Linkuri accesibilitate

Reconquista Germania


Platforme electorale radicale (Colaj: William Totok)
Platforme electorale radicale (Colaj: William Totok)

Agresivitatea forţelor radicale de dreapta în campania electorală din Germania. Alternativa pentru Germania (AfD) şi simpatiile pentru autocraţia rusă.

„În locul idealurilor franceze, neimportante, libertate, egalitate şi fraternitate, noi propunem infanterie, cavalerie şi artilerie”. Această afirmaţie, preluată de la fostul cancelar din perioada imperiului, Bernhard von Bülow (1849-1929), a fost transformată într-un slogan electoral al unei grupări care-şi spune „Reconquista Germania”. Organizaţia şi-a propus să sprijine partidul naţionalist-autoritar, eurosceptic, pro-rus şi antimusulman, Alternativa pentru Germania (AfD). Reconquista Germania a înfiinţat o platformă electronică şi utilizează reţelele de socializare pentru a influenţa mai ales opţiunile electoratului tînăr, încercînd să atragă această categorie de alegători spre Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit ultimelor sondaje, AfD-ul ar putea să ajungă pe locul trei la alegerile parlamentare care se vor desfăşura duminică. Potrivit Infratest dimap, din 14 septembrie, pe primele două locuri se situiază Uniunea Creştin-Democrată (CDU) pentru care ar vota 37 la sută din electorat şi Partidul Social-Democrat (SPD) care ar putea să obţină 20 la sută din voturi. Pe locul trei se află AfD cu 12 procente, urmat de liberali (FDP) şi de Partidul Stîngii, postcomuniste, cu 9,5, respectiv 9 procente. Potrivit aceluiaş sondaj, ecologiştii ar obţine doar 7,5 procente. Cifrele indică o clară opţiune în favarea reeditării actualei mari coaliţii, creştin-democrat/social-democrate. În ultimele zile lupta electorală între ecologişti şi liberali a devenit virulentă. Ambele partide au anunţat că exclud orice colaborare într-un viitor executiv. Această atitudine de respingere reciprocă va face imposibilă o triplă alianţă, formată din creştin-democraţi, ecologişti şi liberali, despre care s-au lansat, în ultimele săptămîni, numeroase speculaţii.

O participare la guvernare a AfD-ului oricum este exclusă din start, pentru că toate partidele tradiţionale refuză să colaboreze cu această formaţiune autoritar-naţionalistă care se află într-un proces vizibil, de radicalizare crescîndă. Ţinînd cont de această radicalizare, fostul opozant est-german, teologul Friedrich Schorlemmer, a lansat luni un apel, cerînd partidelor democratice să combată propaganda AfD-ului şi a suţinătorilor acestui partid. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Schorlemmer a cerut o „apropiere informală” a partidelor democratice, dar nicidecum formarea unui soi de „cartel” sau o sincronizare a discursului cu cel practicat de această formaţiune care instrumentalizează anumite sentimente naţionaliste şi rasiste care încă nu au dispărut.

Pentru incitarea acestor sentimente, AfD-ul se foloseşte şi de stereotipurile revizionismului istoric. Alexander Gaulaund, unul dintre liderii AfD a ţinut să lanseze într-o cuvîntare recentă, ţinută la Kyffhäuer, următoarea aserţiune scandaloasă:

„Dacă francezii, pe bună dreptate, sînt mîndri de împăratul lor, iar englezii de Nelson şi Churchill, atunci şi noi avem dreptul să fim mîndri de realizările soldaţilor germani în două războaie mondiale.”

În aceeaşi cuvîntare relativizantă, Gauland a spus că partidul se opune faptului că Germaniei i se reproşează mereu anii dictaturii naziste. Declaraţia aceasta corespunde şi viziunii lui Björn Höcke, care la începutul acestui an a spus că memorialul Holocaustului din Berlin este un „monument al ruşinii”.

Höcke este unul dintre cei mai radicali activişti AfD. Într-o cuvîntare electorală, rostită vineri la un miting din oraşul Gera, Höcke şi-a expus viziunile politice, interne şi externe. În conformitate cu linia partidului, el a pledat din nou pentru apropierea de Rusia putinistă, respingînd sancţiunile impuse de Uniunea Europeană.

Comparînd dictatura stalinistă din Germania răsăriteană cu cea „merkelistă” (precum s-a exprimat unul dintre vorbitorii înfierbîntaţi), ceilalţi lideri ai AfD, prezenţi la Gera, au ameninţat-o pe Angela Merkel că o vor deferi justiţiei. Vorbitorii şi-au mai exprimat speranţa că, într-un viitor apropiat, AfD-ul va deveni cel mai puternic partid. Atunci Björn Höcke va deveni cancelar care va face curăţenie, îi va mătura pe ecologişti, calificaţi drept „cel mai anti-german partid” şi va ordona arestarea Angelei Merkel. Tot atunci mişcarea Pegida (acronimul pentru Patrioţi Europeni contra Islamizării Apusului) va fi distinsă, pentru patriotism, cu cel mai înalt ordin al Republicii Federale.

Toate aceste cuvîntări, garnisite cu lozinci anti-migraţioniste şi anti-musulmane, au fost frenetic aplaudate şi însoţite de scandarea sloganului de luptă: „Merkel să dispară!”

XS
SM
MD
LG