Linkuri accesibilitate

Expulzarea jurnaliștilor ruși: act ostil împotriva parteneriatului cu Moscova sau acţiune contra „centrelor anti-moldovenești”?


Igor Dodon și PS cer explicații în scris din partea Guvernului pentru expulzarea celor doi jurnaliști.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:24 0:00
Link direct


Șeful statului, Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor au cerut explicații în scris din partea Guvernului pentru expulzarea a doi jurnaliști ruși. Într-un comunicat de presă al PSRM se spune că formațiunea intenționează să inițieze o anchetă parlamentară asupra tuturor cazurilor de deportări ilegale ale cetățenilor Federației Ruse în ultimii ani. Consilierul prezidențial Ion Ceban condamnă gestul autorităților.

Ion Ceban: „Eu cred că este un gest neprietenos nu doar în raport cu jurnaliștii ruși, cred că este în general un gest absolut neprietenos. Nu trebuie să fie împiedicat niciun reprezentant al mediei, fie că vine din Est sau din Vest, să mediatizeze unele sau alte lucruri, care sunt în Republica Moldova. Este absolut irelevant, chiar condamnabil. Haideți să facem în felul următor: Dacă, de exemplu, astăzi ar fi opriți doi jurnaliști ai Europei Libere veniți de peste hotare, probabil că ar stârni foarte multe întrebări. Dar ceea ce s-a întâmplat este un lanț al acțiunilor care sunt realizate de către actuala guvernare și de către experți. Condamnabil, din punctul nostru de vedere, pentru că: unu – trebuie să prietenim cu toată lumea; doi – nu trebuie să provocăm; trei – chiar nu-și are sensul săritul acesta la gâtul cuiva. În mod normal, ar trebui să se ocupe organele competente și să dea un verdict. Cred că ar fi bine să fie inițiată și o anchetă la nivel legislativ.”

L-am întrebat pe deputatul democrat Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei cultură, educație și mass-media, ce crede el despre interdicția unor jurnaliști ruși de a intra în Republica Moldova?

Vladimir Hotineanu: „Dacă vin ziariștii și au intenții bune, asta este una, dar dacă vin ziariștii să facă cartea și tamazlâcurile socialiștilor, eu îmi cer scuze.”

Europa Liberă: Considerați că autoritățile procedează corect atunci când îi întorc de pe aeroport?

Vladimir Hotineanu: „Mie mi-e complicat să spun dacă procedează corect sau nu, dar înseamnă că autoritățile au avut în bază unele informații. Pentru asta avem SIS-ul, avem Serviciul de Informație și Securitate și probabil, fiindcă reprezentanți ai mass-media din Federația Rusă își îndeplinesc misiunile așa cum li se spune de la steaua din Kremlin. Știți foarte bine și talk-show-ul respectiv, și taxările pe care le face referitor la noi, băștinașii din această țară… Mai degrabă ați obține niște informații de la SIS.”

Europa Liberă: Dacă socialiștii și președintele Igor Dodon anunță că vor demara o anchetă parlamentară, în acest caz, ce poate face Legislativul?

Vladimir Hotineanu: „Ancheta parlamentară trebuie să se termine cu un proiect de hotărâre și conducerea Parlamentului va pune la vot, iar majoritatea va vota așa cum îi este sovestea fiecăruia. Eu nu voi vota aceste tamazlâcuri ale socialiștilor, care ne orientează permanent înspre Moscova. Noi am declarat care este vectorul nostru - este vectorul european.”

Valentin Dediu, fost director interimar la SIS, crede că Serviciile speciale ar fi avut suficiente argumente să-i rețină pe cei doi jurnaliști din Rusia pe Aeroportul Internațional Chișinău în timpul controlului pașapoartelor.

Valentin Dediu: „Eu cred că acești ziariști ruși vin în țară la noi nu cu intenții bune și posibil a fost luată această decizie în urma unor investigații și s-a dovedit că aceste persoane pot să aibă legătură și cu unele structuri, așa-numite servicii speciale sau centre antimoldovenești.”

Europa Liberă: Credeți că acești jurnaliști nu au putut dovedi natura vizitei pe care urmau s-o efectueze la Chișinău?

Valentin Dediu: „Ei puteau să inventeze diferite motive, dar eu cred că au fost investigați anterior situației, s-au manifestat în alte condiții ca persoane ostile Republicii Moldova și acesta a fost motivul pentru care lor li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar atunci când Partidul Socialiștilor consideră că deportarea lor din Republica Moldova ar fi un act ostil împotriva parteneriatului strategic dintre Chișinău și Moscova, cum să înțeleagă cei care recepționează acest mesaj din partea socialiștilor?

Valentin Dediu: „Știm direcția socialiștilor unde se uită și de aceea considerăm că ar fi bine să se documenteze mai bine despre activitățile acestor persoane și atunci cred că părerea lor se va schimba.”

Și expertul media Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al Președinției, e de părere că autoritățile statului ar fi procedat corect atunci când nu au lăsat jurnaliștii de la Moscova să intre în Moldova.

Vlad Țurcanu: „Din ce înțelegem, este vorba despre încă o situație în care, din punctul de vedere al organelor noastre de securitate, acești jurnaliști ar putea avea misiuni speciale sau ar fi niște agenți sub acoperire. Și chiar dacă la nivel oficial nu se invocă asemenea argumente, ele există și pot fi ghicite îndărătul unor asemenea acțiuni din partea autorităților Republicii Moldova. În ultimele luni, la Chișinău, s-au întețit situațiile în care se desfășoară tot felul de reuniuni; unele dintre ele sub patronajul dlui Dodon, cu participarea unor asemenea analiști, observatori, jurnaliști, care vin să participe la niște acțiuni ostile politicii oficiale a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar tocmai dl Dodon a condamnat categoric acest demers, așa cum îl numește el, „antirusesc”, al guvernării de la Chișinău, spunând că scopul acestor acțiuni ar fi mai degrabă să dăuneze relațiilor cu partenerul strategic al Moldovei, Federația Rusă?

Vlad Țurcanu: „Eu nu m-aș raporta în mod deosebit la modul în care se pronunță Igor Dodon pe marginea unor asemenea situații, fiind previzibile reacțiile sale. M-aș întreba mai curând dacă autoritățile Republicii Moldova n-ar găsi de cuviință să extindă o asemenea abordare pe care o au în raport cu anumiți factori de influență din partea Federației Ruse în Republica Moldova, pentru că și aici există focare care nu sunt deloc intimidate în mod firesc cum ar trebui să se întâmple de către organele speciale ale statului. Ar trebui să existe aplicare și pentru așa ceva, în condițiile în care am putea să ne așteptăm ca într-un an electoral, 2018, asemenea activități ostile Republicii Moldova, repet, să se intensifice.”

Nu este pentru prima dată când autoritățile de la Chișinău împiedică reprezentanții mass-media rusești să intre în Republica Moldova.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG