Linkuri accesibilitate

Criza politică germano-turcă


Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel

Ministrul german de externe şi-a întrerupt concediul, anunţînd noua orientare a guvernului faţă de Turcia

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Şeful diplomaţiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, şi-a întrerupt concediul şi l-a convocat miercuri pe ambasadorul Turciei la Berlin, cerînd acestuia eliberarea necondiţionată a lui Peter Steudtner. Activistul pentru drepturile omului din Berlin a fost arestat în Turcia, unde a participat la un seminar. Împreună cu Steudtner au fost arestaţi şi alţi participanţi care urmau să discute aspecte legate de situaţia politică actuală din Turcia.

„Guvernul german a mizat pînă astăzi pe faptul că Turcia doreşte să fie şi să rămînă un partener al Europei şi Germaniei”, a precizat purtătorul de cuvînt al ministrului, adăugînd: „Din cauza aceasta noi am dat dovadă de multă răbdare privind întîmplările din Turcia”.

Referindu-se la situaţia creată în urma arestărilor unor germani în Turcia, purtătorul de cuvînt al guvernului federal, Steffen Seibert, a precizat că Angela Merkel se consultă în permanenţă cu Sigmar Gabriel în vederea formulării oficiale a liniei pe care o va adopta executivul de la Berlin. Seibert a calificat situaţia relaţiilor bilaterale turco-germane drept „triste şi îngrijorătoare”.

În cursul acestei zile ministrul de externe, Gabriel, a anunţat în faţa presei o schimbare a orientării politicii germane faţă de Turcia. O primă măsură, la care s-a referit şi Gabriel, a fost postată pe site-ul ministerului de externe. Ea conţine avertismente adresate germanilor care intenţionează să călătorească în Turcia. În mesajul ministerului se atrage atenţia asupra faptului că pentru cetăţenii germani a crescut pericolul de a fi arestaţi în Turcia.

În cursul conferinţei de presă, ministrul i-a avertizat şi pe investitori şi şefii unor firme, atrăgînd atenţia asupra legislaţiei precare din Turcia. Arestările abuzive, a spus Gabriel, au determinat guvernul să-şi schimbe cursul faţă de autorităţile de la Ankara. El a mai spus că guvernul a sperat că partea turcă va da dovadă de „raţiune”, ceea ce nu s-a întîmplat. Turcia, în schimb, „a părăsit terenul valorilor europene”.

Noua orientare a politicii faţă de Turcia ar putea să aibă repercusiuni negative şi asupra relaţiilor economice. Guvernul federal nu mai poate garanta siguranţa investitorilor germani. În consecinţă, se va trece la o revizuire a aşa numitelor garanţii Hermes (adică a garanţiilor de asigurare pentru credite de export sau investiţii germane în străinătate, preluate de către guvernul federal).

Privitor la negocierile Turciei cu Uniunea Europeană, Gabriel a spus că nu-şi mai poate imagina că se va ajunge la extinderea aşa numitei „uniuni vamale”.

Sigmar Gabriel a subliniat că toate măsurile enunţate în faţa presei au fost discutate şi acceptate cu Angela Merkel şi candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz. Prin intermediul purtătorului de cuvînt al guvernului, Seibert, cancelara a difuzat un mesaj, postat pe Twitter, în care se spune că măsurile anunţate sînt „necesare şi obligatorii”.

Ministerul de externe de la Ankara a reacţionat faţă de criticile Berlinului, respingîndu-le într-un comunicat dur, precum anunţă corespondenții din Turcia ai radio-televiziunii publice germane. Guvernul federal, se spune în materialul ministerului, difuzat la Ankara, încearcă să influenţeze „justiţia independentă”, ceea ce e „inacceptabil”. Critica guvernului german este calificată drept un „exemplu pentru impoliteţe diplomatică” şi amestec în treburile interne.

XS
SM
MD
LG