Linkuri accesibilitate

Festivalul „George Enescu” se extinde la Chişinău


Violonista Rusanda Panfili și dirijorul Mihail Agafița la Chișinău
Violonista Rusanda Panfili și dirijorul Mihail Agafița la Chișinău

Dirijorul Mihail Agafița, care s-a ocupat de organizare, spune că este vorba de un eveniment istoric.

Filarmonica Națională din Chișinău va găzdui miercuri seara un eveniment inedit, un concert consacrat lui George Enescu și acceptat să facă parte din Festivalul Internațional care poartă numele muzicianului român și care se desfășoară între 2 și 24 septembrie la București.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Concertul de la Chișinău va începe pe note de Beethoven, cu una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului german, Simfonia a V-a, considerată de critici o operă de maturitate a artistului. Sub bagheta maestrului Mihail Agafița, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchievici” va continua programul cu un concert de vioară, compoziția „Momente” semnată de Ghenadie Ciobanu, o creație recentă a compozitorului moldovean. Va urma în program celebrul poem simfonic „Fântânile din Roma” de Ottorino Respighi, a cărei interpretare implică aproape 80 de muzicieni, spune dirijorul Mihail Agafița.

De altfel, această compoziție orchestrală a răsunat de mai multe ori în cadrul Festivalului „George Enescu” doar că în sălile de spectacol de la București. Concertul de la Chișinău din cadrul festivalului este rezultatul unor demersuri inițiate de Mihail Agafița, care are certitudinea că spectacolul de mâine va fi o reușită pentru spațiul cultural chișinăuian:

„Este un program interesant, foarte complex, deci pe măsura Festivalului „George Enescu”. Aș spune că e pentru toate gusturile, dar corespunde formatului festivalului, pentru că se cântă și muzică contemporană în acest festival, dar se cântă și clasicii. Dacă se întâmplă ceva atât de frumos și atât de grandios, la nivel atât de înalt din punct de vedere cultural în România, de ce nu s-ar întâmpla și la noi. Chiar dacă suntem două state, oricum noi avem o relație foarte strânsă cu România din punct de vedere cultural și muzical. Urmează să fie un eveniment destul de important, istoric aș spune eu, deci e prima dată când se întâmplă ceva în cadrul Festivalului „George Enescu” și la noi la Chișinău.”

Vine și o violonistă foarte bună și sonoritățile pe care le presupune acest concert de vioară de Ghenadie Ciobanu sunt foarte interesante și au un anumit impact la public...

Văzut prin prisma celor trei compozitori din epoci diferite a căror lucrări vor răsuna mâine la Filarmonică, concertul va oferi o paletă sonoră pentru toate gusturile și preferințele celor care obișnuiesc să asculte muzică clasică, spune dirijorul Mihail Agafița. În același timp, el este convins că muzica le va plăcea și-i va surprinde și pe cei care vor ajunge pentru prima dată în sala de spectacol. Solista serii, remarcă maestrul, este violonista Rusanda Panfili, originară din Republica Moldova, dar stabilită la Viena:

„Încercăm să prezentăm acest program pe care îl pregătim pentru ziua de mâine pe cât de frumos și bine posibil. Vine și o violonistă foarte bună și sonoritățile pe care le presupune acest concert de vioară de Ghenadie Ciobanu sunt foarte interesante și au un anumit impact la public, asta noi deja știm, pentru că l-am mai cântat odată. Este foarte important că am reușit acest lucru și sper să se dezvolte în continuare. Festivalul este bienal, peste doi ani, la următoarea ediție sper să se întâmple lucruri și mai importante și mai interesante. Și eu, conducător de orchestră, mă simt obligat să promovez acele valori care sunt aici, în Republica Moldova.”

Pe lângă concertul de la Filarmonică, în cadrul festivalului va fi inaugurată expoziţia „George Enescu – personalitate a culturii româneşti şi universale”. Aceasta va cuprinde 22 de imagini care țin de viața și cariera compozitorului, văzută inclusiv prin amintirile prietenilor şi ucenicilor săi, și va putea fi vizitată la galeria „La Rond” din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG