Linkuri accesibilitate

Franco Frattini doreşte rezultate concrete în dosarul transnistrean


Franco Frattini la Chişinău
Franco Frattini la Chişinău

Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană a respins criticile ce i-au fost aduse.

Reprezentantul special al președinției italiene a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a sosit la Chișinau în prima sa vizită în țară în această calitate. El a avut astăzi întrevederi cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și alți oficiali moldoveni, iar după amiază a mers la Tiraspol. În ajunul vizitei, Frattini a fost criticat la Chişinău, inclusiv de coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, pentru că, într-un interviu cu presa finanțată de Kremlin, a calificat ideea retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană drept nerealistă.

Franco Frattini doreşte rezultate concrete în dosarul transnistrean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct


La conferință de presă ținută împreună cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, Franco Frattini a declarat că regiunea transnistreană ar trebui să obţină un statut special în cadrul R. Moldova, doar acum „nu este momentul să se decidă statutul final”. El şi-a nuanțat opinia privind retragerea contingentului de trupe ruse din regiunea transnistreană, despre care a spus anterior că ar fi nerealistă. Oficialul OSCE a spus că această chestiune va putea fi abordată „drept consecință a întăririi încrederii reciproce”.

„În măsură ce vor fi semne bune de încredere reciprocă, câteva deja există, nu va mai fi nevoie de păstrarea muniţiilor şi numărului mare de trupe străine. Drept consecinţă a consolidării încrederii reciproce, sunt sigur că va exista posibilitatea de a aborda subiectul retragerii acelor muniţii şi în paralel reducerea graduală a trupelor, şi nu e vorba de pacificatori, ci de trupe străine. Dacă nu va fi încredere reciprocă, nimic nu se va schimba.”

Fostul ministru italian de externe, Frattini şi-a atras critici la Chişinău pentru declarația făcută înainte de vizită cu privire la retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. „Am văzut şi respect toate punctele de vedere critice”, a spus azi Frattini.

Franco Frattini şi vicepremierul moldovean Cristina Lesnic
Franco Frattini şi vicepremierul moldovean Cristina Lesnic

Aceasta însă nu a fost singura critică în adresa sa sau a organizaţiei pe care o reprezintă, prin rotaţie. Asociaţia Promo-Lex a lansat un apel în care reproşează OSCE lipsă de transparență și nesocotirea problematicii drepturilor omului din regiunea transnistreană în procesul de negocieri. O declaraţie similară a Asociaţia pentru Politică Externă critică inclusiv ignorarea chestiunilor de securitate.

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a spus azi că a cerut includerea adiţională în agenda de negocieri a subiectelor legate de asigurarea drepturilor omului în regiune şi a liniștii în zona de securitate. Franco Frattini a acceptat propunerea, dar a subliniat că prioritatea mandatului său este implementarea celor opt acorduri pentru întărirea încrederii convenite anul trecut la ultima reuniune în formatul 5+2 de la Viena pe care părțile le-au încheiat ori s-au angajat să le încheie.

Înaltul reprezentant OSCE pentru reglementarea transnistreană a optat pentru obţinerea de rezultate concrete, inclusiv în chestiunile restante, cum ar fi cea a plăcuțelor de înmatriculare auto din regiunea transnistreană şi cea a legăturii telefonice, până în luna mai când ar vrea să convoace la Roma o nouă reuniune a formatului de negocieri. „Ambele părţi trebuie să facă concesii”, a mai spus Frattini.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a spus că există evoluții legate de cele cinci acorduri care deja au fost convenite. Există însă şi îngrijorări referitoare la unele, inclusiv la cel privind buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului:

„După cum ştiţi Tiraspolul, astăzi trebuie notificat pentru orice acţiune pe care o face Chişinăul. Libertatea de circulaţie nu poate fi condiţionată. Este foarte important să trecem la o altă etapă a discuţiilor cu privire la libertatea de circulaţie atunci când vorbim despre copii şi şcoli.”

Chişinăul aşteaptă de la Tiraspol acţiuni concrete şi în ce priveşte asigurarea dreptului de proprietate a fermierilor moldoveni asupra terenurilor lor de dincolo de șoseaua Dubăsari Tiraspol, a spus Lesnic. Ea a adăugat că mai există îngrijorări legate de redeschiderea podului peste Nistru dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc:

„Am sesizat președinția italiană că nu ne dorim ca în zona de securitate să fie creată o premisă pentru un terminal vamal internaţional sau o parcare fără acordul Comisiei Unificate de Control.”

Franco Frattini a mers azi şi la Tiraspol unde a avut întrevederi cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi reprezentantul politic din partea regiunii la negocierile privind reglementarea transnistreana, Vitali Ignatiev. Într-un comunicat al administraţiei de la Tiraspol se spune că oficialul OSCE ar fi promis inclusiv sprijin financiar occidental pentru reabilitarea podului dintre satele Gura-Bîcului – Bîcioc pe care, de altfel, Frattini l-a traversat pentru a ajunge pe malul stâng al Nistrului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG