Linkuri accesibilitate

Tinerii moldoveni din diasporă: în ce condiții s-ar întoarce acasă?


Gala studenților originari din R.Moldova, la a 5-a ediție

La Chişinău a avut loc azi a cincea ediţie a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Alla Ceapai a stat de vorbă cu mai mulți tineri, de la care a vrut să afle dacă și în ce condiții s-ar întoarce în Republica Moldova?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Ileana Crudu a plecat să studieze în Olanda la facultatea râvnită de ea, facultate care în Moldova nu există:

„Sunt studentă la licenţă, anul doi. Studiez domeniul inginerie, inteligenţă artificială şi robotică. La noi nu există acest domeniu.”

Ea spune că revine acasă în fiecare vară, inclusiv pentru a participa la un proiect de antrenare în robotică a tinerilor din Republica Moldova. Ea nu exclude că după studii ar putea reveni acasă:

„Mi-ar plăcea tare mult pentru că dorul de casă e unul mare, mai ales dorul de părinţi, dar …”

Găsirea unui loc de muncă în Moldova e principala piedică în calea revenirii, spune Ileana:

„Nu avem nevoie de specialişti în robotică şi inteligenţă artificială. Probabil dacă ar veni nişte investitori, nişte companii care ar avea nevoie de ajutorul meu ca specialist. La moment nu îmi văd viitorul în Republica Moldova, dar sper ca lucrurile să se schimbe şi să putem avea şansa să ne întoarcem acasă.”

Augustin a plecat din Moldova în urma cu cinci ani. A studiat în România, după care a făcut masteratul în Suedia, unde a şi fost angajat la o companie. L-am întrebat în ce condiţii ar reveni în Moldova:

Augustin
Augustin

„Nu mă aştept că am să mă întorc aici şi totul o să fie perfect. Oricum îmi dau seama că este mult de lucrat la noi. Sunt multe chestii care ar trebui schimbate. Ele de la sine nu se vor schimba. Probabil trebuie cumva tinerii să facă asta. Dar ei ar face-o dacă ar vedea că e posibil să o facă, dacă nu ar avea piedici, dacă ar şti că iniţiativele lor sunt încurajate. Pentru că dacă te întorci şi vezi că nimeni nu te ascultă, nimănui nu îi pasă, nimeni nu vrea schimbări pentru că cuiva îi e convenabil. Atunci la ce bun e să te întorci?!”

Acum doi ani, când a plecat la studii în România, Sofia Copacinschi şi-a pus în gând neapărat să revină acasă. Până atunci însă trebuie să încheie semestrul în Belgia unde a ajuns prin programul de schimb academic Erasmus, după care vrea să mai facă un master în Elveţia:

Sofia Copacinschi
Sofia Copacinschi

„Aş reveni în condiţiile în care aş avea o sursă financiară ca să pot să-mi deschid o afacere. Avem potenţial enorm, avem oameni capabili, foarte deştepţi care au studiat pentru hotare şi au o experienţă enormă pe care dacă ar aduce-o înapoi şi ar implementa anumite chestii inovatoare în toate domeniile, nu contează, şi în domeniul digital, şi în medicină, şi în politică, atunci cred că împreună am face o mică schimbare, în timp, pe termen lung.”

După şase ani petrecuţi peste hotare la studii în Olanda şi ulterior în SUA, Cristian a decis să revină în ţară şi munceşte acum la Fondul Națiunilor Unite pentru Populație:

„Ce m-a motivat să revin? sunt mai multe chestiuni. În primul rând - un grup de prieteni. În al doilea rând – un fel de idealism. În al treilea rând – familia, părinţii mei care îmbătrânesc. În următorul rând – ca să-mi aduc contribuţia faţă de ţară.”

Europa Liberă: Acum vă mai gândiţi să plecaţi sau vreţi să rămâneţi aici în ţară?

„Nu văd necesitatea unor limitări geografice. Cred că lumea trebuie să se afle în locurile şi mediile care le permit cea mai bună şi intensă dezvoltare personală, profesională şi socială.”

În ce privește studiile însă îndemnul lui Cristian este ca tinerii să le urmeze în alte părţi, pentru că, spune el, calitatea face diferenţa:

„Chiar şi în România studiile sunt cu mult mai bune decât în Moldova. În Europa de vest şi în SUA studiile sunt categoric la un alt nivel, deoarece sunt diferite mentalități pur academice, de gândire, de viziune asupra lumii.”

Cristian mi-a spus că are sute de argumente în favoarea studiilor în exterior. Ce îi lipseşte sistemul educaţional din Moldova? Multe, spune el, de la lipsa de specialişti şi până la investiţiile în educaţie, care pe termen lung se recuperează în mod spectaculos.

Previous Next

XS
SM
MD
LG