Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov-3 se confruntă cu prima moţiune de cenzură


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Abordând problema corupției în cuvântarea sa în Parlamentul european, primul ministru a declarat că ea va fi rezolvată în linii mari în următorii doi - trei ani.

În ziua în care premierul Boiko Borisov a expus în Parlamentul european prioritățile președinției bulgare a Consiliului UE, Partidul socialist a introdus în parlament o moțiune de cenzură având ca temă corupția.

Socialiștii au introdus singuri moțiunea de cenzură după ce tratativele cu MDL (partidul etnicilor turci și al musulmanilor) au eșuat. Turcii au anunțat că vor vota împotriva guvernului, dar cu motive și argumente proprii, diferite de cele ale foștilor comuniști.

Cele două formațiuni au împreună 106 deputați în parlamentul cu 240 de locuri.

Citând sondaje sociologice, președinta partidului socialist, Kornelia Ninova, a declarat că 83% din cetățeni consideră corupția drept cea mai importantă problemă pentru țară. Din acest punct de vedere, a spus ea, moțiunea corespunde intereselor Bulgariei și nicidecum nu este o încercare de a crea probleme guvernanților în perioada președinției rotative a Consiliului UE, așa cum afirmă liderii coaliției GHERB-Patrioții uniți.

„Nu putem opri războiul anticorupție pe durata președinției. Nu este în interesul Uniunii”, a declarat Ninova.

Ea a menționat domeniile afectate cel mai grav de corupție – sănătatea publică, investițiile, programul de reabilitare termică, fondurile europene, contrabanda și economia gri.

Ninova a anunțat că există un raport din 2016 al Agenției pentru securitate națională (DANS) care avertizează că schemele de corupție în Agenția veniturilor au devenit un pericol la adresa sistemului financiar. Pierderile pentru buget se cifrează la sute de milioane de levă.

Socialiștii consideră că noua Lege anticorupție va putea chiar îngreuna combaterea corupției prin respingerea semnalelor anonime și posibila sancționare a cetățenilor care depun semnale fără suficiente probe. Formarea Comisiei anticorupție se va face prin unirea a cinci organe ce nu au dus până la capăt niciun caz de corupție la nivel înalt.

Abordând problema corupției în cuvântarea sa în Parlamentul european primul ministru Boiko Borisov a declarat că ea va fi rezolvată în linii mari în următorii doi - trei ani. „Dacă există corupție atât de mare oamenii nu ne-ar fi votat 11 ori la rând”, a spus liderul partidului centrist GHERB.

XS
SM
MD
LG