Linkuri accesibilitate

Germania: permise de ședere fără condiţii legale?


Iregularități la Oficiul federal german pentru migraţie şi refugiaţi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) se află de cîteva săptămîni în vizorul critic al presei germane.

În aprilie s-a aflat că între 2013 şi 2016 biroul Oficiului din landul Bremen a aprobat 1.200 de solicitări de azil, iar persoanele cărora le-a fost aprobată cererea nu ar fi îndeplinit condiţiile legale.

Conducerea biroului, susţineau ziarele, ar fi luat mită. Apoi s-a scris că din cauza fluxului de refugiaţi, din 2015, angajaţii biroului nu ar mai fi făcut faţă şi ar fi acţionat superficial şi iresponsabil, dînd dovadă de neglijenţă în serviciu.

Şefa biroului a contestat toate acuzaţiile, recunoscînd doar că nu a mai făcut faţă situaţiei, fiind copleşită de numărul mare de solicitanţi.

Într-o altă ştire legată de acest scandal se spune că printre cei care au obţinut dreptul de şedere în Germania s-ar afla 80 de islamişti care constituie un pericol real la adresa siguranţei naţionale. Citînd duminică surse ale serviciului de informaţii interne (Verfassungsschutz), mass-media a relatat că în urma verificării a 18.000 de aprobări de şedere s-a constat că cel puţin 46 de persoane pot fi suspectate de terorism islamist. Cazurile investigate de serviciul secret cuprinde perioda din anul 2000 pînă-n prezent.

Tot duminică a relatat ziarul „Bild am Sonntag” că Angela Merkel ar fi fost informată deja anul trecut asupra situaţiei din Bremen. Fostul şef al Oficiului Federal pentru Migranţi şi Refugiaţi (BAMF), Frank-Jürgen Weise, ar fi informat-o pe Merkel de două ori asupra greutăţilor şi situaţiei din cadrul Oficiului.

Secretarul general al social-democraţilor, Lars Klingbeil, a cerut acum cancelarei să informeze opinia publică asupra situaţiei.

Mai mulţi politicieni, inclusiv ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU), s-au pronunţat acum pentru investigarea problemei de către o comisie de anchetă a Bundestag-ului. Instituirea unei comisii parlamentare, a declarat luni, într-un interviu radio, politicianul creştin-democrat, Philipp Amthor, ar dispersa şi teoriile conspiraţioniste răspîndite de către partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD). Unii reprezentanţi ai acestui partid eurosceptic de dreapta, susţin, între altele, că formaţiunile tradiţionale facilitează migraţia cu scopul subminării apusului creştin. Campania electorală a AfD-ului s-a concentrat anul trecut asupra criticilor la adresa politicii umanitare a cancelarei. Prin această campanie populistă, partidul a reuşit să capteze atenţia alegărilor, ocupînd, în prezent, locul doi în parlamentul federal.

Pentru o anchetă parlamentară s-a pronunţat şi partidul liberal (FDP). Partidul Stîngii şi cel Ecologist consideră că problema poate fi rezolvată şi în cadrul unor şedinţe ale comisiei parlamentare pentru probleme interne.

XS
SM
MD
LG