Linkuri accesibilitate

Gafele la o vizită în Israel (Dan Tăpălagă/G4media)


„Te uiţi la Guvernul României şi îţi e ruşine. Te uiţi la Primăria Capitalei şi îţi este scârbă” (Dan Ionescu/blog Adevărul).

Pe site-ul G4media, Dan Tăpălagă rezumă săptămâna care a trecut printr-un inventar al gafelor comise de trei lideri importanți: președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și Președintele Camerei Deputaților și lider al celui mai puternic partid politic, de guvernare, Liviu Dragnea. Președintele Iohannis a criticat deplasarea fără mandat a premierului la Tel Aviv spunând: „Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face dl Dragnea acolo cu evrei. Sper ca după revenire să aibă bunul-simţ să explice ce au făcut acolo”. Evident, a năvălit imediat un val de acuze de „retorică antisemită”. Șeful statului și-a cerut scuze, dar nefericita minge continuă să se rostogolească în media și pe internet.

Viorica Dăncilă face deliciul mediului virtual cu „prestația” de la întrevederea cu premierul israelian Beniamin Netanyahu. Nu i-a putut răspunde în engleză la salutul cu formula banală „Pleasure to see you”. Revenită în țară, s-a remarcat prin replica dată criticilor președintelui Iohannis: „Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete”. A fost apostrofată inclusiv de elevi și, între alții, de actrița Oana Pellea, care a scris pe blog: „Viorica are dreptate: «Sunt prim-ministrul României și nu pot accepta acest lucru». Adică nu poate accepta că este prim-ministru. Nici eu”. În sfârșit, și Liviu Dragnea a dus-o foarte greu cu engleza la Tel-Aviv. Când premierul Israelului i-a mulțumit pentru ce face spre întărirea prieteniei dintre cele două țări, Dragnea a răspuns: „Thank you the same”. Comentariile, deloc de prisos, sunt pe forumuri.

Pe același site G4 Media, Dacian Cioloș semnalează că mâine are loc un eveniment crucial: Comisia europeană va adopta proiectul de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va duce la o reducere a bugetului cu 16%. La București, e liniște pe această temă. În opinia lui Cioloș, fost premier și fost comisar european pentru agricultură, România trebuie să ia în calcul diminuarea alocărilor de fondurilor europene și înăsprirea criteriilor de obținere a lor. Se vorbește despre mai multă decizie la nivelul autorităților naționale în domeniul agriculturii în Europa. Deloc avantajos pentru România. De aceea, guvernul de la București ar trebui să susțină „o Politică Agricolă Comună care să-și păstreze caracterul european și care să ofere un mediu competitiv corect pentru toți fermierii europeni”, scrie Cioloș. Va intra în calcul și independența justiției. Din nou e nevoie de atenție. Deocamdată însă „România are nevoie de un guvern credibil, cu viziune europeană și cu membri capabili să susțină această viziune, bazată pe o consultare reală a societății”.

Dan Ionescu, blogger la Adevărul: „Te uiţi la Guvernul României şi îţi e ruşine. Te uiţi la Primăria Capitalei şi îţi este scârbă. Te uiţi la Parlamentul României şi îţi vine să dublezi sau să triplezi reţeta de anxiolitice. Aşa arată elita României”. Ce e de făcut? Aparent, un singur lucru, aproape nefezabil: schimbarea majorității parlamentare la viitoarele alegeri parlamentare. Dacă nu se va petrece, pentru acest comentator e clar că nu mai rămâne decât ieșirea peste graniță, definitiv, cât mai departe de „monstruozitatea politică în care am ajuns să trăim”.

XS
SM
MD
LG