Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Societatea din Republica Moldova rămâne în continuare sfâșiată de contradicții interne, divizată teritorial”


La protestele de la Chișinău cu ocazia Zilei Independenței
La protestele de la Chișinău cu ocazia Zilei Independenței

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Puncte de vedere în dialog
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Cea de-a 27-a aniversare de la proclamarea independenței de stat a arătat că societatea din Republica Moldova rămâne în continuare sfâșiată de contradicții interne, divizată teritorial, dar și de rivalități de partid greu de înfrânat, o societate care nu are satisfacția unor împliniri elementare ca temelie pentru niște perspective certe de dezvoltare. Pe fondul unei sărăcii crunte, corupția e la ea acasă, iar exodul populației care își ia la propriu lumea în cap atinge cote inimaginabile, depopularea localităților fiind nota reală dată celor care poartă responsabilitatea pentru starea de lucruri din societate.”

Europa Liberă: Orice națiune are în istoria sa un punct de cotitură, acel moment care îi determină soarta, dar ce semnificație mai are astăzi independența pentru Republica Moldova, dacă amintiți și Dvs. despre sărăcie, corupție, migrație?

Gheorghe Cojocaru: „Proclamarea independenței de stat a fostei Republici Sovietice Moldovenești a fost o soluție care a rezultat din procesul de dezintegrare a Uniunii Sovietice. Pe această cale au pășit toți subiecții fostei URSS, toate cele 15 republici unionale, însă după aceasta fiecare a îmbrățișat un destin propriu. Țările baltice au aderat la comunitatea euroatlantică, celelalte noi state independente la o altă comunitate, inițiată de Federația Rusă, Ucraina și Belarus. Drept urmare, în timp ce balticii au atins un alt nivel calitativ de viață, Republica Moldova se zbate în sărăcie și în incapacitatea de a asuma un proiect de dezvoltare, cu consecințe dezastruoase pentru prezentul și viitorul său, golind, practic, de substanță obiectivul magistral al independenței.”

Europa Liberă: Partidul omului de afaceri Ilan Șor a adoptat luni la Orhei, unde el este primar, o rezoluție în favoarea statalității și independenței. Eu o să citez din acea rezoluție: „Refuzăm categoric să recunoaștem Republica Moldova ca un proiect eșuat, după cum ne îndeamnă unii politicieni iresponsabili și suntem profund convinși că tradiția seculară a statalității țării noastre trebuie continuată”, se spune în declarația partidului. Apropo, acest document a fost adoptat după un marș al patrioților de Ziua Independenței, imediat după ce Ilan Șor și simpatizanții lui au zădărnicit mitingul de protest al opoziției, ocupând locul ales de PAS, PPDA, PLDM în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Ce semnificație ar avea această rezoluție?

Gheorghe Cojocaru: „Este dreptul cetățenilor să adopte asemenea rezoluții, să voteze asemenea inițiative civice ce nu ar trebui confundate cu Declarația de Independență a Republicii Moldova, care este un act istoric cu valoare juridică și politică unică aprobată prin votul instituției legislative, mai ales că iată-iată va începe și o campanie electorală pentru accederea în viitorul Parlament, iar Ilan Șor și-ar dori, poate mai mult ca alții, ca partidul său să devină o formațiune parlamentară. Pe de altă parte, mizeria în care se zbat și deziluzia oamenilor este atât de mare, încât nu puțină lume ar lua-o pe urmele oricui care i-ar da o umbră de speranță că va duce-o mai bine. Lansate într-un mediu propice, inițiativele sociale ale primarului de Orhei, după cum se vede, încep să dea roade.”

Europa Liberă: Și tot în acel document al partidului se spune că „Republica Moldova trebuie să devină un stat social cu standarde sociale înalte, în care nu va exista sărăcie”. Statul social se edifică pe magazine sociale sau cum înțelegeți Dvs. acest lucru?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, n-ar fi rău să fie așa. Intențiile celor de la Orhei ar fi perfect salutabile, numai că să amintim: acest obiectiv al statului social a fost proclamat încă de agrarieni la mijlocul anilor ‘90 ai secolului trecut, rămânând însă de atunci încoace o frază goală. O societate asistată social trebuie să aibă și resursele acumulate pentru a le împărți celor asistați. Prin urmare, toate bune până aici, dar de unde va lua primarul de Orhei resursele necesare pentru această activitate caritabilă socială? Răspunsul îl vom afla mai curând deja după alegerile parlamentare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG