Linkuri accesibilitate

Berlinul cere eliberarea cetăţenilor germani arestaţi în Turcia


Unii politicieni propun retragerea contingentului german din baza militară NATO, din localitatea Konya, din Turcia.

Şefa guvernului federal, Angela Merkel, a condamnat reţinerea persoanelor care au participat la un seminar care a avut loc la Istanbul, precizînd că arestarea nu este justificată. Ea a anunţat că guvernul federal va face totul pentru eliberarea lui Peter Steudtner, un militant pentru drepturile omului din Berlin. Cazul acesta, a adăugat Merkel, arată cum sînt trataţi oameni nevinovaţi, deferiţi justiţiei din Turcia. Acest tratament constituie un motiv de „îngrijorare crescîndă”.

Mai puţin diplomatic s-a exprimat candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

El a spus în faţa presei că ceea ce se-ntîmplă în Turcia este insuportabil şi depăşeşte admisibilul. „Steudtner trebuie eliberat imediat. Este reţinut ilegal ca de-altfel şi Yücel. Acum s-a depăşit graniţa a ceea ce se mai poate tolera. A nu spune nimic, nu se mai poate!”

În acest context trebuie precizat că Schulz s-a referit la cazul jurnalistului german Deniz Yücel, arestat la sfîrşitul lunii februarie. Jurnalistul care lucra pentru ziarul berlinez „Die Welt” a fost învinuit de propagandă pentru o organizaţie teroristă. Pînă-n prezent autorităţile din Turcia nu au dezvăluit despre ce organizaţie ar fi vorba.

Sevim Dağdelen, deputată în Bundestag din partea Partidului Stîngii, a cerut răspicat guvernului german să nu mai sprijine regimul de la Ankara. Referitor la Erdoğan, ea a spus, că acesta se comportă ca cineva care ia ostateci. Guvernul german, a spus ea într-un interviu radio, ar trebui să reacţioneze cu mult mai dur.

Într-un mod similar s-a pronunţat şi Cem Özdemir, copreşedinte al Partidului Ecologist. „Guvernul german trebuie să găsească nişte cuvinte clare pe care le înţelege şi Ankara”, a spus Özdemir.

După ce contingentul militarilor germani staţionat la Incirlik a fost retras, autorităţile din Turcia au interzis unor deputaţi şi vizita soldaţilor din Konya, unde există o bază militară NATO. Fostul ministru al apărării, creştin-democratul Volker Rühe, a pledat astăzi pentru măsuri similare ca şi în cazul Incirlik. El a spus că guvernul ar trebui să se gîndescă acum şi la sancţiuni economice şi a cerut stoparea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG