Linkuri accesibilitate

„Forța Fermierilor” a blocat pentru câteva ore circulația prin vama Leușeni


Zeci de fermieri au blocat cu tractoarele accesul spre vama Leușeni pe 12 februarie.
Zeci de fermieri au blocat cu tractoarele accesul spre vama Leușeni pe 12 februarie.

Mai mulți fermieri cu tractoarele și-au continuat pe 13 februarie protestul la Leușeni, în apropiere de principalul punct de trecere a frontierei cu România. Ei au blocat drumul spre vamă și cu o zi mai devreme, într-un nou val de demonstrații, cerând guvernului mai multe compensații.

Poliția de Frontieră a spus pe canalul său de Telegram că accesul spre punctul de trecere a frontierei a fost blocat marți pentru de câteva ore, răstimp în care a redirecționat călătorii spre alte puncte.

Asociația „Forța Fermierilor” spune că a blocat cinci trasee naționale pentru a șaptea zi la rând. Fermierii care au protestat timp de câteva săptămâni, la sfârșitul anului trecut, inclusiv la Chișinău, cer guvernului compensații de sute de milioane de lei pentru pierderile suferite în ultimii ani din cauza secetei și altor dezastre. Guvernul nu a reacționat la noile demonstrații, crescând furia protestatarilor.

În timpul demonstrației din apropierea vămii Leușeni din 12 februarie, poliția a negociat deblocarea traseului pentru transportul de pasageri, după altercații verbale cu protestatarii.

„Forța Fermierilor”, una dintre principalele organizații ale agricultorilor, spune că membrii săi au suferit mari pierderi în ultimii ani din cauza secetei și altor intemperii, că mulți nu pot restitui împrumuturile la bănci și achita penalitățile din cauza întârzierilor, iar ajutoarele guvernamentale primite ar fi insuficiente.

Ministru: guvernul a oferit „suficiente” ajutoare agricultorilor

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, a spus, la o conferință de presă, că, în ultimii 3 ani, guvernul a luat „măsuri suficiente” de susținere a agricultorilor, reieșind din posibilitățile statului, dar a oferit ajutoare „țintite”, pentru că „e una când nu ai prețul pe care ți l-ai dorit și alta când ai recolta de zero tone la hectar”. El a dat drept exemplu o decizie recentă a guvernului de a aloca 50 de milioane de lei fermierilor din sudul țării afectați de secetă și celor din nord care au păgubit din cauza grindinei.

Potrivit ministrului, în principal este vorba de agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir, care și-au pierdut recolta de porumb. Cei care au avut suprafețe afectate de secetă în proporție de 60-70% vor primi câte 1.000 de lei la hectar, în proporție de 70-80% - câte 1.500 de lei, 80-90% - câte 2.000 de lei și cei cu 90-100% - câte 2.500 de lei per hectar. Pentru a lua banii, fiecare agricultor trebuie să-și depună dosarul la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA).

În total, în anii 2020-2023, prin intermediul AIPA, guvernul a acordat 5,940 de miliarde de lei tuturor agricultorilor și alte 313 milioane de lei din Fondul de intervenție pentru cei aflați în diferite situații de dificultate, a mai spus ministrul.

Bolea a anunțat că pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creat un consiliu de fermieri din toate sectoarele, care să propună soluții pentru dezvoltarea agriculturii, așa încât „să facă față concurenței regionale și globale”.

Primul val al protestelor fermierilor a avut loc în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie 2023, când protestatarii au mărșăluit cu tractoarele pe străzile Chișinăului, ajungând în fața guvernului. După ce negocierile cu autoritățile au eșuat, fermierii au plecat din centrul capitalei, anunțând că vor continua să protesteze în raioane prin blocarea traseelor naționale.

XS
SM
MD
LG