Linkuri accesibilitate

Facebook, „vestele galbene” și falsa democrație a rețelelor sociale


Tunuri de apă împotriva protestatarilor la Paris, 1 decembrie 2018
Tunuri de apă împotriva protestatarilor la Paris, 1 decembrie 2018

Uimirea provocată de neașteptata violență a manifestanților francezi a lăsat locul unor analize care pun în evidență rolul important al rețelelor sociale, în primul rând Facebook, în mobilizarea rapidă a cetățenilor.

Pe scurt, pentru a da un spoiler rapid, noul algoritm al știrilor locale, Local News, introdus de Facebook permite acum o mobilizare la care mass media tradiționale nu ar fi avut acces, cum o arată, de pildă, un important articol publicat pe portalul BuzzFeedNews.

De fapt, se pune chiar întrebarea dacă nu cumva politica în stil tradițional nu ar trebui să treacă de acum înainte printr-o adevărată mutație, în fața importanței pe care au căpătat rețelele sociale.

Poliția franceză, după ciocniri cu demonstranții la Arcul de Triumf, Paris
Poliția franceză, după ciocniri cu demonstranții la Arcul de Triumf, Paris

S-a văzut limpede că forțele de ordine în Paris au fost în câteva momente aproape de a pierde controlul situației. Revendicările protestatarilor, ale „vestelor galbene“, sunt apoi extrem de heteroclite și contradictorii: nu doar prețul carburanților, dar unii cer mai multe servicii sociale, însă în același timp vor reducerea impozitelor, două cerințe simultane cel puțin contradictorii; unii protestează împotriva încălzirii planetare, dar nu vor preț mai mare pe benzină; alții protestează împotriva capitalismului și a neoliberalismului și vor să iasă la pensie mai repede. În sfârșit, se adaugă grupusculele dure de extremiști de dreapta, stânga sau anarhiști.

S-au văzut, de altfel, ciocniri violente între diferite grupuri de protestatari.

Declinul ideologiilor și ascensiunea rețelelor sociale au dus astfel la o nouă dinamică a mobilizării și la un alt tip de spațiu public, în fața cărora puterea, mai peste tot unde internetul e liber, se regăsește depășită. Mobilizarea se face acum rapid, în timp real, fără nici o investiție financiară.

Mișcarea „vestelor galbene” din Franța s-a născut pe Facebook (FB) și este întreținută prin FB. Coordonarea e fluidă și difuză, imposibil de controlat. Cum o amintește articolul din BuzzFeedNews, mișcarea a pornit în ianuarie de pe anumite forumuri de FB numite „Groupes Colère”, „Grupuri de mânie”, iar primul asemenea grup pe FB a fost inițiat de un zidar portughez din regiunea Dordogne pe nume Leandro Antonio Nogueira. Membrii acestor grupuri au început să facă campanie pentru blocarea pașnică a drumurilor și șoselelor pentru a protesta împotriva deteriorării calității vieții.

Acela a fost, la începutul anului, și momentul în care Mark Zuckerberg a anunțat un algoritm nou prin care feed-ul de FB va începe să acorde prioritate știrilor locale. Grație acestui nou algoritm, „Grupurile mâniei” au pornit să se răspândească rapid în întreaga Franță. Ei au început încă din iarna trecută să blocheze drumurile și șoselele naționale.

Apoi, la sfârșitul lunii mai, o anreprenoare din vecinătatea Parisului, Priscillia Ludosky, care vinde cosmetice online, a creat un grup numit „Pour une Baisse des Prix du Carburant à la Pompe!” / „Pentru scăderea prețului carburanților la pompă”.

Apelul a fost preluat masiv după ce a fost lansat pe undele unei stații de radio locale, după care s-a produs fenomenul bulgărelui de zăpadă.

BuzzFeedNews constată și că toată această nebuloasă de grupuri prolifică pe FB este în același timp o masivă trambulină de fake news, antisemitism și teorii conspiraționiste. Un asemenea zvon larg răspândit a fost, de pildă, că pe 17 noiembrie poliția avea să manifesteze alături de „vestele galbene”.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

La fel, s-a răspândit fotocopia unei scrisori false prin care, aparent, Emmanuel Macron cerea forțelor de ordine să folosească forța împotriva manifestanților. Scrisoarea nu era doar falsă, dar și plină de greșeli ortografice și gramaticale.

Cel mai mare grup, „COMPTEUR OFFICIEL DE GILETS JAUNES” / „Contorul oficial al vestelor galbene”, are 1,7 milioane membri, potrivit paginii oficiale. Sondajele arată că aproape trei sferturi, 72% din francezi, sprijină mișcarea. De acum ea a devenit incontrolabilă. Thomas Miralles, un purtător de cuvânt al vestelor galbene în vârstă de 25 de ani a spus într-un interviu cu BuzzFeed News că se așteaptă ca manifestațiile din weekendul următor să fie foarte violente: -- „Cred că va fi un adevărat dezastru”, a spus el.

E limpede că mișcarea vestelor galbene este doar unul din simptomele unui malaise mult mai profund, din cele care au dus la Brexit și la derivele totalitare ale unui Viktor Orban, la intoxicarea românilor cu anti-occidentalism și religie, sau la atotputerea unor Putin și Erdogan.

Rețelele sociale nu au nimic democratic și duc la strivirea și înecarea vocilor raționale. Precum la adunările colective ale unui trib neolitic, pe rețelele sociale câștigă tupeul și forța brută a celor cu vocea mai puternică. Faptele și datele concrete nu mai contează, ci doar pasiunile și invectiva. Este o revenire în forță a credințelor și miturilor. Puțini mai verifică faptele difuzate și distribuite. Importantă e doar beția generată de violența și rapiditatea dezinformării.

S-a ajuns astfel la o democrație rău înțeleasă, unde avizul oricărui imbecil anonim pe FB e considerat a valora cât cel al unui autentic politolog sau al unui premiu Nobel de economie.

Declinul ideologiilor lasă astfel locul arbitrarului incontrolabil al amibelor informatice de pe internet. Constatăm că accesul total la informație a dus, în absența oricărui filtru, la sărăcie informațională și la nivelarea cunoașterii.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG