Linkuri accesibilitate

Gianluca Esposito: „Am identificat elemente clare de afectare a independenței justiției” (VIDEO)


GRECO pune sub semnul întrebării politica regimului Dragnea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:28 0:00

GRECO își exprimă îngrijorarea față de modificările legilor justiției în România.

Într-un raport despre România publicat zilele trecute, Grupul de State împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO) își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la anumite aspecte ale legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, asupra organizării judecătorești și asupra Consiliului Superior al Magistraturii adoptată recent de Parlamentul de la București, precum și cu privire la proiectele de modificare a legislației penale. GRECO a pregătit acest raport ca urmare a unei decizii luate la reuniunea plenară din decembrie 2017 de a efectua o evaluare extraordinară de urgență a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupție. GRECO invită România, în special, să renunțe la crearea unei noi secții a procurorului special pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar.

De asemenea, raportul ia act de procesul controversat de demitere a șefei DNA, inițiat în februarie 2018, și își reiterează apelul la garanții suplimentare în ceea ce privește numirile și procedurile de concediere a procurorilor de rang înalt. Raportul este la fel de critic în ceea ce privește proiectele de modificare a legislației penale care, dacă ar fi adoptate, ar contrazice clar unele dintre angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția penală privind corupția.

În plus, raportul critică o serie de proiecte de legi inițiate în Senat la 21 decembrie 2017, cum ar fi cele referitoare la infracțiunile de luarea de mită și trafic de influență, care, în varianta propusă, nu se mai aplică funcționarilor aleși. În ceea ce privește abuzul de serviciu, amendamentele vor dezincrimina complet toate faptele comise și care au produs pagube de până la 200.000 de euro.

„Invităm România să prezinte o actualizare a situației reformelor propuse la următoarea reuniune plenară (18-22 iunie 2018) și să se abțină de la adoptarea altor amendamente în materie de drept penal care ar putea submina capacitățile sale anticorupție”, spune într-un interviu cu Europa Liberă directorul executiv al GRECO, Gianluca Esposito.

Gianluca Esposito
Gianluca Esposito

Gianluca Esposito, directorul executiv al GRECO răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:41 0:00
Link direct

Europa Liberă: Gianluca Esposito, GRECO tocmai ce a publicat un nou raport despre România, care nu este altceva decât rezultatul pus pe hârtie al vizitei pe care experții GRECO au efectuat-o în România în luna februarie, pentru a reevalua legile justiției. Acest raport este special, însă, căci se supune unei proceduri speciale, extraordinare, procedura ADOC, pe care GRECO o aplică pentru a doua oară de la înființarea ea, după Polonia, așadar, acum, România. Ce este procedura ADOC și care sunt principalele concluzii ale noului raport despre România?

Gianluca Esposito: „Un raport ADOC este întocmit atunci când situația dintr-o țară impune deplasarea la fața locului și întocmirea unui raport în afara ciclului normal de evaluare.”

Europa Liberă: Raportul Dvs. spune că, deși amendamentele la cele trei legi privind justiția adoptate în decembrie 2017 nu mai conțin o serie dintre propunerile controversate, există încă prevederi care provoacă îngrijorare. Care sunt acestea?

Gianluca Esposito: „Absolut! Cred că procesul de revizuire a legilor justiției este în plină desfășurare. O parte dintre prevederile controverstate a fost abandonată, cum ar fi chestiunea inspecției judiciare, care se propusese să fie mutată la Ministerul Justiției. Această predere a fost eliminată. Însă altele, nu. Spre exemplu, recrutarea și pensionarea judecătorilor, în special pensionarea, unde guvernul trebuie să aibă grijă să nu ajungă în situația în care deodată foarte mulți judecători ies la pensie și sistemul judiciar rămâne fără judecători. Un alt aspect se referă la crearea unui nou serviciu al procuraturii doar pentru judecători. Noi am recomandat abandonarea acestei propuneri. Un alt lucru important este prezervarea în lege independenței procuraturii.

O altă chestiune importantă este clarificarea situațiilor și condițiilor în care un judecător poate prelua o altă funcție publică, cum ar fi o poziție în guvern. Totodată, am solicitat schimbări cu privire la rezolvarea erorilor judiciare. Și aici, ca și în alte cazuri, guvernul român se poate inspira de la alte țări unde există deja astfel de legislație. Statul compensează de regulă erorile judiciare, și nu judecătorii în persoană. Acestea sunt chestiuni punctuale, dar pe care dacă le punem împreuna pot constitui arii care pot crea probleme pentru o luptă eficientă împotriva corupției. De aceea am și subliniat aceste chestiuni în raportul nostru.”

Europa Liberă: Și despre demiterea șefei DNA ce părere aveți?

Gianluca Esposito: „Noi nu intervenim în procedurile numeroaselor instituții care au fost implicate în România în demiterea șefei DNA. Nu intervenim aici și nu doresc să fac comentarii. Dar am făcut o recomandare, pe care am inclus-o atât în raportul nostru anterior, cât și acum. Ceea ce ne dorim este să fie impuse criterii transparente pentru numirea pozițiilor de responsabilitate din aceasta instituție. Am recomandat implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, căci am identificat elemente clare de afectare a independenței justiției.”

Europa Liberă: Considerați că acest proces este prea politizat?

Gianluca Esposito: „Este cu siguranță un proces care are nevoie de criterii mai clare și mai transparente și o implicare mai mare a organismelor tehnice din cadrul justiției.”

Europa Liberă: GRECO este foarte critică cu privire amendamentele la legislația penală, care, dacă vor fi adoptate în varianta actuală, ar însemna că România nu va respecta o serie de convenții internaționale pe care, de altfel, le-a semnat, între care Convenția Internațională privind corupția.

Gianluca Esposito: „Aceasta este o parte importantă din report. Spunem în document că aceste propuneri sunt deocamdată subiectul unor dezbateri. Dar de vreme ce discutăm de legile justiției, acestere reforme în zona penală au un impact in operaționalitatea tuturor legilor justiției. De aceea am solicitat revizuirea câtorva prevederi. De exemplu, în ianuarie 2017 a fost adoptată o ordonanță (OUG 13), care ulterior ar fost abandonată. Este vorba de decriminalizarea abuzului în serviciu, care a produs pagube sub un anumit prag. Această prevedere este rediscutată și pragul propus este 200 000 Euro. Nu suntem de acord cu acest lucru și am recomandat modificarea acestei propuneri.”

Europa Liberă: Care ar fi o abordare mai potrivită?

Gianluca Esposito: „Abuzul în serviciu este o infracțiune. De aceea ar trebui condamnat prin lege. Ne mai îngrijorează prevederile privind folosirea tehnicilor speciale de investigare. Este normal. În orice țară, forțele de ordine au puterea de a derula operațiuni sub acoperire. Desigur, toate acestea se fac cu respectarea Convenției pentru apărarea drepturilor omului. Dar potrivit propunerii actuale, înainte de a se derula aceste operațiuni, suspectul trebuie să fie informat. Dacă se procedează așa atunci substanța și scopul acestor operațiuni este alterată. Este recomadarea noastră către autoritățile române să corecteze aceste erori. Sigur, este devreme, dar ar fost important pentru noi să ne facem cunoscut punctul de vedere acolo, la fața locului.”

Europa Liberă: Vor afecta aceste modificări criminalitatea transfrontalieră?

Gianluca Esposito: „Desigur, dacă prevederile privind abuzul în serviciu vor rămâne așa, vor apărea probleme pentru că în majoritatea statelor din UE abuzul în serviciu este condamnat. De aceea dorim ca aceste prevederi să fie modificate.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă parlamentul, guvernul?

Gianluca Esposito: „Primul lucru pe care doresc să îl subliniez este că avem o cooperare excelentă cu autoritățile române și un dialog continuu cu acestea. Recunoaștem progresele, chiar dacă nota generală a raportului este una critică. Dorim ca acest dialog să continue, vom rediscuta toate chestiunile la următoarea noastră întâlnire din luna iunie, iar ulterior, în decembrie. Noi suntem un organism format din 49 de experți, inclusiv din România. Recomandăm guvernului și Parlamentului să se uite la substanța recomandărilor făcute de noi, și să încerce să modifice propunerile în linie cu recomandările noastre. ”

Europa Liberă: Și dacă nu se conformează?

Gianluca Esposito: „După cum știți, deja am deschis o procedură de neconformitate împotriva României. În ianuarie, anul acesta, când am publicat primul raport, am indicat că un număr de recomandări nu a fost implementat, și că vom continua acest proces. Ultima măsura ar fi sa facem o declaratie publica de neconformitate, lucru pe care nu l-am facut niciodată, și sper să nu începem cu România.”

XS
SM
MD
LG