Linkuri accesibilitate

Frica gastarbeiterului din Rusia


Cum şi în ce chip a devenit periculos pentru un migrant să discute în Rusia despre venitul său influenţat de deprecierea rublei?

Aveam nevoie de părerea unor moldoveni care muncesc în Rusia despre recenta depreciere a rublei. Am încercat să-i găsesc pe reţeaua de socializare OK. N-au fost mulţi doritori să-mi răspundă. Au reacţionat doar doi. Le-am spus că aş vrea să ştiu cum îi afectează pe ei deprecierea rublei. Le-am explicat că e vorba de un reportaj la Europa Liberă.

Frica gastarbeiterului din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Cînd au auzit cuvîntul „reportaj”, cei doi moldoveni care muncesc în Rusia s-au cam speriat.

„Dar nu e vorba de politică…”, am încercat să-i încurajez.

Zadarnic efort. În opinia lor, să discuţi despre deprecierea rublei era la fel de periculos.

„Nu vă divulgăm numele, nu spunem unde lucraţi şi vă modificăm vocile…”, i-am încurajat încă o dată.

Inutilă încercare. Unul a abandonat discuţia, celălalt a spus că şi aşa nu se va simţi în siguranţă. Fireşte, este dreptul oamenilor să refuze. Probabil, o fi avînd dreptate, dar e normal să ne punem nişte întrebări.

Cum şi în ce chip a devenit periculos pentru un migrant să discute în Rusia despre venitul său influenţat de deprecierea rublei? E normal să existe această frică generată de un subiect inofensiv? Unde mai pui că Igor Dodon are grijă chipurile, graţie prieteniei sale cu Vladimir Putin, de moldovenii care lucrează în Rusia? Cum e posibil să-ţi fie frică dacă nu ţi se pomeneşte numele şi ţi se modifică vocea în reportaj? Sincer să fiu, eu nu înţeleg nimic.

Dar să luăm moldovenii care lucrează în Italia. Aceştia oare tot se tem să discute despre aprecierea sau deprecierea monedei euro? Sunt la fel de temători moldovenii din Italia ca şi cei din Rusia? Şi nu ar fi de acord să-ţi vorbească chiar dacă nu le-ai da numele? Sau moldovenii din Italia sunt mai viteji ca cei din Rusia?

XS
SM
MD
LG