Linkuri accesibilitate

Gulnara Karimova în arest în Uzbekistan sub acuzații de fraude


Gulnara Karimova

Urmare a unei condamnări din 2015 pentru extorcare de bani și fraude financiare.

Gulnara Karimova, fiica cea mare a fostului președinte uzbec Islam Karimov, a fost pusă sub arest ca urmare a unei condamnări din 2015 pentru extorcare de bani și fraude financiare, fiind anchetată și pentru alte presupuse delicte, a anunțat vineri biroul procurorului general al Uzbekistanului.

Procurorii de la Tașkent au anunțat astăzi că vor să înghețe avuții de-ale Gulnarei Karimova în valoare de 1,5 miliarde de dolari, aflate în mai multe țări, ca Elveția, Marea Britanie, Franța și Rusia și că ancheta asupra presupuselor ei delicte continuă.

Este prima oară când autoritățile Uzbekistanului dau publicității detalii despre soarta Karimovei, despre care se zvonea de multă vreme că s-ar afla în arest la domiciliu la Tașkent.

Declarația Procuraturii vine pe fondul eforturilor președintelui Șavkat Mirziaiev de a scoate țara din izolare.

Islam Karimov, tatăl Gulnarei, a fost președintele autoritar al Uzbekistanului din 1989 până la moartea sa în 2016.

Karimova, în vârstă de 45 de ani, a fost până de curând o celebritate mondenă, creatoare de modă, ambasadoare la structuri ONU de la Geneva și chiar cântăreață de muzică pop în ascensiune.

Steaua Karimovei a început să apună odată ce a ajuns să figureze într-un dosar de delicte fiscale soldat deja cu condamnarea mai multor prieteni de-ai ei. În plus, Karimova este vizată și în anchete privind spălarea de bani în Elveția și Suedia.

Acasă, în Uzbekistan, ea este acuzată printre altele că ar fi primit bani ca să faciliteze accesul unor companii de telefonie străine pe piața uzbecă.

În declarația de astăzi a procuraturii de la Tașkent se spune – cu întârziere de doi ani - că Gulnara Karimova a fost condamnată în 2015 la cinci ani de „libertate limitată” după ce mai mulți colaboratori de-ai ei au fost condamnați pentru extorcare de fonduri, deturnare de fonduri și evaziune fiscală.

Sora mai mică a Gulnarei, Lola Karimova-Tyllyaeva, este ambasadoarea Uzbekistanului la UNESCO din 2008.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG