Linkuri accesibilitate

Guvernarea PAS față în față cu „factorul gaze” pus în aplicare de ruși


Guvernul Gavrilița în ședință
Guvernul Gavrilița în ședință

Noua putere de la Chișinău și-a trimis doi vicepremieri în vizită în Rusia pentru convorbiri cu autoritățile ruse pe tema reglementării transnistrene și a prețurilor la gaze. Delegațiile paralele, una la Moscova în frunte cu vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski și una la St. Petersburg în frunte cu vicepremierul pentru infrastructură Andrei Spânu sunt primele care merg în Rusia de la instalarea guvernului PAS în urma alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie. Prioritatea Chișinăului este încheierea unui contract nou de import a gazelor naturale, dar autoritățile moldovene au o poziție de negociere slabă pentru că Gazpromul rămâne singura sursă, iar prețul gazelor pe piața europeană este în acest moment la un nivel record.

Guvernarea PAS față în față cu „factorul gaze” pus în aplicare de ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00
Link direct

Vizitele în Federația Rusă ale celor doi membri ai guvernului Gavrilița au loc într-o perioadă în care Chișinăul nu are încheiată o nouă înțelegere cu Gazprom pentru livrările de gaze în această iarnă. La începutul lunii, când a expirat contractul anterior, autoritățile guvernamentale au spus doar că vor încerca să negocieze altul până la sfârșit de octombrie, iar până atunci va funcționa vechiul acord, bazat pe un preț de import de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, adică de șase ori mai mare ca în ianuarie 2021. Nu s-au menționat dificultăți în negocieri, care să fi făcut imposibilă până acum înțelegerea. Între timp, însă, R. Moldova a început să primească un volum redus de gaze naturale, cu 35 la sută față de necesar, Moldovagaz a cerut totodată consumatorilor să-și reducă consumul, iar Centrala de la Cuciurgan a avertizat Chișinăul, deși neconfirmat încă oficial, că din insuficiență de gaze, nu-i va mai putea livra cantitatea necesară de curent electric.

Explicația dată de șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru deficitul subit de livrări a fost că Gazprom, neavând pe masă noul acord, nu i-a rezervat Chișinăului volumul necesar de gaze. Liderul socialist, Igor Dodon, care a mers între timp la Moscova, s-a întâlnit cu Dmitri Kozak și le-a prevestit moldovenilor o iarnă grea, spunând într-un mesaj pe Telegram că vor sta înghețați în fața televizoarelor și nu vor avea bani să-și plătească consumul de gaze, aluzie probabil la o viitoare creștere spectaculoasă de tarife.

Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, care în trecut a fost o vreme ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, crede că, așa cum o arată aceste evoluții, este foarte probabil că Rusia se pregătește să pună în aplicare în raport cu noile autorități politice de la Chișinău tradiționala sa pârghie de presiune – cea energetică.

Anatol Țaranu
Anatol Țaranu

„Factorul „gazelor” este pus în aplicare de către Federația Rusă în raport cu toată lumea, inclusiv în raport cu Europa occidentală. Dacă acest factor lucrează în favoarea Rusiei într-o zonă atât de privilegiată cum e Europa occidentală, păi R. Moldova în mod firesc este obiectul asupra căreia această influență se va răsfrânge direct.”

Înainte de călătoria sa de acum la St. Petersburg, pentru un forum internațional dedicat gazelor naturale, viceprim-ministrul pentru infrastructură, Andrei Spînu, s-a arătat totuși optimist, spunând că R. Moldova depune eforturi și ar avea perspective bune să obțină un acord cât se poate de prielnic cu Gazprom, fără să explice pe ce se bizuiește. Anatol Țăranu, pe de altă parte, anticipează intervenirea unor dificultăți majore în curând în chestiunea asigurării cu gaze a R. Moldova, iar calea pe care i-o sugerează Țăranu guvernului Gavrilița e să încerce să se asigure și în acest subiect de sprijin masiv occidental în fața Rusiei, chiar dacă Occidentul are el însuși dificultăți acum legate de prețurile la energie.

„Poziția R. Moldova este foarte slabă. Gazprom este monopolist pe piața de desfacere, poate să facă tot ce vrea, desigur în limitele dreptului internațional, dar noi știm care este abordarea Rusiei față de dreptul internațional: cine este puternic, acela are drepturi. Din acest punct de vedere, poziția R. Moldova este foarte vulnerabilă și negocierile directe cu Federația Rusă nu vor aduce nimic, pentru că înseamnă punerea pe tapet a problemelor spinoase – Transnistria și prezența rusă în Transnistria, deci rușii vor fi gata să facă anumite cedări, minime, dar în schimbul unor cedări foarte serioase pe aceste două subiecte.”

Tocmai acum călătorește la Moscova și vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski. Demnitarul guvernamental este însoțit de un secretar de stat din MAEIE și consiliera de politică externă a șefei statului, iar înainte de plecare, el a purtat convorbiri cu mai mulți ambasadori occidentali, inclusiv cu cel al Bucureștiului, dar și cu un oficial din Departamentul de Stat american. Kulminski se va întâlni și el cu Kozak, responsabilul de dosarul moldovean din președinția de la Moscova. După întrevederile de azi, un comunicat al externelor ruse anunțase sec că discuțiile au vizat perspectivele reglementării transnistrene.

XS
SM
MD
LG