Linkuri accesibilitate

„Fără cultură, Europa nu înseamnă nimic”


Cancelara Merkel şi preşedintele Macron la Frankfurt
Cancelara Merkel şi preşedintele Macron la Frankfurt

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel au participat la deschiderea Tîrgului Internaţional de Carte de la Frankfurt pe Main.

La Frankfurt pe Main s-a inaugurat, marţi seara, cea de-a 69-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte. Ţara care este la această ediţie invitata de onoare este Franţa. La festivitatea inaugurării au participat şi preşedintele Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct


Cu prilejul scurtei vizite la Frankfurt, preşedintele francez a avut o întîlnire cu studenţii Universităţii Goethe. Acolo a pledat pentru intensificarea integrării europene şi pentru amplificarea dialogului cultural. Totodată, el a subliniat necesitatea apropierii economice, sociale şi culturale – care este, precum a spus el textual, „cimentul Europei”.

În cuvîntarea rostită la Universitatea Goethe din Frankfurt pe Main, preşedintele a mai cerut şi extinderea programului Erasmus şi crearea unor universităţi europene, mixte, pînă în anul 2022.

„Fără cultură, Europa nu înseamnă nimic”, a ţinut să sublinieze şeful statului francez.

Macron a folosit apoi şi prezenţa sa la tîrg pentru a-şi populariza viziunea despre viitorul Europei, aşa cum a formulat-o la sfîrşitul lunii trecute la Paris.

Cultura europeană poate fi percepută doar ca un bun comun, mai ales cea franceză şi germană. Această ideea a străbătut cuvîntarea sa, rostită la deschiderea Tîrgului.

„Prin intermediul cărţilor, Germania şi Franţa s-au cunoscut. De secole ne-am citit, ne-am tradus şi ne-am interpretat. Trebuie să recunosc faptul că există numeroşi germani, care ştiu mai multe despre cultura şi limba franceză decît înşişi francezii. Dar asta se poate şi inversa. Cine l-a înţeles mai bine pe Baudelaire decît Walter Benjamin? Cine l-a înţeles mai bine pe Nietzsche decît André Gide?

În continuare preşedintele a spus: „Europa şi mai ales Europa centrală [Mitteleuropa] ar trebui să fie spaţiul cu cele mai multe conflicte. Ani de zile, asta chiar aşa a fost. Dar am reuşit să găsim un echilibru şi să pacificăm [acest spaţiu] prin intermediul culturii.”

Şi cancelara Angela Merkel s-a referit la ceea ce au în comun culturile şi literaturile celor două ţări, Franţa şi Germania.

„Nu numai aici la Frankfurt şi nu numai cîteva zile se întîlnesc cele două culturi şi naţiuni. Ele se întîlnesc, nu fără cuvinte, ci din contră, ele se întîlnesc în multe zile ale anului, avîndu-şi de spus foarte, foarte multe lucruri.”

De remarcat este faptul că Merkel a evitat să se refere la propunerile pe teme europene ale lui Macron.

Tîrgul de la Frankfurt se încheie duminică.

XS
SM
MD
LG