Linkuri accesibilitate

Extremiștii destabilizează cel de al treilea guvern Borisov


În Bulgaria, un scandal politic a provocat a doua demisie a unui adjunct de ministru, la mai puțin de o lună de la formarea celui de al treilea guvern Borisov. Opoziția a cerut și demisia viceprim-ministrului Valeri Simeonov – unul din cei trei lideri ai naționaliștilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Coaliția GHERB -„Patrioții uniți” a pornit cu stângul mandatul de 4 ani. În pofida angajamentului de menținere a stabilității în numele președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor, doi adjuncți de miniștri au demisionat deja și este ceruta demisia unui viceprim-ministru.

Proaspăt numitul adjunct de ministru al dezvoltării regionale Pavel Tenev și-a părăsit postul după ce în profilul său Facebook a fost descoperită o mai veche fotografie în care el face salutul nazist la muzeul „Grevin” de la Paris. Într-o încercare neinspirată de a-l apăra, vicepremierul și lider al Frontului salvării naționale Valeri Simeonov a spus că e vorba de o glumă, adaugând: „în anii 70, ca student, am vizitat lagărul morţii Buchenwald. Cine ştie ce fotografii nostime am făcut cu colegii acolo.

Au reacţionat imediat liderii politiici - de la socialiştii și partidul turc până la dreapta tradiţională, partidul „Volia” și, cu oarecare întărziere - centriștii din GHERB, parteneri la guvernare ai naționaliștilor.

În presa de toate culorile au apărut comentarii critice. Premierul Borisov a luat inițial apărarea lui Pavel Tenev declarând - „e omeneşte să glumeşti în timpul unei deplasări”. O zi mai tărziu după ce scandalul a intrat și în paginile unor publicații germane vicepreședintele partidului GHERB Țvetanov a încercat să repare greșeala premierului, declarând că centriștii apără într-un mod necondiționat valorile europene. Țvetanov a mai spus – „Coaliția cu „Patrioții uniți” are anumit preț pentru noi dar este cea mai bună posibilă în actuala configurație parlamentară”.

Deputatul din partidul turc Velislava Krasteva a amintit că în urmă cu doi ani Consiliul Uniunii a calificat drept fascist un partid ce acum face parte din „Patrioții uniți”.

Partidul „Volia” a cerut demisia viceprim-ministrului Simeonov. Liderul Veselin Mareșki a declarat că un om care poate să-și facă fotografii nostime într-un lagăr al morții este ori nazist, ori idiot. În ambele cazuri el nu are ce căuta în guvernul unei țări care se mândrește că nu a permis deportarea cetățenilor săi evrei în taberele morții.

XS
SM
MD
LG