Linkuri accesibilitate

Putinofilie, strămutaţi germani din Rusia şi Alternativa pentru Germania (AfD)


Un documentar ARD care dezvăluie rădăcinile unui fenomen îngrijorător.

Un documentar ARD care dezvăluie rădăcinile unui fenomen îngrijorător: „Germania, patrie, ţară străină. Germanii originari din Rusia între politică şi populism”.

„Germania, patrie, ţară străină. Germanii originari din Rusia între politică şi populism”. Aşa se intitulează documentarul realizat de Galina Dick şi Rainer Fromm, difuzat pe canalul 1 al televiziunii publice germane, ARD. Cei doi documentarişti au încercat să găsească un răspuns la întrebarea de unde provin reacţiile xenofobe ale unor strămutaţi de origine germană din Rusia, stabiliţi în Republica Federală, de ce se îndreaptă simpatiile multora dintre ei către partide autoritar-naţionaliste, ca Alternativa pentru Germania (AfD), şi de ce putinofilia este un fenomen atît de răspîndit în rîndurile acestor oameni.

Putinofilie, strămutaţi germani din Rusia şi Alternativa pentru Germania (AfD)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Documentariştii au însoţit timp de cîteva luni mai multe persoane, nemulţumite de situaţia din noua lor patrie. Au vizitat locurile de întîlnire ale strămutaţlor din mai multe oraşe din Germania, dar au fost şi în localităţile, din Rusia, de unde provin unii dintre ei sau unde s-au născut părinţii lor. În acest context, s-a evidenţiat rolul pe care-l joacă mişcările fundamentalist-creştine, neoprotestante, puterea de atracţie a organizaţiilor de dreapta şi efectele tîrzii ale terorismului de stat stalinist asupra auto-imaginii şi asupra identităţii etnice, influenţînd convingerile politice ale acestei comunităţi numeroase (estimata la cca. 2 milioane).

Din interviurile incluse în acest film se desprind pe alocuri nostalgii restaurative şi simpatii pentru soluţii autoritare. Prin cultivarea unor sentimente eurosceptice, de exemplu, contribuie şi propaganda sugerativă televizuală a Moscovei la osificarea unor concepţii pseudo-patriotice şi la consolidarea unor prejudecăţi. Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) constituie pentru mulţi dintre strămutaţi acea ofertă politică care garantează la faţa locului transpunerea unor concepţii preconcepute, stimulate şi de propaganda sugerativă subtilă, venită pe canalele media din Rusia.

Elena Roon (vezi sus, în stînga, ilustraţiei colaj), o activistă agilă a Alternativei pentru Germania, susţine că acest partid este singura formaţiune care „oferă valori conservator-creştine”. Acest partid, spune ea, „reprezintă” oamenii care au „convingeri conservatoare, asemenea germanilor originari din Rusia”. Acum apără Germania, ameninţată de migranţi.

Partidul este interesat să-şi atragă alegători din rîndurile acestui segment al populaţiei care în proporţie de 14% a votat pentru AfD. Nu întîmplător, AfD-ul a înfiinţat în cadrul partidului şi o aşa numită „Societate de interese a germanilor din Rusia”.

Alţi activişti şi simpatizanţi ai unor grupări radicale de dreapta îşi exprimă deschis aversiunile homofobe sau lansează teorii conspiraţioniste cu tentă nazistă.

La demonstraţiile contra politicii lui Merkel au participat şi persoane care aparţin spectrului politic extremist de dreapta. (În colajul ilustrație - în stînga jos - apare tînărul cu un tatuaj care reprezintă „roata solară”, un simbol al cercurilor extremiste. Detalii privind astfel de simboluri pot fi citite în Ghidul de coduri, simboluri şi însemna ale extremei drepte editat, în 2017, în limba română, de Fundaţia „Friedrich Ebert”).

Autorii filmului au întîlnit şi numeroşi tineri, care provin din familii originare din Rusia care resping radicalismul şi care îşi exprimă deschis nedumerirea faţă de atitudinea unor strămutaţi care se opun altor categorii de migranţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG