Linkuri accesibilitate

Expuși la o doză mai puternică decât Serghei și Iulia Skripal


Membri ai Serviciilor de urgență britanice
Membri ai Serviciilor de urgență britanice

Un interviu cu fostul chimist rus Vladimir Ugliov, unul din creatorii agentului toxic Noviciok.

Trei supraviețuitori și un deces – acesta este bilanțul atacului cu gazul neurotoxic Noviciok în sud-vestul Angliei. Cele mai recente victime sunt Dawn Sturgess, femeia decedată duminica trecută la Amesbury și partenerul ei, Charlie Rowley, care, spun autoritățile britanice, este în stare critică, dar stabilă, prin urmare, ar putea oferi noi detalii poliției. Astfel, s-ar urni din loc ancheta în care este investigată otrăvirea dublului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Dawn Sturgess și Charles Rowley
Dawn Sturgess și Charles Rowley

Pe 30 iunie, Charlie Rowley și Dawn Sturgess au fost transportați în stare gravă la spital după ce ar fi intrat în contact cu agentul neurotoxic Noviciok, care spun experții, poate rămâne activ câteva decenii dacă este ținut într-un recipient sigilat. Dawn Dawn Sturgess a decedat pe 9 iulie. În ce-l privește pe Rowley, BBC relatează că marți, 10 iulie, acesta și-a revenit și chiar a putut schimba câteva vorbe cu oamenii legii.

Între timp, șeful direcției contra-teroriste din poliţia britanică, Neil Basu, a declarat că cel mai probabil otrăvirile cu agentul neurotoxic Noviciok din martie şi de acum zece zile au legătură între ele, dar că este nevoie de o dovadă ştiinţifică. Acum multe depind de informațiile pe care le va oferi Charlie Rowley și, astfel, poliția ar putea să înainteze în anchetarea circumstanțelor în care au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa Iulia.

Vladimir Ugliov
Vladimir Ugliov

Într-un interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere fostul chimist Vladimir Ugliov, unul din creatorii gazului numit Noviciok, susține că autoritățile britanice se află într-o situație complicată. El anticipează că de acum încolo le va fi foarte greu să garanteze securitatea locuitorilor din preajma orașului Salisbury, unde au fost otrăviți Serghei și Iulia Skripal.

Ugliov nu exclude că pentru otrăvirea lui Skripal substanța să fi fost lăsată în câteva locuri, iar cuplul britanic pur și simplu a avut nenorocul să descopere unul dintre acestea. El tinde să creadă că substanța a fost păstrată într-un mediu închis – o cutie, poate, sau o seringă:

„Dacă substanța ar fi fost lăsată pe un scaun sau pe o suprafață rigidă, s-ar fi evaporat. Cel mai probabil ultimul cuplu a găsit resturi de substanță într-o seringă și a fost curios să o încerce. O altă versiune ar fi că pur și simplu s-ar fi poticnit de unul din locurile în care a fost lăsat lichidul. Ideea e că dacă acesta s-a aflat într-un mediu închis sunt mari șansele să-și fi păstrat proprietățile. Deci, Noviciok se evaporă doar dacă este expus la soare”, spune Vladimir Ugliov.

Fostul chimist a mai explicat cum putea fi otrăvită familia Skripal și de ce a supraviețuit, spre deosebire de Dawn Dawn Sturgess care a decedat pe 9 iulie?

„Substanța este foarte puternică. Cert este că dacă gazul ar pătruns în corpul lor direct, prin sânge, ar fi murit în câteva minute. Deci, cel mai probabil l-au mirosit sau, poate, l-au gustat, iată de ce au fost expuși la o doză mai puternică decât Serghei și Iulia Skripal. În cazul lui Skripal, otrava a fost pusă pe ușa de la intrarea casei. Deci, ei ai intrat în contact cu substanța prin piele, ceea ce înseamnă că au fost expuși la o doză mai mică decât cuplul Charlie Rowley și Dawn Sturgess. Ultimii se pare că au fost mai curioși, iar acest lucru le-a jucat festa”, crede Vladimir Ugliov, unul dintre creatorii substanței Noviciok.

XS
SM
MD
LG