Linkuri accesibilitate

Gorbaciov și Muratov cer autorităților ruse să nu distrugă organizația „Memorial”


Mihail Gorbaciov (dreapta) și Dmitri Muratov (stânga), la prezentarea cărții „De ce” despre jurnalista Anna Politkovskaia, militantă pentru drepturile omului, asasinată pe 7 octombrie 2006. Moscova, 30 mai 2007.
Mihail Gorbaciov (dreapta) și Dmitri Muratov (stânga), la prezentarea cărții „De ce” despre jurnalista Anna Politkovskaia, militantă pentru drepturile omului, asasinată pe 7 octombrie 2006. Moscova, 30 mai 2007.

Doi laureați ruși ai Premiului Nobel pentru Pace au lansat un apel comun pentru ca autoritățile să renunțe la încercarea de a închide una dintre cele mai venerate organizații pentru drepturile omului din Rusia - „Memorial”.

Gorbaciov și Muratov cer Moscovei să nu distrugă organizația „Memorial”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct

Într-o declarație comună din 18 noiembrie, Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, și redactorul șef al ziarului Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, au declarat că încercările de a închide Memorialul au „provocat anxietate și îngrijorare în țară, îngrijorări pe care le împărtășim”.

Procurorii de la Moscova au cerut în această lună unui tribunal municipal să dispună închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, în timp ce procurorii federali ruși doresc și o decizie a Curții Supreme de a dispune închiderea International Memorial.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Memorial a fost înființată cu puțin timp înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, parțial pentru a documenta represiunea sovietică. În deceniile de după, a investigat situația drepturilor omului în Rusia și a documentat atât nedreptățile istorice, cât și pe cele în curs de desfășurare.

Activitățile pe termen lung ale Memorialului au avut întotdeauna ca scop restabilirea justiției istorice, păstrarea memoriei a sute de mii oameni uciși și răniți în anii de represiune comunistă și prevenirea ca acest lucru să se întâmple acum sau în viitor.

Continuarea activității sale este în interesul societății și statului rus”, au scris în mesajul lor fostul președinte Mihail Gorbaciov și ziaristul Dmitri Muratov.

Îndemnăm Procuratura Generală să-și retragă cererea din instanță și să o soluționeze în afara instanței”, se mai spune în declarație.

„Un instrument de justiţie sumară împotriva organizaţiilor independente”

Încercarea de a închide organizația Memorial se bazează pe presupuse încălcări ale legislației ruse în legătură cu legea „agenților străini”. Această denumire, care aminteşte de „dușmanul poporului” din perioada sovietică, îi vizează într-un mod destul de imprecis pe cei care primesc finanţări din străinătate şi desfăşoară o activitate politică.

Am afirmat în repetate rânduri că această lege a fost concepută de la început ca un instrument de justiţie sumară împotriva organizaţiilor independente şi am insistat ca aceasta să fie abrogată”, menţionează Memorial în comunicatul său de presă în care anunță solicitarea Parchetului General, solicitare pe care organizația o vede ca pe „o decizie politică de distrugere a Memorialului”.

Simbol al perestroikăi, Memorial, organizaţie creată de disidenți, printre care şi câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov, face parte din „moștenirea poporului rus”, a reacţionat activista pentru drepturile omului Zoia Svetova. „Dacă va fi dizolvat, Rusia va deveni un stat pe deplin totalitar”, a declarat ea pentru postul de radio Eho Moskvî.

Este cel mai recent atac împotriva libertății de exprimare...
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat autoritățile ruse că atacă libertatea de exprimare încercând să închidă organizația Memorial și le-a cerut să renunțe la utilizarea legii „agențiilor străini” pentru a persecuta și intimida societatea rusă. Într-un mesaj Tweeter, șeful diplomației americane a scris că:

Procesele autorităților ruse, care urmăresc să închidă International Memorial și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, este cel mai recent atac împotriva libertății de exprimare”. „Rusia trebuie să pună capăt proceselor și să nu mai folosească abuziv legea privind „agenții străini” pentru a hărțui, stigmatiza și reduce la tăcere societatea civilă”.

Organizaţia Memorial a susținut că legislația „agenților străini” din 2012 și modificările sale ulterioare sunt menite să suprime organizațiile independente și vocile critice.

În baza acestei legislații organizațiilor neguvernamentale din Rusia financiară care primesc asistență străină și pe care guvernul le consideră implicate în activități politice, să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor efectuate de autoritățile ruse.

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului a fost trecut pe această listă în noiembrie 2015.

Umbrelă pentru peste 70 de organizații

International Memorial este un grup independent și grupul-umbrelă pentru Centrul pentru Drepturile Omului Memorial și peste alte 70 de organizații, inclusiv 10 care operează în afara Rusiei, care și ele au fost adăugate în registrul „agenților străini” în urmă cu cinci ani.

Consiliul prezidențial rus pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului, care de obicei susține politicile Kremlinului, și-a exprimat de data aceasta îngrijorarea față de eforturile din 12 noiembrie de închidere a Memorialului, numindu-le o „măsură extremă” „nedreaptă și disproporționată” față de presupusele încălcări invocate de procurori.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat că legislația „agenților străini” „stigmatizează” ONG-urile, mass-media și persoanele critice și „a avut un impact represiv asupra societății civile din Rusia în ultimii ani.”

Marija Pejcinovic Buric
Marija Pejcinovic Buric

Simbol al perestroikăi, Memorial, organizaţia creată de disidenți printre care şi câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Andrei Saharov, face parte din „moștenirea poporului rus”, a declarat recent activista pentru drepturile omului Zoia Svetova. „Dacă [Memorial] va fi dizolvat, Rusia va deveni un stat pe deplin totalitar”, a declarat ea pentru postul de radio Eho Moskvî.

Centrul Pentru Drepturile Omului Memorial se așteaptă să fie chemat la o audiere în justiție la Moscova, pe 23 noiembrie, în timp ce International Memorial se așteaptă la o audiere pe 25 noiembrie.

XS
SM
MD
LG