Linkuri accesibilitate

Grindeanu și vulnerabilitățile lui


Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Rămâne de văzut dacă moțiunea de cenzură va duce la căderea premierului român sau dacă acesta va găsi resurse parlamentare pentru a se menține la putere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Nu este încă destul de clar, care este motivația lui Sorin Grindeanu de a rămâne premier, după ce propriul partid i-a retras sprijinul politic și după ce vreme de aproape șase luni a fost destul de supus. Nimic din biografia lui politică nu sugerează răzvrătirea din aceste zile împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, cel care a provocat criza guvernamentală cu scopul de a scăpa de Sorin Grindeanu.

Guvernarea lui a debutat furtunos cu Ordonanța de Urgență 13 prin care PSD voia să pună în aplicare grațierea colectivă și să dezincrimineze parțial abuzul în serviciu. Apoi, cele mai mari manifestații de stradă din ultimii 25 de ani au determinat PSD să retragă acest document.

Sorin Grindeanu are 43 de ani și, înainte să ajungă premier, a fost deputat PSD între 2012-2016, o perioadă modestă în care nu s-a remarcat cu nimic și, în 2015, ministru al Comunicaților în guvernul condus de Victor Ponta, cu care este de altfel rudă prin alianță. Mama lui Grindeanu este sora lui Ilie Sârbu, fostul lider PSD de Timiș și tatăl europarlamentarei Daciana Sârbu, soția lui Ponta. Printre inițiativele legislative pe care le-a susținut Grindeanu pe vremea în care era deputat se află și cele referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie și la insolvența persoanelor fizice.

Sorin Grindeanu a intrat în PSD în urmă cu 20 de ani și a urcat treptat în partid, astfel încât în 2015 a fost ales președintele filialei Timiș, iar după alegerile locale de anul trecut a ajuns șeful Consiliului Județean Timiș.

Absolvent al Facultății de Matematică în 1997, premierul s-a lăudat în CV-ul lui cu trei cărți apărute în perioada 2000-2003 când era asistent la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara. Una dintre ele, care ar reprezenta doar contribuția lui personală la un subiect legat de analiza matematică (Integrala Lebesgue-Radon) a fost însă de negăsit. Matematicianul Sergiu Moroianu de la Institutul de specialitate al Academiei Române, soțul vestitei Clotide Armand, de la Uniunea Salvați România, i-a propus să-și prezinte lucrarea în mijlocul specialiștilor, o ofertă pe care premierul nu a onorat-o niciodată. Doar coperțile cărții au fost văzute pe contul de Facebook al primului ministru, dar conținutul acesteia a rămas o enigmă.

Cartea lui Grindeanu nu este singura nebuloasă din viața lui. Liviu Dragnea și alți lideri din proximitatea președintelui PSD au lăsat să se înțeleagă de mai multe ori că primul ministru ar avea unele conexiuni subterane cu Serviciul Român de Informații. Încă înainte să apară această suspiciune printre colegii săi de partid sau vreo altă acuzație în acest sens, Grindeanu a simțit însă nevoia să precizeze că nu are nicio legătură cu SRI, argumentând cu faptul că bunicul lui pe linie maternă a fost închis în perioada stalinistă la Sighet, o închisoare politică bine cunoscută în România pentru ororile care s-au întâmplat acolo. Acea declarație făcută în luna martie a fost oarecum ciudată, arătând întrucâtva atât lipsa experienței sale politice, cât o oarecare fractură logică.

Sorin Grindeanu rămâne deocamdată premier fără o majoritate parlamentară, împotriva propriului partid, încercând să demonstreze, fără să prezinte, totuși, dovezi că PSD l-a vrut înlăturat fiindcă nu ar fi răspuns comenzilor de relaxare a politicilor anticorupție și fiindcă liderii social-democrați ar fi vrut relații mai bune cu Rusia, pe care să le întărească pe dedesubt fără știrea comunității europene. Rămâne de văzut dacă moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare va duce la căderea lui Sorin Grindeanu sau dacă acesta va găsi resurse parlamentare pentru a se menține la putere.

XS
SM
MD
LG