Linkuri accesibilitate

Harkov ar putea ajunge „al doilea Alep” dacă SUA nu vor oferi ajutor Ucrainei, spune primarul orașului


Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, spune că în condițiile deficitului de muniție pentru apărarea aeriană a orașului, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice.
Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, spune că în condițiile deficitului de muniție pentru apărarea aeriană a orașului, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice.

Cel mai mare oraș din estul Ucrainei ar putea deveni un „al doilea Alep” dacă SUA nu vor aproba asistența destinată Kievului, critică în special în condițiile crizei de muniții pentru apărarea antiaeriană. Primarul orașului susține că ultimele lovituri ale Rusiei lasă orașul fără electricitate.

Ihor Terehov spune că Rusia și-a schimbat tactica de bombardare a orașului, axată anterior pe distrugerea alimentării cu energie electrică a localității, care duce la întreruperi neprogramate de ore întregi. Acum, pentru a-i teroriza pe cei 1,3 milioane de locuitori, sunt vizate în special zonele rezidențiale, scrie The Guardian.

Terehov afirmă că pachetul de ajutor militar american în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în prezent în Camera Reprezentanților, are „o importanță critică pentru noi”. El a îndemnat Occidentul să se concentreze din nou asupra Ucrainei, după mai bine de doi ani de la începutul invaziei la scară largă.

O centrală electrică din apropierea orașului Harkov din estul Ucrainei, distrusă în urma unui atac rusesc cu rachete, care a avut loc la 12 aprilie.
O centrală electrică din apropierea orașului Harkov din estul Ucrainei, distrusă în urma unui atac rusesc cu rachete, care a avut loc la 12 aprilie.

„Avem nevoie de acest sprijin pentru a preveni ca Harkov să devină un al doilea Alep”, a spus Terehov, făcând referire la orașul sirian puternic bombardat și distrus de forțele guvernamentale siriene, alături de trupele rusești, la apogeul războiului civil din Siria în urmă cu un deceniu.

Șase persoane au fost ucise în Harkov, când două rachete au provocat o explozie în apropierea unui centru comercial abandonat de pe șoseaua de centură din nordul orașului, la scurt timp după miezul nopții din 6 aprilie, lăsând în urmă cratere adânci de 4 metri și resturi militare în apropierea unei zone rezidențiale.

Infrastructura energetică, în ruine

La 22 martie, bombardamentele armatei ruse au distrus o centrală electrică de la marginea estică a orașului și toate substațiile ei. O săptămână mai târziu, oficialii locali au confirmat că o a doua centrală, aflată la 50 de km sud-est de oraș, a fost distrusă în același atac.

Alimentarea cu energie electrică în orașul situat la circa 50 de kilometri de granița cu Rusia a fost întreruptă după un alt bombardament din această săptămână, care a dus la oprirea pentru scurt timp a metroului. Mai mulți locuitori au spus pentru The Guardian că în centrul orașului alimentarea cu energie electrică se face doar câteva ore pe zi, deși la periferie situația ar fi mai bună.

Din aceste motive, copiii învață fie online, fie în școli aflate în locații secrete, pentru propria lor siguranță. Alimentarea cu apă rămâne în funcțiune pentru moment, dar Terehov spune că există temeri că armata rusă ar putea trece la atacarea instalațiilor de distribuție a gazului, după ce depozitele de gaz din vestul țării au fost atacate de Rusia săptămâna trecută.

Kievul face apeluri repetate pentru muniție

Liderii ucraineni cer statelor occidentale să doneze sisteme de apărare antiaeriană Patriot, apelurile lor fiind reiterate odată cu succesul Israelului de a intercepta 99% din dronele și rachetele lansate de Iran, grație sprijinului militar al SUA și Marii Britanii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că acțiunea defensivă a aliaților „a demonstrat cât de eficientă poate fi unitatea în apărarea împotriva terorii atunci când se bazează pe o voință politică suficientă”, înainte de a face o comparație cu Ucraina.

Dronele Shahed de producție iraniană folosite de Rusia „sună identic cu cele de deasupra Orientului Mijlociu”, a spus el. „Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același peste tot”.

„Cerul european ar fi putut beneficia de același nivel de protecție cu mult timp în urmă dacă Ucraina ar fi primit un sprijin deplin similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor”, a concluzionat Zelenski.

Salvatori ucraineni, la locul unei clădiri distruse în urma unui atac rusesc asupra orașului Cernihiv.
Salvatori ucraineni, la locul unei clădiri distruse în urma unui atac rusesc asupra orașului Cernihiv.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a anunțat că va pune la vot în această săptămână ajutorul destinat Ucrainei, în ciuda opoziției aripii dure a majorității republicane.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG