Linkuri accesibilitate

La Chişinău a fost celebrat Hramul oraşului, care a împlinit sâmbătă 581 de ani de la înființare (VIDEO)


Ediția din acest an a fost marcată de o atmosferă de incertitudine politică.

În mod tradiţional în centrul capitalei sunt organizate concerte şi expoziţii ale meşterilor populari şi producătorilor autohtoni.

În lipsa primarului liberal Dorin Chirtoacă, suspendat din funcție şi cercetat penal în arest la domiciliu din luna mai, hramul a fost inaugurat în premieră de către un primar interimar - Nistor Grozavu şi de către președintele moldovean Igor Dodon. Inaugurarea a avut loc de această dată în scuarul Catedralei Mitropolitane, după tradiţionala liturghie.

Şeful statului s-a adresat oamenilor adunaţi în scuarul catedralei:

„Vreau astăzi să-i felicit pe toţi creştinii din Republica Moldova cu această sfântă sărbătoare Acoperământul Maicii Domnului. Fără credinţa şi biserica noastră ortodoxă poporul nu va putea supravieţui. Vreau să-i felicit pe toţi locuitorii municipiului Chişinău. Sunt ferm convins că Chişinăul va străluci aşa cum îl cunoaştem noi tot timpul.”

La Chișinău este sărbătorit Hramul oraşului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00

Dodon declarase anterior că sprijină referendumul iniţiat de socialişti privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă. În ajun de hram a fost dat startul campaniei electorale pentru acest plebiscit care va avea loc la 19 noiembrie. Dorin Chirtoacă nu se va putea implica în campanie pentru a-şi apăra poziţia întrucât zilele trecute i-a fost prelungit arestul la domiciliu.

Chirtoacă a anunţat pe Facebook că poliţia ar fi făcut sîmbătă dimineaţă noi precheziţii la depozitul unei companii care aparţine familiei sale. El i-a felicitat pe chişinăueni cu ocazia Hramului.

„Dacă ar fi fost lăsat liber şi nu ar fi fost harţuit, Chișinăul ar merge înainte mai ușor, mai repede si ar trage după el toata republica. De fapt, cu greu, dar oricum asta face”, a scris Chirtoacă pe Facebook. În cel de-al zecelea an de mandat, Chirtoacă este cercetat penal în două dosare. El susţine că acestea sunt fabricate cu motivaţie politică şi pledează nevinovat.

În pofida incertitudinii politice, mii de oameni, de la copii de grădiniţă până la pensionari, s-au bucurat în capitală de expoziţii de pictură, muzică, concerte - organizate de Hramul oraşului Chişinău.

XS
SM
MD
LG