Linkuri accesibilitate

Agenția Reuters, expulzarea diplomaților ruși, și recrutarea de mercenari găgăuzi pentru regiunile secesioniste din Ucraina


La un protest în fața ambasadei belaruse de la Kiev împotriva recrutării de mercenari
La un protest în fața ambasadei belaruse de la Kiev împotriva recrutării de mercenari

O scurgere de informații fără explicații oficiale la Chișinău

Expulzarea lunea trecută a cinci diplomați ruși din R.Moldova a creat noi tensiuni între guvernul democrat și președintele Igor Dodon, dar motivele expulzării nu sunt nici astăzi clare. Marți, agenția Reuters relata, că cei cinci diplomați ruși erau bănuiți de serviciile speciale moldovene că recrutau combatanți din Găgăuzia pentru separatiștii sprijiniți de Moscova în estul Ucrainei. Reuters cita o sursă anonimă din guvern și surse diplomatice...

Şefii Procuraturii Generale, dar şi mai mulţi deputaţi din Comisia parlamentară pentru securitate au evitat să se pronunte pe marginea cazului celor cinci diplomaţi ruşi expulzaţi. Marţi seară, preşedintele legislativului, Andrian Candu, a vorbit în cadrul unei emisiuni la Publika TV despre „motive ce ţin de securitatea națională, bazată pe probe”, fără să le numească însă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Singurul demnitar care a acceptat să stea de vorbă cu noi, dar care nu a dorit să intre în detaliile anchetei, a fost deputatul democrat Nicolai Dudoglo, originar din autonomia găgăuză. El consideră că dacă informațiile difuzate de agenția Reuters precum că diplomații ruşi s-ar fi ocupat de racolarea etnicilor găgăuzi pentru a-i trimite mercenari în Donbas corespunde adevărului, aceştia trebuie să poarte răspundere. În caz contrar, dacă la mijloc e o dezinformare, la fel cei care au difuzat ştirea trebuie să răspundă.

„98% din locuitorii autonomiei găgăuze susţin apropierea de Rusia. Evident că tot ce este legat de Rusia, Găgăuzia va susţine. Şi noi, din păcate, suntem foarte preocupați de acele fapte care se petrec acum, dar noi în loc să îmbunătățim relaţiile, am ajuns din nou la confruntații. Eu personal nu am cunoscut şi auzit despre faptul că cineva a încercat să agiteze, să propună ieşiri sau sosiri. Dar sunt servicii care trebuie să se ocupe şi se ocupă cu aceste treburi atunci când e vorba de interesul statului”.

Adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, a spus că acuzațiile Chişinăului sunt „vorbe goale, nesusținute de nicio faptă”.

Analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador la Moscova, tinde să dea crezare jurnaliștilor de la Reuters, iar acest lucru ar explica lipsa de fermitate a autorităților în a face public motivele expulzării. Pentru a nu duce relaţiile moldo-ruse până la o criză totală, s-ar putea întâmpla ca o versiune oficială să nu fie difuzată vreodată, mai admite Anatol Ţăranu:

„Acele date care au fost aduse de către agenţia Reuters dacă ele ar fi fost confirmate documentar de către partea moldovenească, ar însemna o acuză foarte gravă la adresa Federaţiei Ruse şi ar aduce prejudicii enorme Federaţiei Ruse în plan internațional, iar aceasta la rându-i ar deteriora practic ireparabil relaţiile moldo-ruse. A fost o scurgere şi această scurgere nu trage la cântar ca o declaraţie oficială”.

Potrivit unor date difuzare anterior de procurori, în regiunile secesioniste Luhansk şi Doneţk din estul Ucrainei ar fi luptat câteva zeci de mercenari cu cetățenie moldovenească, majoritatea lor provenind din regiunea transnistreană.

În august 2014 autoritățile au acuzat lideri de la Comrat că s-ar ocupa cu recrutarea de posibili luptători din Donbas de partea forţelor pro-ruse.

Un dosar care, după părerea președintelui organizației „Piligrim-Demo”, de la Comrat, Mihail Sirkeli, nu a avut finalitate şi societatea aşa şi nu a aflat dacă acele acuzaţii s-au adeverit. În lipsa unor informaţii oficiale despre motivele expulzării diplomaţilor ruşi, Mihail Sirkeli admite că la mijloc ar putea fi subtexte politice.

„Nu putem spune că acest lucru nu ar fi veridic. Trebuie să înțelegem care sunt motivele ce îi împing pe oameni spre asemenea chestiuni. Cred că este o legendă sau se creează un mit care să corespundă mai mult sau mai puţin realităţii. E mai mult un joc pentru occident, să arate că în Republica Moldova există pericolul venirii ruşilor şi a repetării scenariului din Donbas, pentru ca partenerii externi să sprijine regimul actual care încearcă să demonstreze că este singurul capabil să oprească tancurile ruseşti”.

De asemenea, Mihail Sirkeli amintește că persoanele reţinute anterior, puse sub acuzare sau condamnate pentru activitate de mercenariat în estul Ucrainei provin din mai multe regiuni ale ţării, deci n-ar fi o chestiune ce-i priveşte exclusiv pe etnicii găgăuzi care, de regulă, sunt susținători ai politicii promovate de Federația Rusă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG