Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Când treburile constituționale sunt lăsate pentru altă dată”


Protest împotriva fraudării alegerilor pezidenţiale din 13 noiembrie 2016
Protest împotriva fraudării alegerilor pezidenţiale din 13 noiembrie 2016

Un punct de vedere săptămânal în dialog despre inițiativa de introducere în legea supremă a obiectivului de integrare europeană.

Un punct de vedere săptămânal în dialog cu Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Deși relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu traversează cea mai bună fază, guvernarea de la Chișinău se declară în continuare atașată cursului orientat spre integrarea europeană, sperând ca într-un viitor previzibil raporturile sale cu Bruxelles-ul să reintre într-o albie normală. Se mențin nu numai restanțele la capitolul justiție și stat de drept, dar scade și viteza cu care sunt realizate majoritatea obiectivelor asumate prin Acordul de Asociere, încât se poate spune că opțiunea europeană, la care subscrie o parte semnificativă a clasei politice, se află în fața unui punct critic.”

Europa Liberă: Liderii partidului de guvernământ dau asigurări că oricum vor propune includerea acestei opțiuni europene în textul Constituției, pentru a asigura ireversibilitatea cursului spre integrarea în Uniunea Europeană. Așa să fie oare?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Da, s-au dat asigurări în acest sens, urmează să vedem dacă această chestiune privind vectorul european al politicii externe a Republicii Moldova va fi inclusă pe agenda sesiunii din toamnă a Parlamentului, după care se va intra direct în campania electorală. Merită reținută, între altele, și observația liderului liberal Mihai Ghimpu, precum că eventuala amendare a Constituției în acest sens ar putea asigura cadrul juridic pentru motivarea unei alianțe postelectorale între democrați și socialiștii președintelui Dodon. Miza însă pare a fi mult mai mare, cea a asigurării previzibilității și continuității cursului de dezvoltare firească a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Între timp, vedem că și la Kiev se discută această chestiune cu privire la includerea în Constituția țării a unei clauze privind opțiunea euroatlantică.

Autoritățile ucrainene se mișcă mult mai repede, Rada va lua în dezbatere o inițiativă similară chiar de săptămâna viitoare...

Gheorghe Cojocaru: „Aceste discuții în mediile politice de la Kiev sunt de dată mai recentă, comparativ cu Chișinăul. Dar autoritățile ucrainene își propun să meargă mai departe decât Republica Moldova, care, prin Constituția sa, este un stat neutru. Confruntată cu un război în partea sa de est, Ucraina este mai hotărâtă astăzi să adere la Alianța Nord-Atlantică decât până la evenimentele din 2014, în timp ce clasa politică de la Chișinău rămâne divizată în ceea ce privește asumarea opțiunii europene.”

Europa Liberă: Nu vreau să pariem, dar totuși v-aș întreba: care dintre aceste două state vecine va proceda prima la modificarea Constituției?

Gheorghe Cojocaru: „Autoritățile ucrainene se mișcă mult mai repede, astfel încât, conform știrilor de la Kiev, Rada va lua în dezbatere inițiativă președintelui Petro Poroșenko de amendare a Constituției chiar de săptămâna viitoare. La Chișinău însă sunt în curs pregătirile pentru Ziua Națională a Vinului, când treburile constituționale sunt lăsate pentru altă dată.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG