Linkuri accesibilitate

Fostul strateg al preşedintelui Trump Steve Bannon îi mobilizează pe populiștii europeni (VIDEO)


Steve Bannon (dreapta) și Lanny Davis
Steve Bannon (dreapta) și Lanny Davis

Care este contextul actiunilor sale, asa cum este prezentat de cotidianul Washington Post? e intrebarea, adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Washington Post incepe prin a descrie prezenta lui Steve Bannon, in aceste zile, la Praga. Apoi aminteste ca Viktor Orban, pe care Bannon il considera un „erou” a cistigat alegerile din Ungaria, tara pe care o conduce cu o mina de fier. O alta veste buna pentru fostul sef al publicatiei Breibart este preconizatul guvern, de esenta populista, al Italiei. O evolutie pe care Bannon a descris-o intr-un interviu ca fiind „monumentala”.

In America, steaua lui Bannon este pe o traiectorie descendenta, el a fost concediat de la Casa Alba si apoi si de la Breibart, candidati pe care i-a sustinut pentru Congres au pierdut.

Bannon pare sa aiba mai multe usi deschise in Europa, desi spune ca nu este consilier al niciunuia dintre partidele populiste, ci mai curind vrea sa invete de la un continent despre care crede ca este „cu doi ani inaintea Statelor Unite”, in ciclul populismului.

Astazi Bannon va vizita Ungaria, nestiindu-se inca daca se va vedea sau nu cu Orban. El a spus ca daca se va deplasa si in Italia, el va sfatui noul guvern sa ia masuri curajoase, dupa modelul celor incercate de Bannon in America. „Este foarte important pentru ei sa fie foarte agresivi in confruntarea cu Uniunea Europeana” – a spus fostul strateg al lui Trump.

La Praga, Bannon a prezis ca Angela Merkel, cancelarul german va fi considerata cea mai negativa personalitate politica a secolului 21.

Bannon: „Dacă vă faceți griji [pentru Rusia], atunci plătiți pentru asta!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Pe scena pragheza, alaturi de Bannon s-a aflat aliatul lui Hillary Clinton, juristul Lenny Davis care a spus ca Trump a alienat europeni cu minciunile sale, actiunile sale unilaterale si retorica ostila. „Nu a existat niciodata o imagine mai proasta a unui presedintele american” – a spus Davis, adaugind: „Nu e vina Angelei Merkel”.

Cu referire la Trump, Bannon a spus ca are „zile mai bune si zile mai rele”. El s-a declarat insa increzator ca presedintele si partidul sau vor avea cistig de cauza in alegerile din toamna, pentru Congres.

XS
SM
MD
LG