Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Socialiștii și-au verificat forțele la nivel local și național”


Puncte de vedere săptămînale în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Cel mai mare și mai influent partid politic, potrivit sondajelor de opinie, Partidul Socialiștilor al președintelui Igor Dodon și-a anunțat, în ședința consiliului de miercuri, sprijinul necondiționat fostului lider al partidului, chiar dacă șeful statului și-a suspendat apartenența de partid, așa cum o cere cadrul juridic. Sentimentul este unul de reciprocitate, socialiștii pornind motoarele unei campanii electorale pe care și-ar dori s-o câștige, mai ales că președintele Dodon susține că ar putea și candida pe listele partidului drag inimii sale.”

Europa Liberă: Modul în care a anunțat această intenție nu ne surprinde, probabil nici nu se aștepta nimeni ca să cedeze locul lui Ivan Ceban sau Zinaidei Greceanîi. Igor Dodon se crede cel mai indicat să ocupe acest loc. Oare să fie o locomotivă funcțională, care ar putea aduce formațiunea la putere?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă președintele și-ar menține astăzi cele peste 50 la sută din voturi cu care a câștigat Președinția, ar putea aduce Partidului Socialiștilor, ca un eventual cap de listă, nu mai puțin de o pătrime din simpatiile electorale, deși, dacă s-ar fi păstrat vechiul sistem electoral, scorul socialiștilor, în aceleași condiții, putea fi mai bun. Socialiștii, de altfel, ca și celelalte partide, vor trebui să treacă proba focului, candidând în circumscripțiile uninominale, iar votul într-un singur tur în aceste circumscripții ar putea aduce surprize. Partidul Socialiștilor, care, de altfel, este primul care anunță că începe campania pentru desemnarea candidaților săi în circumscripțiile uninominale, ar putea câștiga alegerile, dar rămâne un semn de întrebare, dacă o eventuală victorie în alegeri i-ar putea asigura și instalarea la putere.”

Europa Liberă: După ședința consiliului de miercuri, înțelegem că Zinaida Greceanîi are un as în mânecă – 700 de mii de semnături pentru trecerea la sistemul prezidențial de guvernare. Se pare că acesta va fi unul din vehiculele propagandistice cele mai importante. Ce înseamnă aceste semnături, dintr-o perspectivă electorală?

Gheorghe Cojocaru și Vasile Botnaru discută ca în fiecare săptămînă un eveniment din actualitatea politică internă moldovenească.

Gheorghe Cojocaru: „Ar însemna, dacă așa stau lucrurile în realitate, că socialiștii au un sprijin electoral impresionant, practic, imposibil de egalat de orice altă formațiune politică. Colectarea acestor semnături înainte de alegerile parlamentare a dat, probabil, roadele scontate: socialiștii și-au verificat forțele la nivel local și național și speră să repete, cel puțin, același scor și în alegerile parlamentare de anul viitor, modificarea sistemului politic rămânând un obiectiv postelectoral.”

Europa Liberă: Socialiștii mai declară că nu se vor preta la „jocuri infame” nici cu actuala guvernare, nici cu opoziția de dreapta, adică vor fi lupi solitari. Așa să fie oare?

Gheorghe Cojocaru: „Mesajul pe care îl transmit liderii socialiști alegătorilor lor acesta pare să fie, că nu se vor asocia cu actuala guvernare sau cu pro-europenii din opoziție într-o eventuală formulă de guvernare, deși nu se grăbesc să spună cu voce tare că nu vor face o alianță postelectorală cu același Partid Democrat, de exemplu. Plecând la lupta electorală, fiecare partid are în raniță mai multe scenarii, dintre care sunt făcute publice doar cele care pot aduce un plus de valoare, după care, la timpul potrivit, se recurge și la scenariul potrivit.”

Europa Liberă: Vorba românească: „Socoteala de acasă și cea de la târg”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG