Linkuri accesibilitate

O creştin-democrată germană şi filiera azeră


Karin Strenz – afiş electoral (Foto: strenz.de)
Karin Strenz – afiş electoral (Foto: strenz.de)

Deputata Karin Strenz face lobby pentru autocratul Ilham Aliev, din Azerbaidjan

De la începutul acestei săptămîni, deputata şi candidata creştin-democrată Karin Strenz nu răspunde nici la mailuri, nici la telefon. Asta relatează atît televiziunea publică ARD, cît şi posturile de radio Deutschlandfunk şi Südwestrundfunk (SWR), respectiv ziarul „Süddeutsche Zeitung” şi „Schweriner Volkszeitung” (SVZ). Abia astăzi, în jurul orei prînzului, Karin Strenz a dat publicităţii un comunicat, postat pe pagina ei de internet, intitulat „Clarificarea mea privind relatările din mass-media, de ieri” (Meine Klartstellung – sic! - nach der gestrigen Medienberichterstattung). În acest text laconic, Strenz respinge relatarea că ar fi votat împotriva eliberării unor deţinuţi din Azerbaidjan.

Ziarele şi televiziunea ARD, în cadrul emisiunii „Report aus Mainz”, au relatat că Strenz a votat în cadrul Consiliului Europei contra eliberării unor deţinuţi. În relatările amintite se vorbeşte şi despre o victimă. Este vorba despre jurnalista şi colaboratoarea postului de radio Europa liberă, Khadija Ismayilova, care a avut de suferit în urma măsurilor represive ale regimului lui Ilham Aliev. Jurnalista a calificat atitudinea lui Karin Strenz drept detestabilă, atît pentru acest vot ruşinos, cît şi pentru faptul că deputata s-a lăsat cumpărată de către regimul de la Baku.

Tocmai acest ultim aspect a stat în centrul dezvăluirilor difuzate de televiziunea germană, pe care astăzi Karin Strenz le relativizează şi le neagă.

Filiera azeră (Foto: ARD/Report Mainz)
Filiera azeră (Foto: ARD/Report Mainz)

Deputata Karin Strenz este preşedinta grupului parlamentar germano-sud-caucazian. În această calitate, a călătorit de multe ori la Baku. Pe de altă parte, a fost consultanta firmei „Line M-Trade” de unde a încasat onorarii substanţiale. Directorul firmei a fost un fost politician al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), Eduard Lintner, care face lobby pentru Azerbaidjan. Firma a fost fondată la propunerea Azerbaidjanului şi se ocupa cu transferarea unor sume în Germania.Banii care proveneau din fondurile unui NGO, apropiat guvernului. În ce a constat activitatea de consultanţă a lui Strenz nu s-a aflat.

S-a aflat în schimb, că Strenz a participat ca observatoare la alegerile din această ţară. Deşi alţi observatori au criticat desfăşurarea alegerilor, Strenz le-a calificat drept corecte.

În cursul unei întîlniri cu preşedintele Aliev, Strenz l-a sfătuit pe autocratul de la Baku să ignore criticile la adresa sa venite din străinătate. Martora, care a relatat despre această întîmplare, a fost deputata ecologistă Tabea Rößner, aflată atunci într-o vizită oficială în această ţară.

Karin Strenz (Fotografie oficială: strenz.de)
Karin Strenz (Fotografie oficială: strenz.de)

În clarificarea publicată azi pe internet, Karin Strenz susţine că ceea ce s-a afirmat despre ea ar fi tributar unei perspective „unilaterale” care ignoră „complexitatea situaţiei de acolo”. „Cîteva zile înaintea alegerilor parlamentare” [din Germania], scrie ea în final, „se fac încercări de a crea impresia că nu mi-aş exercita mandatul într-un mod independent. Resping asta cu toată fermitatea.”

Mai mulţi politicieni au cerut acum o investigare amănunţită a cazului. Ecologiştii chiar au cerut să renunţe la candidatură. Potrivit ziarului „Schweriner Volkszeitung”, cancelara Merkel, prezentă la o întîlnire electorală, a refuzat să comenteze cazul colegei ei de partid, considerată de mass-media coruptă şi cumpărată de către un regim care încalcă drepturile fundamentale ale omului.

Ilustraţii:

Karin Strenz (Fotografie oficială: strenz.de)

Karin Strenz – afiş electoral (Foto: strenz.de)

Filiera azeră (Foto: ARD/Report Mainz)

XS
SM
MD
LG