Linkuri accesibilitate

Flori la coșul de gunoi: Cehia marchează aniversarea Revoluției de Catifea


Praga, 17 noiemrbie 2018
Praga, 17 noiemrbie 2018

Criza guvernamentală din Cehia umbrește evenimentele care marchează sâmbătă la Praga 29 de ani de la declanșarea Revoluției de catifea.

La Praga și în alte localități din Cehia au avut loc sâmbătă manifestări cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a unei demonstrații studențești care a declanșat dezmembrarea sistemului totalitar comunist.

Poliția din capitala cehă a deschis o anchetă sub acuzația de vandalism împotriva unor persoane necunoscute care au aruncat într-un coș de gunoi coroanele de flori depuse de premierul Andrej Babiš, de reprezentanții președintelui Milos Zeman și de alți politicieni ai puterii în fața plăcii memoriale de pe o stradă din centrul Pragăi.

Babiš a depus flori catifea îndată după miezul nopții, când la locul istoric nu se afla nici un demonstrant, după ce în august, la a 50-a aniversare a ocupării Cehoslovaciei de către Pactul de la Varșovia, a fost huiduit și fluierat de mulțime în fața clădirii radioului public.

Incidentul din noaptea de vineri spre sâmbătă s-a produs chiar în locul unde la 17 noiembrie 1989 studenții participanți la o demonstrație de protest împotriva guvernării comuniste s-au ciocnit cu forțele de ordine. Mai multe persoane au fost rănite în violențele de pe Narodni Trida, din urmă cu aproape trei decenii, iar zvonul că un tânăr ar fi murit a contribuit la sporirea protestelor în zilele următoare, culminând cu crearea Forumului Cetățenesc, condus de Vaclav Havel.

A 29-a aniversare a ceea ce a rămas în istorie ca „Revoluția de catifea” găsește societatea cehă poate mai divizată ca oricând. În urmă cu numai două zile, o mulțime de mii de oameni a cerut în centrul Pragăi demisia premierului Andrei Babiš, un miliardar populist bănuit că ar fi colaborat cu poliția secretă comunistă (StB) și că ar fi folosit în mod ilegal fonduri de la UE în interesul unei firme controlate de familia sa.

Cele mai recente nemulțumiri au fost provocate de un reportaj de presă din care reiese că premierul și-ar fi „ascuns” fiul tocmai în Crimeea ca să nu poată fi interogat de poliție în dosarul fondurilor europene deturnate. Babiš-junior, care trăiește acum în Elveția, susține că a fost dus împotriva voinței sale în peninsula ucraineană anexată de ruși și că dorește să răspundă întrebărilor poliției. Premierul susține că fiul său, care figura ca șeful firmei de familie ce ar fi deturnat fonduri europene și a fost pilot pe avioane comerciale, ar fi bolnav psihic.

De partea premierului se află președintele Milos Zeman, un fost premier social-democrat alunecat spre poziții de dreapta, populiste, pro-rus și pro-chinez, promotor al consumului de alcool și fumatului, adversar al includerii copiilor cu disabilități în procesul educativ „normal”, cunoscut pentru declarații rasiste și anti-islamiste și pentru sprijinul fățiș pentru un partid parlamentar de extremă-dreapta (SPD).

Președintele Zeman nici nu a mers sâmbătă pe Narodni Trida, trimițând numai o coroană, după ce pe data de 17 noiembrie 2014, la o adunare comemorativă unde a apărut alături de extremiști, a fost ținta unui atac cu ouă.

De atunci, Zeman nu a mai participat la nici un eveniment de stradă în capitală, unde popularitatea sa este mult mai redusă decât în localitățile mici, pe care le vizitează des.

Dincolo de tensiunile politice, „sărbătoarea libertății” a fost marcată sâmbătă la Praga cu concerte în aer liber, expoziții stradale reamintind cotidianul cenușiu și represiv al epocii comuniste, dar și prăbușirea în domino a regimurilor comuniste în 1989.

S-a mai putut vedea un „autobuz al memoriei”, cu descrieri ale sistemului comunist, și „sufrageria lui Vaclav Havel” – un loc de lângă Teatrul Național unde copiii au putut vedea cu ochii lor mașini de scris, ca pe vremea disidentului anti-comunist devenit președinte, și unde mai multe personalități apropiate lui Havel au ținut alocuțiuni comemorative.

XS
SM
MD
LG