Linkuri accesibilitate

Parada „marșurilor” sau cum au fost marcate, în 9 mai, Ziua Victoriei și Ziua Europei la Chișinău


Membri și simpatizanți ai PDM, PCRM și PSRM s-au împărțit în coloane separate, îndreptându-se spre memorialul „Eternitate”.

În Republica Moldova și alte țări est-europene au avut loc astăzi manifestări consacrate victoriei asupra fascismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca de obicei, vestul Europei a comemorat sfârșitul războiului în Europa cu o zi mai devreme, la 8 mai – iar astăzi sărbătorește Ziua Europei. Cum veți auzi în relatarea Allei Ceapai, manifestările de astăzi de la Chișinău s-au dorit ancorate, parcă mai mult decât în anii trecuți, în ambele sărbători.

Participanții la festivitățile de astăzi s-au împărțit în coloane separate, formate de PDM, PCRM şi PSRM, toate îndreptându-se spre memorialul „Eternitate” din capitală. Cea mai numeroasă a fost coloana simpatizanților partidului guvernării, PDM, care a subliniat în discursuri rostite de fruntașii formațiunii că la Chișinău este marcată şi Ziua Victoriei şi cea a Europei concomitent, întrucât fără de ziua biruinței nu ar fi fost posibilă concilierea realizată în comunitatea europeană.

Coloana Partidului Democrat
Coloana Partidului Democrat

Participanţii la marşul organizat de PD au purtat drapele naționale şi ale UE, unii şi-au prins la piept simbolul numit panglica Sfântului Gheorghe, însă dominante au fost culorile şi însemnele democraților.

Oamenii scandau „PDM” şi „Moldova”!

Mai mulți comentatori pe care i-am întrebat despre impresiile lor mi-au spus că asemenea amploare a sărbătorii de 9 mai nu-şi mai amintesc de pe vremea guvernării comuniste.

Manifestația PD a continuat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un concert de muzică uşoară, la care a ţinut un discurs liderul PD, Vlad Plahotniuc:

„Vom sărbători împreună 9 mai atât ca sărbătoarea Victoriei şi ca Ziua Europei. Indiferent de semnificaţia pe care o alegem fiecare din noi, 9 mai, această zi, acest eveniment trebuie să fie unul care să ne facă să fim uniţi. Trebuie odată şi pentru totdeauna să ieșim din dezbinarea geopolitică în care este ţinută ţara captivă de atâția ani de zile.”

În ajunul zilei de 9 mai, majoritatea parlamentară dominată de PD a decis ca Ziua Europei să fie marcată oficial odată cu Ziua Victoriei.

Vladimir Voronin și coloana comuniștilor
Vladimir Voronin și coloana comuniștilor

Marşuri ale „Victoriei” organizate deja tradiţional de socialişti şi, separat, de comunişti au fost mai puţin numeroase. La ambele a lipsit practic simbolica de partid, iar dominante au fost steagurile negru, portocaliu - simbol rusesc al zilei de 9 mai. Atât fruntaşii socialişti, cât şi cei comunişti au sugerat că oricât de mult guvernarea şi-ar fi dorit, nu a reuşit să eclipseze ziua Victoriei.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin:

„Nu are nimic în comun Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Documentul de formare a UE a fost semnat la 5 mai, nu la 9 mai. Este semnificativ că atâta lume vine de 9 mai la acest memorial. Trebuie să transmitem din generaţie în generaţie aceste tradiţii şi această memorie pentru acei 26 de milioane de ostaţi care au luptat şi au învins fascismul.”

Iată şi declarația deputatului socialist, Vlad Bătrâncea:

„Este o zi sfântă pentru noi, pentru poporul Republicii Moldova. Este o zi a Victoriei. În continuare vom face totul ca această zi să fie sărbătorită, ca Marea Victorie să aibă rolul ei bine meritat şi în istoria Republicii Moldova, dar şi în viaţa politică pentru că sunt diferite încercări, diferite manipulări.”

Coloana socialiștilor
Coloana socialiștilor

Simpatizanții socialiștilor au desfășurat şi acțiunea numită „regimentul nemuririi”, după modelul preluat din Rusia, care presupune afișarea în timpul marșului a portretelor de militari căzuți în cel de-al doilea război mondial. Acțiunea a fost anunțată de Comitetului Național „Victoria”, sub egida preşedintelui Igor Dodon, care a lipsit de la festivitatea de la Chișinău întrucât a fost invitat la Moscova sa urmărească din tribuna oficialilor parada militară din Piaţa Roşie. Tot sub egida președintelui Dodon, duminică, 7 mai, a avut loc în centrul capitalei un concert dedicat Zilei Victoriei, la care au participat mai multe vedete din Federația Rusă. În ziua de 9 mai a urmat un concert organizat de partidul de la guvernare cu mai multe vedete care au adunat un public numeros.

Previous Next

XS
SM
MD
LG