniștrii cum au fost domnul Osipov, Carpov, actualmente, domnul Bălan.”

Europa Liberă: Vasile Șova îl consiliază acum. Poate Vasile Șova are o soluție magică?

Igor Boțan: „Domnul Vasile Șova, probabil, evocă tot soluțiile pe care le-a discutat și au fost acceptate cândva de domnul Vladimir Voronin, dar noi atribuim toate aceste inițiative domnului Voronin. Iată că domnul Dodon face abstracție de aceste lucruri și se erijează într-un fel de promotor al unor idei noi, ceea ce este contraproductiv și nu este adevărat.”

Tiraspolul nu poate fi conciliant, pentru că Tiraspolul își caută nișă și Tiraspolul cumva este interesat de această situație tensionată, pentru că merge la Moscova și obține ce vrea în bani cash, fără ca să facă.

Europa Liberă: Cât de conciliant poate fi Tiraspolul, fiind Dodon la putere?

Igor Boțan: „Tiraspolul nu poate fi conciliant, pentru că Tiraspolul își caută nișă și Tiraspolul cumva este interesat de această situație tensionată, pentru că merge la Moscova și obține ce vrea în bani cash, fără ca să facă…”

Europa Liberă: Krasnoselski i-a răspuns deja lui Dodon?

Igor Boțan: „I-a spus foarte clar lui Dodon încă în luna martie că ceea ce propune domnia sa, adică domnul Dodon, este inacceptabil, Transnistria rămâne stat independent. Apropo, este straniu că domnul Dodon nu a mers la Tiraspol să sărbătorească independența Transnistriei. Dacă a sărbătorit la Comrat independența și declararea „republicii găgăuze”, este straniu și este absurd să nu fi făcut același lucru la Tiraspol, mai cu seamă că la Comrat a salutat ceea la ce găgăuzii până la urmă au renunțat. Iar în Transnistria putea să sărbătorească ceea la ce transnistrenii sau, cel puțin, elitele transnistrene țin cu dinții. Deci, domnul Dodon, iată aici, dă dovadă de inconsecvență.”

Europa Liberă: Sau de prudență? Poate și-a dat seama…

Igor Boțan: „Probabil, și de prudență.”

Europa Liberă: …că ar fi deja riscant să salute separatismul?

Igor Boțan: „Este riscant să salute separatismul, dar domnul Dodon, dacă chiar va convoca acest miting de protest, cum zice el, sau de susținere a domniei sale, el, totuși, ar trebui să dea o dare de seamă pentru ceea ce face. De exemplu, ar trebui să le explice cetățenilor cum de se întâmplă că a invocat pericolul venirii în Republica Moldova a 30 de mii de sirieni, dar de fapt în câteva luni, de când e la Președinție, a semnat 600 de decrete de renunțare la cetățenia moldovenească de către cetățenii noștri.”

Europa Liberă: Dar n-avea cum să-i oprească pe acești cetățeni.

Igor Boțan: „OK. Dar cel puțin nu trebuia să mintă sau cel puțin nu trebuia să recurgă la neadevăruri, că există mare interes pentru migranți de a veni în Republica Moldova. Republica Moldova este depopulată, oamenii fug de aici, iar domnul Dodon a recurs la tot felul de lucruri, din punctul meu de vedere, incorecte pentru a veni la putere.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că Moscova nu sancționează Republica Moldova așa cum „ar fi trebuit” să o sancționeze, cum spune Dodon, grație relațiilor dânsului personale, pe care le are cu Vladimir Putin, pe care are de gând să le consolideze în continuare, așa cum a promis în cel mai recent interviu?

Igor Boțan: „Sigur, aici e găselnița Partidului Democrat care poate să emită tot felul de declarații antirusești, având protecția domnului Dodon, pentru că domnul Dodon ne spune cu text deschis: Dacă Rusia ar reacționa și ar pedepsi Republica Moldova, atunci ar scădea și ratingul politicianului prorus Igor Dodon. Deci, Partidul Democrat poate să-și continue, cum zic ei, „atacurile la adresa Rusiei”, avându-l pe Dodon, tocmai pe Dodon, protecție.”

Europa Liberă: Pe post de antidot?

Igor Boțan: „Da, de antidot, da, pentru că Rusia, chiar dacă ar pedepsi Republica Moldova, ar lovi prin ricoșeu exact în domnul Dodon. E o poziție minunată, care se înscrie perfect în acest tandem. Al doilea lucru foarte important ține de faptul că Rusia invocă faptul că sancțiunile sunt un instrument care nu trebuie folosit în relațiile internaționale, după ce a anexat Crimeea și a primit sancțiunile din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Și în acest context, Rusiei tocmai nu-i convine acum să-și folosească instrumentele pe care le-a folosit în 2006, în 2013, în 2014, în 2015, pentru că atunci toată lumea ar spune: Cum așa? Nu-ți plac sancțiunile, dar pe cei mici și neputincioși tocmai cu sancțiunile îi lovești în moalele capului?

Previous Next

XS
SM
MD
LG