Linkuri accesibilitate

Larisa Turea: „Suntem bine reprezentați în acest an la Cannes, pe culoare întâlnești mereu tineri cineaști români”


Regizorul ucrainean Serghei Loznița, și actorii Vasilina Makovțeva and Valeriu Andriuță, Cannes, 25 mai 2017
Regizorul ucrainean Serghei Loznița, și actorii Vasilina Makovțeva and Valeriu Andriuță, Cannes, 25 mai 2017

Pe genericul filmului „O făptură duioasă”, regizat de ucraineanul Serghei Lozniţa și aflat în cursa pentru Palme d’Or de la Cannes, figurează două nume de basarabeni: directorul de imagine Oleg Mutu şi actorul Valeriu Andriuţă. Care au fost reacțiile după proiecţia filmului şi care sînt favoriţii celei de-a 70-a ediţii a festivalului ne spune de la Cannes criticul de artă Larisa Turea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
Link direct

Larisa Turea: „Filmul lui Serghei Loznița – care este ca la el acasă deja la Cannes după ce a prezentat aici mai toate filmele sale, în special cele de ficțiune, realizate cu camera, cu „ochiul magic” al lui Oleg Mutu – a fost foarte bine recepționat. Și mi-a părut chiar că sala este cu răsuflarea întretăiată, văzând această poveste pur kafkiană – istoria unei femei care merge să-și caute soțul la o închisoare. Și acest univers penitenciar, acest sistem închis este foarte bine prezentat. Această actriță extraordinară, venind din teatrul lui Nikolai Koliada, cred că la sigur ar merita un premiu. Figurează deja pe liste, împreună cu concurenta ei Mariana Spivak, din alt film rusesc, din filmul lui Zviaghințev. Și la fel am văzut în topurile criticilor, care se fac cotidian, că Loznița contează serios pentru a primi premiul pentru regie, premiul juriului. Să vedem, nu mai este mult, duminică se vor anunța premiile”.

Europa Liberă: În filmul lui Loznița apar doi basarabeni. Unul dintre ei a apărut la conferința de presă. Ce a spus, ce a transmis publicului de acolo?

Larisa Turea: „l-am întrebat pe Serghei Loznița care este relația lui cu Oleg Mutu de acești trei ani. Serghei Loznița a vorbit extrem de elogios despre Oleg Mutu. A zis că el este de fapt unul dintre cei mai buni directori de imagine din toată lumea, nu doar din Europa, lucru confirmat prin multitudinea premiilor luate de Oleg Mutu. Dar este un co-autor și că sunt scene pe care el pur și simplu le-a salvat.

La fel, a fost Valeriu Andriuță, unul dintre mulții actori – în film sunt antrenați peste 100 de actori, dintre care 26 sunt profesioniști, majoritatea venind din teatru. Valeriu Andriuță are un rol de compoziție, un rol foarte interesant. Și ce m-a bucurat cel mai mult a fost că Valeriu Andriuță a făcut o conexiune dintre acest mare festival care împlinește 70 de ani acum și festivalul nostru Cronograf. Astfel, toată lumea aflată în sală și cei din spatele ecranelor – pentru că această conferință de presă se transmite pe Canal+ a aflat că la Chişinău este un festival extraordinar Cronograf. Și în felul acesta suntem și noi la ordinea zilei la Cannes.

Ca să nu mai zic că a fost aici proiectat filmul „Afacerea Est” al lui Igor Cobileanski, într-o sală de cinema, sperăm că se vor găsi cumpărători. Și astăzi, la ora 13.30, a fost proiecția celor 200 de minute de scurtmetraj românesc.

Suntem bine reprezentați în acest an la Cannes, pe culoare întâlnești mereu tineri cineaști români veniți în acest program de scurtmetraj. Chiar acum, în câteva minute, începe decernarea premiilor la școlile de film „La Cinefondation”, președinte al juriului este Cristian Mungiu. Sunt de obicei niște nume pe care apoi le întâlnim în competiție. La acest „La Cinefondation” a participat Cornel Porumboiu, a fost Cristi Puiu – deci, este o pepinieră de talente și m-aș bucura foarte mult ca și cineaștii noștri tineri să încerce să treacă acest filtru și să intre în această pepinieră care le garantează un succes viitor.”

Europa Liberă: S-au conturat deja favoriți pentru secțiunea principală, pentru secțiunea „Un Certain Regard?

Larisa Turea: „Sunt mai multe premii. Sunt „Camera de aur”, „Palmierul de Aur”, premiile de interpretare, premiul juriului. Deocamdată în topul criticilor – deși de foarte multe ori topul criticilor nu coincide cu decizia juriului, am avut această surpriză și anul trecut – dar deocamdată se află un film francez, „120 de bătăi pe minut”, care vorbește despre lupta unor organizații non-guvernamentale pentru egalitatea în drepturi pentru cei atinși de „boala mileniului”, SIDA.

Și pe alt palier este filmul lui Andrei Zviaghințev, „Neiubire”, un film magistral, un film cu foarte multe metafore, un film greu. Și acum în această listă s-a înscris și filmul „O făptură duioasă” a lui Serghei Loznița, filmat de Oleg Mutu. Oleg Mutu practic va fi la al cincilea mare premiu al său la Cannes. Sunt mai multe pronosticuri, dar le verificăm când se anunță palmaresul.

Dar sperăm totuși zona noastră, zona asta atât de mult nedreptățită în istorie să primească premii pe care le merită. Pentru că în acest an, într-adevăr, suferințele acestui spațiu post-sovietic, această umilință a făpturii umane care apare foarte bine ilustrată și în filmul „Neiubire” a lui Zviaghințev, dar și în filmul „O făptură duioasă” al lui Serghei Loznița este ca un tir de artilerie grea. Și sper ca totuși cel puțin să fie cunoscute în lume.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG