Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic asupra reţelei guvernamentale din Germania


Deocamdată nu se ştie cine-s hackerii, circulă speculaţii c-ar fi cibercriminali din Rusia

RFE, Mold., joi, 1.3.18, Hackeri.mp3, 3:07” 16 h mail

Atac cibernetic asupra reţelei guvernamentale din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Mai mulţi parlamentari germani şi-a exprimat consternarea pentru că nu au fost informaţi privitor la atacul asupra reţelei informatice guvernamentale federale. În ştirile care au început să fie difuzate joi seara s-a vorbit numai despre un atac asupra Ministerului Federal de Externe şi cel al Apărării care s-au aflat în vizorul hackerilor neidentificaţi.

O confirmarea asupra atacurilor a obţinut revista „Der Spiegel”. Cele două ministere vizate, însă, nu au publicat pe site-urile lor vreo declaraţie destinată publicului, deşi s-a aflat că aceste atacuri datează din decembrie şi ar fi continuat pînă miercuri. Patrick Sensburg, membru al comisiei parlamentare pentru controlul serviciilor secrete, a declarat radiodifuziunii naţionale, azi dimineaţă, că aşteaptă ca guvernul să ofere cît mai urgent informaţii legate de incident:

„Dacă nu se face o informare a Bundestag-ului, la timpul potrivit, atunci nu e de mirare că se va auzi reproşul că se încearcă o muşamalizare.”

Potrivit unor informaţii răspîndite în cursul acestei zile atacul s-a desfăşurat după o metodă bine gîndită şi nu într-un mod nechibzuit.

Expertul pentru probleme digitale al grupului parlamentar liberal, Manuel Höferlin, a cerut într-un interviu televizat (de ZDF) ca tuturor deputaţilor din aşa numita comisie digitală să li se pună la dispoziţie informaţii complete.

„Vom întreba astăzi guvernul pînă unde au reuşit [hackerii] să pătrundă [în reţea], dacă au reuşit să intercepteze convorbiri şi dacă au mai atacat şi alte servere.”

Critici la politica de informare a guvernului a articulat şi deputata Partidului Stîngii, Anke Domscheit-Berg (intervievată de ZDF):

„Eu am aflat din presă [despre acest incident]. Asta este un scandal, legat de toată această întîmplare. Faptul că guvernul deţinea deja informaţii în decembrie şi noi nu am aflat nimic, este scandalos.”

Potrivit speculaţiilor care au circulat de aseară, ar fi vorba despre hackeri ruşi, din aşa numita grupare APT28 (ATP = Advanced Persistent Threat). Acest grup a fost implicat într-un atac asupra reţelei parlamentare federale, în 2015. Atunci, hackerii au reuşit să extragă 16 gigabyţi de material digitalizat. Ce anume s-a întîmplat cu informaţiile sustrase, susţine presa germană, nu se ştie nici pînă astăzi.

Potrivit postului naţional de radio (DLF), ministrul economiei, Brigitte Zypries, a spus că nu există dovezi că Rusia ar sta în spatele atacului. Expertul pentru probleme informatice şi consilier NATO, Sandro Gaycken, a avertizat faţă de concluzii pripite. Într-un interviu, difuzat, la prînz, de acelaşi post de radio, Gaycken a explicat care sînt greutăţile tehnice privind stabilirea identităţii făptaşilor. El a mai spus că e nevoie de dovezi clare privind făptaşii şi nu de speculaţii comode.

Comisia pentru controlul serviciilor (au informat televiziunile ZDF şi ARD) a comunicat în jurul orei 14 că atacul continuă şi încă nu a putut fi oprit. Din această cauză nu se dau publicităţii informaţii în plus care ar putea fi utilizate de către hackeri.

XS
SM
MD
LG