Linkuri accesibilitate

IDIS Viitorul: primăria Orhei nu e transparentă


Magazin social la Orhei
Magazin social la Orhei

Studiul IDIS Viitorul constată că achiziţiile publice se fac la Orhei cu multiple abateri de la norma legală.

Un nou studiu al Institutului Viitorul constată că primăria orașului Orhei, condusă de Ilan Shor, om de afaceri devenit politician, condamnat pentru frauda bancară, este printre lidere la capitolul achiziţii publice. Doar în acest an au fost planificate achiziții în valoare de 25 de milioane de lei. Experţii au constat însă mai multe nereguli în organizarea achiziţiilor şi în cheltuirea banilor publici.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Lipsa de transparenţă este definitorie pentru activitatea Primăriei Orhei, constată experții invocând faptul că din anul 2015, când la cârma primăriei a ajuns controversatul om de afaceri Ilan Shor, nu a fost publicat nici un raport de activitate.

Experții au observat că odată cu venirea acestuia la primărie pare să fi dispărut şi interesul instituţiilor de control pentru gestionarea fondurilor urbei. Nu există informaţii despre eventuale controale din partea Inspecţiei Financiare. Ultimul audit al Curţii de Conturi despre felul cum sunt cheltuiţi banii publici şi cum este gestionat patrimoniul oraşului Orhei a fost făcut în 2014, adică până a ajunge Shor primar.

În studiu se mai arată că deşi primăria Orhei este printre lidere la capitolul achiziţii publice, aceasta nu oferă prea multe informaţii despre ele, iar la o recentă procedură de achiziţie a refuzat participarea reprezentantei societăţii civile delegată de IDIS Viitorul, a jurnalistei Tatiana Djamanov, tot ea autoarea studiului.

Proiectele inițiate de primarul Ilan Shor nu au fost consultate cu locuitorii municipiului Orhei pentru a se stabili cât sunt de prioritare...

Experta a analizat trei cele mai mari contracte pe care le-a încheiat Primăriei Orhei în 2018 în valoare totală de peste 12 milioane de lei. Unul din ele ţine de serviciile de alimentare a copiilor, un proiect cu care edilul Ilan Shor s-a lăudat mult, promițând că toți copiii din grădinițele din Orhei vor primi bucate de restaurant. Celelalte două se referă la iluminarea stradală şi la spaţiile verzi.

Proiectele inițiate de primar nu au fost consultate cu locuitorii municipiului Orhei pentru a se stabili cât de prioritare sunt şi unde ar trebui direcționați banii publici, spune Tatiana Djamanov:

„Despre lucrările, serviciile și produsele pentru care se cheltuiesc bani publici cetăţenii deseori află doar din comunicatele de presă pozitive ale primăriei şi din reportajele, interviurile primarului Ilan Shor difuzate de un şir de instituţii mass-media. Cu toţii ştim că ceea ce se face la Orhei este foarte mult mediatizat.”

Studiul constată că achiziţiile publice se fac la Orhei cu multiple abateri de la norma legală. În ultimii trei ani municipalitatea contractează una şi aceeaşi companie pentru serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi. E singura care a participat la concursuri deşi legea spune că e nevoie de trei ofertanţi pentru valabilitatea competiției. Municipalitatea a refuzat să ofere detalii despre această companie, despre procedurile de achiziţii, precum şi despre volumul lucrărilor îndeplinite, spune autoarea studiului.

În ultimii trei ani municipalitatea contractează una şi aceeaşi companie pentru serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi...

Nereguli similare experta le-a constat şi în cazul contractului pentru servicii de preparare şi distribuire a hranei pentru copii, cu o valoare record de aproape 7 milioane de lei. Şi în acest caz la licitaţie a participat o singură companie înregistrată la Orhei şi care a câştigat în ultimii ani mai multe achiziţii organizate de municipalitate.

Tatiana Djamanov spune că aceste şi alte abateri descoperite de ea ar fi doar vârful aisbergului:

„Trebuie de săpat mult mai adânc pentru că achiziţiile, contractele atribuite, procedurile lansate în anul curent sunt o continuare a unor acţiuni a primăriei Orhei din anii trecuţi începând cu 2015.”

Diana Enache, expertă în achiziţii, a spus, între altele, că necesitatea transparenţei în procedurile de achiziţii publice nu este un moft al experţilor, ci un instrument de a impune eficientizarea cheltuirii banului public:

Transparenţa în procedurile de achiziţii publice nu este un moft, ci un instrument de a impune eficientizarea cheltuirii banului public...

„Netransparenţa este un paravan pentru ilegalităţi, pentru nereguli, fraudă şi corupţie şi asta ne afectează pe toţi.”

Experţii au recomandat, între altele, Inspecţiei Financiare şi Curţii de Conturi să opereze verificări la primăria Orhei cum prevăd normele în vigoare.

Experţii nu au analizat proveniența banilor publici cu care primăria Orhei contactează diverse servicii, dar presa a relatat anterior că sursele ar proveni din credite, primăria Orhei fiind printre lidere la capitolul împrumuturi.

Institutul Viitorul a mai monitorizat achiziţiile publice realizate de primăria de la Rezină, care la fel este certată cu transparenţa. Experții promit ca vor lua în vizor şi alte localităţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG