Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „A patra cale [a PDM] nu e altceva decât oferirea de 'cadouri' preelectorale cetățenilor”


La mitingul pro-PDM de la Chișinău
La mitingul pro-PDM de la Chișinău

Punct de vedere săptămânal în dialog.

În perspectiva alegerilor generale de anul viitor, care pentru prima data se desfășoară după sistemul mixt, Partidul Democrat aflat la guvernare se prevalează de această poziție pentru a împărți cadouri electorale. Subiectul discutat de analistul politic Igor Boțan cu Vasile Botnaru.

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Toate bugetele, înainte de alegeri, țintesc scopul electoral. Acest lucru în Republica Moldova a fost observat în cadrul celor opt scrutine parlamentare, pe care le-am avut după declararea independenței Republicii Moldova. Despre proiectul bugetului a început să se vorbească încă în luna martie, de atunci am văzut primele semnale că acest buget se pregătește a fi lansat țintind în alegerile care vor avea loc.”

Un punct de vedere de Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:44 0:00
Link direct


Europa Liberă: Ministerul Educației va avea cea mai importantă creștere. De ce acolo vrea să investească Partidul Democrat cei mai mulți bani?

Igor Boțan: „Pentru că Partidul Democrat probabil își amintește de promisiunile electorale pe care le-a făcut în 2014 înainte de alegeri și ofertele către alegători atunci au fost foarte generoase. Acum, Partidul Democrat își dă seama că, înainte de campania electorală, va fi întrebat despre modalitatea în care și-a onorat obligațiunile din 2014 și insistă.”

Europa Liberă: Să vă întreb altfel. Între timp, Partidul Democrat pare să se certe cu judecătorii, cărora le schimbă modalitatea de pensionare și am văzut niște nemulțumiri formulate de unii judecători. Asta înseamnă că renunță la bunăvoința judecătorilor și, eventual, a polițiștilor, procurorilor?

Igor Boțan: „Nu, nu sunt de acord. Trebuie să înțelegem și ne amintim acest lucru că toate reformele, inclusiv ale poliției, organelor de forță, ale sistemului judecătoresc au fost agreate cu partenerii de dezvoltare. Partenerii de dezvoltare au oferit resurse financiare pentru reformarea acestor instituții și...”

Europa Liberă: ...până în momentul când s-a văzut că nu merg reformele?

Judecătorilor li se poate reproșa un lucru pe care îl știe toată lumea: că, în pofida ridicării salariilor acestora, corupția în justiție nu a scăzut...

Igor Boțan: „Exact! Și acum am ajuns în situația că în ajunul alegerilor parlamentare este important ca acele „cadouri” electorale să fie făcute cetățenilor, iar judecătorii, știind de nemulțumirea lor, numai că judecătorilor li se poate reproșa un lucru pe care îl știe toată lumea că, în pofida ridicării substanțiale a salariilor acestora, corupția în justiție nu a scăzut. Deci s-a investit cam aiurea.”

Europa Liberă: Dar mă refer la Partidul Democrat. Renunță la bunăvoința judecătorilor: 1. schimbând sistemul de calculare a pensiilor și 2. acreditând ideea că trebuie aleși de către întreg poporul pe motiv că nu sunt suficient de, hai să zicem, profesioniști.

Igor Boțan: „Dacă sistemul judecătoresc nu este independent, se revoltă sau nu se revoltă efectul este același. Și atunci, revolta judecătorilor poate fi canalizată în ceea ce vedem acum în prezentarea demisiilor, astfel încât eventual să fie blocat procesul de a face justiție în țara noastră.”

Europa Liberă: Se răzvrătesc judecătorii cumva?

Igor Boțan: „Nu cred. Cel mai probabil, judecătorii nu toți sunt controlați, sunt controlați doar cei care au funcții și administrative în cadrul sistemului judecătoresc, iar aceștia – știm foarte bine – sunt controlați și nu vor risca niciodată cu poziția lor, cu funcția lor, iar plecând din sistem, judecătorii devin și mai vulnerabili, fiindcă pot fi în orice moment făcuți țapi ispășitori, așa cum vedem pe dimensiunea politică.”

Europa Liberă: Retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu ce vă spune?

Igor Boțan: „Părerea mea este că e vorba despre reglare de conturi pe dimensiunea politică. Cred că totuși această decizie judecătorească are la bază argumente de ordin politic, și nu de ordin juridic. Este opinia mea, pe care eu, din păcate, nu pot să o confirm prin anumite dovezi, dar această impresie persistă și nu sunt eu singurul care are această impresie.”

Europa Liberă: Dar pretextul este limpede: a tăinuit faptul că avea un dosar penal și, vezi Doamne, ca orișice solicitant de cetățenie, trebuia să declare acest lucru?

Igor Boțan: „Președintele Timofti i-a conferit cetățenia Republicii Moldova pentru merite lui Traian Băsescu. Faptul că dl Dodon nu a găsit în dosarul dlui președinte Traian Băsescu declarațiile privind urmărirea sa penală în România nu cred că sunt argumente foarte serioase.”

Europa Liberă: Întreb altfel. S-a atestat, formal vorbind, o greșeală, dacă nu cumva o ilegalitate comisă de fostul președinte? Deci, dacă colegii judecători ai judecătorului Timofti l-au declarat vinovat, pentru că a acordat cetățenie nejustificat, ar trebui să suporte consecințe nu doar Traian Băsescu?

Atitudinea față de Traian Băsescu are la bază elemente politice, și nu juridice...

Igor Boțan: „Logic ar fi corect, dar pentru că – și asta-i o dovadă în plus că atitudinea față de Traian Băsescu are la bază elemente politice, și nu juridice. În exercitarea mandatului, sigur că dl președinte Nicolae Timofti trebuia să se bazeze atât pe lege, cât și pe propria lui intuiție. Intuiția i-a spus că Traian Băsescu este o personalitate care merită să aibă cetățenia Republicii Moldova după lucrurile foarte utile, frumoase pe care le-a făcut pentru cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Alexandru Tănase a scris un articol pe blogul său despre semnificația retragerii cetățeniei, precizând că nu este în relații de amiciție cu Traian Băsescu, dar consideră că Traian Băsescu merita să aibă cetățenie din simplul motiv că România a făcut gesturi numeroase de sprijin la adresa Republicii Moldova. Când spuneți că ar sta la baza deciziei judecătorești rațiuni politice, la ce vă referiți? Este un adversar politic periculos și din cauza asta nu trebuia lăsat să intre în campanie?

Igor Boțan: „Aici nici nu trebuie să facem eforturi. Dl Dodon a declarat foarte clar că este pornit împotriva dlui Traian Băsescu, că Traian Băsescu ar reprezenta un pericol pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova, de aceea dl Dodon a fost în acest caz foarte explicit...”

Europa Liberă: Și consecvent?

Igor Boțan: „Și consecvent. Acesta este motivul pentru care i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu. Acest lucru explicat public ne face să credem că la bază stau anumite argumente de ordin politic și acest lucru îl îndreptățește pe ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase să facă declarațiile pe care le-a făcut, deși m-aș fi așteptat de la un jurist să nu interpreteze din punct de vedere politic astfel de evenimente.”

Europa Liberă: Acum își poate permite, că nu este într-o funcție publică.

Igor Boțan: „Da, este adevărat și acest lucru. Totuși are imaginea de jurist, de om care luptă pentru dreptate, așa cum spunea chiar domnia sa pe blogul său personal.”

Europa Liberă: Să ne întoarcem la „cadourile” pe care le oferă Partidul Democrat. Cui ar urma să-i acorde, dacă nu „cadouri”, atenție Partidul Democrat?

Igor Boțan: „Partidul Democrat lucrează consecvent, comandă sondaje de opinie și sondajele de opinie arată foarte clar că 40, până aproape la 50 la sută din cetățenii Republicii Moldova nu au o opinie încă formată în privința preferințelor lor electorale. Am văzut foarte clar că principalele „cadouri” sunt adresate diferitelor categorii, în primul rând, bugetarilor. Aceștia se vor alege cu salarii mai mari, iar numărul lor este semnificativ, numără aproape, dacă facem un calcul, până la 15% din numărul alegătorilor din Republica Moldova, dar „cadourile” pe care le-au făcut și pentru întreaga populație, pentru toți salarizații atunci când au introdus această impozitare pentru persoanele fizice stabilită la un nivel de 12%, multe alte lucruri sigur că le-au făcut cu tentă electorală, dar, repet, acest lucru s-a întâmplat în toate cele opt campanii parlamentare pe care le-am avut până în prezent de la declararea independenței Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Asta și este calea a patra?

Igor Boțan: „A patra cale a Partidului Democrat este cea pe care au împrumutat-o sau au preluat-o de la agrarieni, comuniști, socialiști. Deci, ei au îmbrățișat această a patra cale [a PDM] nu e altceva decât oferirea de 'cadouri' preelectorale cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar cetățeanul câștigă un tăbultoc de cartofi, un kilometru de drum de la partid sau personal de la deputatul Țuțu, nu contează, oamenii beneficiază de ceva, nu?

Igor Boțan: „Problema este ca beneficiul pe care îl are cetățeanul să fie unul care se înscrie în perspectiva de creștere a Republicii Moldova, așa cum ne promitea Partidul Democrat acum patru ani de zile, în 2014.”

Europa Liberă: Adică i se ung ochii?

Igor Boțan: „Exact! Între timp, am aflat că s-a furat un miliard, acum avem lucruri extrem de interesante pe dimensiunea propagandistică. Noi știm că pe 7 mai principalii conducători ai instituțiilor de forță ne-au spus foarte clar că au știut totul, cum s-a furat miliardul, în ce mod s-a făcut acest lucru. Vedem acum că Partidul Democrat și cei care îl susțin vor să dea toată vina pe așa-zișii țapi ispășitori care nici măcar nu au dreptul să se pronunțe public, ca să știm și noi care este opinia lor despre furtul acestui miliard.”

Europa Liberă: O să aflăm din memorii?

Igor Boțan: „Sigur că vom afla din memorii, vom afla mai târziu, dar între timp cu salariile mărite, cu perspective sociale în Legea bugetului, cu o secetă destul de apăsătoare pentru agricultură iată că intrăm încet-încet în campania electorală și perspectivele țării sunt altele decât au fost patru ani de zile în urmă. Cu patru ani în urmă, dl Plahotniuc, actualul lider al Partidului Democrat, ne vorbea despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, despre transformarea țării noaste într-un tigru economic în Europa Centrală, se bucura de eforturile comune și de succesele pe care le-a obținut Partidul Democrat în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Iată că acum azimuturile politicii Partidului Democrat s-au mutat spre Dubai, în lumea musulmană. În schimb, Uniunea Europeană, Parlamentul European adoptă rezoluții în care vorbește despre degradarea procesului democratic din Republica Moldova. Este la latitudinea cetățenilor, votanților din țara noastră să vadă metamorfozele care s-au întâmplat cu Partidul Democrat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG