Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Forțele de ordine trebuie să aibă un comportament discret și să nu facă exces de zel”


Poză-simbol
Poză-simbol

Punct de vedere săptămânal în dialog despre comportamentul Poliţiei.

Punct de vedere săptămânal cu Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:03 0:00
Link direct


Europa Liberă: Autoritățile spun că Poliția a acționat perfect legal, că au fost justificate intervențiile. Se poate presupune că exista un pericol foarte mare dacă a fost atâta concentrare de poliție? Culmea că erau cu armele la vedere! Așa ceva am văzut doar la Bruxelles, după un atentat cu bombă proaspăt produs, vedem în Israel, vedem la Londra. Oare chiar la Chișinău există riscuri imanente ale unor atentate teroriste?

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „La Chișinău nu există niciun fel de riscuri. Timp de trei ani de zile cetățenii au protestat pașnic și au avut motive să protesteze. Furtul miliardului a arătat că acest stat, Republica Moldova, este unul eșuat.”

Europa Liberă: Pe ce se bazează atunci reacția asta incomensurabilă a conducătorilor Poliției, care scot atâta efectiv în stradă împotriva unor protestatari pașnici, așa cum spuneți Dvs.?

Igor Boțan: „Scopul este timorarea, adică înfricoșarea cetățenilor și dorința de a arăta că, în sfârșit, în această țară iată există o putere care are forță și este capabilă să aplice această forță.”

Europa Liberă: După 7 aprilie, unii ar putea spune că este justificată o asemenea paradă de putere?

Igor Boțan: „Ba nu este justificată, pentru că la 7 aprilie nu au existat organizatori. A fost un miting spontan, după ce s-au aflat rezultatele alegerilor. Aici știm că și acei care au organizat Marșul Centenarului și protestatarii pașnici anti-oligarhici au organizatori, care se adresează către părtașii lor să se comporte pașnic.”

Europa Liberă: Adică amanet era onoarea organizatorilor?

Igor Boțan: „Da, amanet era onoarea organizatorilor. Ei sunt responsabili, ei cheamă oamenii. Sigur că forțele de ordine trebuie să fie prezente, dar ele trebuie să aibă un comportament discret și nu trebuie să exceadă prin zel în ceea ce fac. În cazul la care vă referiți Dvs., noi am avut un lucru care era cât se poate de clar: oamenii au venit într-un marș al centenarului. După ce niște tineri au parcurs o distanță foarte lungă, acest marș a fost unul simbolic, care trebuia să aducă în atenția opiniei publice că acum 100 de ani a avut loc Marea Unire. Și în circumstanțele pe care le avem în Republica Moldova, o guvernare care nu are legitimitate, după ce s-a furat un miliard de dolari și această guvernare susține unul din protagoniștii acestui furt, oamenii sigur că sunt în situația să spună: La ce ne trebuie un astfel de stat dacă Republica Moldova, fiind un stat eșuat, nu are șanse să se dezvolte normal, de ce nu am pune în prim-plan problema reunificării țării și după Declarația de la București din martie anul curent, de ce să nu ceară și autorităților Parlamentului, în primul rând, de la Chișinău să facă același lucru?”

Europa Liberă: Încă la vamă poliția de frontieră a avut un comportament relevant, ofițerii superiori replicându-le unioniștilor: „Nu ne impuneți voi regulile la noi acasă!”. Poate din cauza asta a încercat puterea să acționeze mai dur, ca să arate că sunt musafiri nepoftiți unioniștii?

Igor Boțan: „Unioniștii nu pot fi musafiri nepoftiți în Republica Moldova, când sondajele de opinie arată că cel puțin 20 la sută își doresc reunificarea cu România. Studiile efectuate sub egida Fondului Universității Mării Negre au arătat că aproape jumătate din cetățeni în anumite condiții ar accepta Unirea cu România din considerente, hai să spunem așa, sociale. Acolo sunt pensiile mai mari, salariile sunt mai mari, România și-a rezolvat problemele strategice în raport cu Uniunea Europeană și NATO. Deci, în situația când aici, în stânga Prutului, avem un stat eșuat, iar peste Prut, în dreapta avem o țară care și-a rezolvat problemele strategice, oamenii aici își pun întrebarea: De ce nu am face un efort pentru ca Republica Moldova să revină sau Basarabia să revină alături de România?”

Europa Liberă: Dar ortacii socialiștilor, ai lui Igor Dodon, în special, sunt aproape jumătate?

Nimeni nu-i împiedică pe Igor Dodon și pe socialiști să se manifeste și ei de o manieră pașnică, așa cum fac unioniștii...

Igor Boțan: „Nimeni nu-i împiedică pe Igor Dodon și pe socialiști să se manifeste și ei de o manieră pașnică, așa cum fac unioniștii. Ei doar nu au venit să devasteze clădiri, ei au venit doar cu un marș simbolic în care reamintesc cetățenilor Republicii Moldova și autorităților că acest stat are mari probleme...”

Europa Liberă: La un moment dat, se acreditase ideea că Vlad Plahotniuc personal ar fi cumva unionist ascuns și că ar cocheta cu Bucureștiul în ideea viitoarei uniri. Se poate presupune că acum el și-a dat arama pe față și atitudinea față de unioniști vine de la Vlad Plahotniuc?

Igor Boțan: „Eu nu pot să mă lansez în astfel de speculații. Știm de la scriitorul Andrei Strâmbeanu, cel puțin acesta spune că înalți demnitari de la București ar afirma că dacă unirea o poate face cineva, acel cineva este anume Vlad Plahotniuc. În baza acestor declarații ale scriitorului Andrei Strâmbeanu se fac tot felul de presupuneri precum că Vlad Plahotniuc ar fi o piesă importantă în acest proces al eventualei unificări, lucru care...”

Europa Liberă: Și în felul acesta i se cere o indulgență în alb pentru alte acțiuni?

Igor Boțan: „Probabil, dar ceea ce s-a întâmplat este un exces de zel din partea poliției și când mă refer la poliție, nu mă refer la ofițerii care au fost în teritoriu, în Piața Marii Adunări Naționale sau pe traseul Leușeni – Chișinău, mă refer la superiorii acestor polițiști, pentru că polițiștii erau în exercitarea atribuțiilor lor şi îndeplinineau ordinele superiorilor.”

Europa Liberă: Dar finanțările se fac totuși, probabil, în funcție de niște argumente. Atunci când s-a obținut majorarea fondurilor pentru dotarea poliției, pentru salarizarea lor, cineva a descris cu lux de amănunte o listă de pericole și parlamentarii au acceptat aceste finanțări majorate.

Igor Boțan: „Nu doar parlamentarii au acceptat finanțări majorate, ci și partenerii de dezvoltare au dotat și au contribuit la dotarea poliției și la instruirea acesteia. Nimeni nu pune sub semnul întrebării activitatea poliției ca instituție foarte importantă în stat, noi discutăm despre faptul că anumite manifestări pașnice s-au desfășurat în condiții de exces de forțe polițienești în Piață, aceștia fiind înarmați de parcă exista un pericol iminent al asaltului instituțiilor statului ș.a.m.d.”

Europa Liberă: La modul practic, cum se poate clarifica regulamentar, juridic corect, dacă a fost nevoie de patrule cu automate producție americană sau de care o fi, occidentală, în văzul protestatarilor pașnici? Cine trebuie să clarifice și cine trebuie să dea răspuns la această întrebare?

Care a fost problema să li se permită la trei autobuze cu carte românească și cu materiale promoționale să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale?...

Igor Boțan: „Noi știm că înaintea manifestațiilor de protest, în ultimii trei ani de zile, prin intermediul mediaholdingului controlat de Partidul Democrat se inserează tot felul de insinuări precum că se pregătesc acte de violență ș.a.m.d. Sigur că poliția trebuie să reacționeze și eu nu pun la îndoială, nu pot pune la îndoială modul în care se echipează poliția pentru a asista la un protest sau altul. Noi însă pornim de la lucrurile pe care le cunoaștem. În ultimii trei ani de zile, protestele și marșurile din Republica Moldova au avut organizatori care sunt responsabili și răspund pentru ceea ce se întâmplă în cadrul acestor acțiuni.”

Europa Liberă: Dar un ofițer îmi spunea: „Mai bine noi să luăm supramăsuri de precauție, decât să ne justificăm după ce, Doamne ferește! se întâmplă un nou 7 aprilie”.

Igor Boțan: „Să admitem că aveți dreptate.”

Europa Liberă: Nu eu, ofițerul.”

Igor Boțan: „Ofițerul să admitem că are dreptate. În cazul cu Marșul Centenarului, care a fost problema să li se permită la trei autobuze cu carte românească și cu materiale promoționale ale acestor tineri unioniști ca să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale? Să judecăm...”

Europa Liberă: Presupusa bombă?

Igor Boțan: „Să stăm strâmb și să judecăm drept. Noi ne amintim de marșul sau contra-protestul Partidului Liberal din 7 iunie 2015. După ce Partidul Liberal în mai 2015 a fost de partea protestatarilor anti-oligarhici, pe 7 iunie a trecut de partea guvernării și Partidului Liberal i s-a permis să vină cu zeci de autobuze „Ikarus” pentru a impresiona opinia publică și a-i arăta cam care este volumul unui miliard furat. De ce trei autobuze cu materiale promoționale ale unioniștilor nu au putut să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale?”

Europa Liberă: Pentru că a fost un telefon privind posibile muniții în aceste autobuze.

Igor Boțan: „Polițiștii atunci, dacă au oprit aceste autobuze, au putut să le percheziționeze, să se convingă că nu există explozibil și să-i lase pe oameni să-și distribuie materialele promoționale.”

Europa Liberă: Întrebarea mea este, dl Boțan, următoarea: Când vedem că președintele Dodon este însoțit de șase bodyguarzi, Andrian Candu de alți patru, prim-ministrul de alți opt, noi avem dreptul să întrebăm: De ce șase și nu patru, de ce patru și nu doi, de ce în general bodyguarzii ăștia îi înconjoară, împiedicând presa să vorbească cu prim-ministrul, dacă, slavă Domnului, nu există pericole teroriste, cel puțin, n-am auzit despre atentate la viața demnitarilor?

Igor Boțan: „În privința lui Candu și Filip nu știu ce să vă răspund. Ei reprezintă o guvernare care nu este populară, care nu are legitimitate, care a venit în Parlament cu 19% și acum are aproape majoritate constituțională...”

Europa Liberă: Adică s-ar putea să fie stropiți și ei cu chișleag?

Igor Boțan: „Nu știu. Guvernul Filip are inserat în programul de guvernare lupta împotriva corupției politice. După ce 2/3 din primari i-a convertit în democrați, după ce 1/3 din deputați i-a convertit tot în democrați, deci eu înțeleg că o astfel de guvernare și exponenții ei au nevoie de bodyguarzi.”

Europa Liberă: Adică, numărul bodyguarzilor arată cât de populari sunt ei?

Igor Boțan: „Să admitem așa. În privința lui Dodon, eu am alte întrebări. Dodon ne spunea că nu va avea nevoie nici de pază, nici de bodyguarzi și că mașina lui prezidențială va sta la semafor pentru a respecta regulile de circulație în conformitate cu funcționarea acestor semafoare.”

Europa Liberă: Dar girofarul îl va aprinde?

Igor Boțan: „Da. Iată aceasta este întrebarea față de Dodon: Cum poți atunci când ești în campania electorală să vorbești un lucru, iar după asta să faci exact inversul?”

Europa Liberă: Nu e singura promisiune.

Pe această guvernare nu a costat-o nimic să strice relațiile cu Uniunea Europeană...

Igor Boțan: „Da, nu e singura, desigur.”

Europa Liberă: Dl Boțan, rezumând, înțeleg eu că atunci când autoritățile, puterea condusă de democrați etalează mușchii, mascații și polițiștii în carapace cu automate la vedere, de fapt, ei își taie creanga de sub picioare, arată în felul acesta că nu sunt populari și populația supărată prezintă un pericol și trebuie să se apere de ea?

Igor Boțan: „Ei cu certitudine arată că nu sunt populari, dar asta nu înseamnă în niciun caz că ei își taie craca de sub picioare. Dimpotrivă, ei își întăresc bastionul pe care îl au cu instrumentele coercitive ale statului. Pe această guvernare nu a costat-o nimic să strice relațiile cu Uniunea Europeană, pentru că a avut interesul să schimbe sistemul electoral.”

Europa Liberă: Întrebarea provocatoare: Și dacă acești oameni foarte bine dotați, foarte supărați și ei, pentru că au mame, copii, rude neîndestulate nu pot să întoarcă armele împotriva celor de la putere, așa cum se întâmplă frecvent în America Latină?

Igor Boțan: „Nu! Astfel de lucruri nu pot să se întâmple în Republica Moldova, pentru că exemplele pe care le aduceți Dvs. sunt legate de insider, de membri ai guvernului, de înalți ofițeri din poliție, care pot da ordine...”

Europa Liberă: Adică, mai curând putem să facem trimitere la practicile din Rusia, decât la alte practici?

Igor Boțan: „Exact! Eu cred că democrația suverană pe care Partidul Democrat o instaurează în Republica Moldova este exact ceea de ce are nevoie și de demonstrarea mușchilor, ca fiecare să înțeleagă că puterea nu va fi lăsată din mâini pur și simplu așa.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG