Linkuri accesibilitate

Guvernul României merge la Bruxelles (VIDEO)


De la Bucur Obor la Bruxelles
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:09:02 0:00

România și Uniunea Europeană pregătesc președinția română a UE care începe pe 1 ianuarie 2019.

Premierul român Viorica Dăncilă și guvernul său vor merge miercuri, 5 decembrie, la Bruxelles pentru o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și membrii CE, o reuniune tradițională a Colegiului Comisarilor Europeni cu guvernul statului membru care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Este anunțat un prânz de lucru al Colegiului Comisarilor cu membrii executivului de la București, urmat de o întâlnire între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și premierul român, Viorica Dăncilă.

În ultimul timp, relațiile dintre Bruxelles și București au fost încordate, mai ales după declarația critică din noiembrie, adoptată de Parlamentul European, referitoare la starea statului de drept în România. Concomitent, Comisia Europeană publica cel mai dur raport privind starea reformelor din justiție, în baza așa-numitului Mecanism de Cooperare și Verificare, în care se cerea guvernului român să suspende punerea în aplicare a legilor justiție și să le revadă în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

Rapoartele au provocat la București comentarii dure din partea executivului și a partidelor aflate la guvernare, mai ales a Partidului Social Democrat de guvernământ. Vice-președinta partidului, Adriana Pană, declara între altele că „viitorul României trebuie să fie în UE dar nu în poziția ghiocelului”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG