Linkuri accesibilitate

Expoziția „Tații din Moldova și Suedia” (Galerie foto)


Imagini ce ilustrează modul în care bărbații percep rolul lor ca părinte și membru al familiei.

„Tații din Moldova și Suedia” - așa se numește expoziția de fotografie vernisată astăzi la un centru comercial din capitală. Organizată de către Ambasada Suediei la Chișinău, Organizația Națiunilor Unite în Moldova și Institutul Suedez, expoziția prezintă fotografiile a 25 de tați suedezi și 10 moldoveni, imagini ce ilustrează modul în care bărbații percep rolul lor ca părinte și membru al familiei. Scopul acestei expoziții, susțin organizatorii, este, în primul rând, de a stimula discuțiile despre egalitatea în familie și efectele sale asupra societății.

Petru Negură este lector universitar și tată a două fetițe, Voica și Kira. El este unul dintre cei zece tați părinți care a acceptat să fie fotografiat și să vorbească despre rolul său în creșterea și educarea copiilor. Spre deosebire de eroii suedezi ai proiectului, Petru nu și-a putut permite să-și ia concediu paternal legal, care e posibil și în Moldova, deja de un an. Totuși, el a ales să se implice și iată de ce:

Petru Negură: „Văzând cum stau lucrurile la nivel de egalitate de gen, cum bărbații se implică în treburile de educație și creștere a copilelor lor la nivel puțin mai global, m-a influențat foarte mult și în maniera mea de a mă implica cu copiii. Mă simt și norocos, personal, din motivul că am avut posibilitatea materială și timpul suficient pentru a mă implica de timpuriu, pentru că eu am niște vecini, care sunt foarte buni și dedicați ca tați, dar ei nu pot să-și aloce foarte mult timp pentru copii, pentru că ei muncesc de dimineață până seara. Eu am avut oportunitatea să nu fac asta.”

Dacă în Moldova concediul paternal este o premieră, în Suedia are o istorie de peste 40 de ani. De fapt, Suedia și este prima țară din lume care a înlocuit concediul de maternitate cu ideea de concediu pentru creșterea copilului, de care pot beneficia ambii părinți.

Andreas von Beckerath, șeful Departamentului Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Ministerului de Externe al Suediei, spune că motivația țării sale de a promova acest concept ține de impactul major al concediului paternal asupra egalității de gen.

Andreas von Beckerath: „Noi considerăm că este important pentru familii să aibă posibilitatea de a alege ca mama sau tatăl să stea acasă cu copii. Faptul că eu am avut șansa de a sta cu copiii mei (în concediu parental - n.r), a fost, de asemenea, foarte important pentru a combate diferite stereotipuri pe care le avem în societatea noastră. Prin faptul că m-au văzut alături de ei, că am făcut curat în apartament, am spălat vesela, schimbat scutecele, copiii mei sper că au o perspectivă mult mai echilibrată asupra stereotipurilor de gen.”

În Moldova, decizia părinților de a-și lua concediu de îngrijire a copilului este influențată și de mărimea salariului. Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă a ONU în Moldova, crede, însă, că pe lângă aspectul financiar, deciziile părinților au la bază prejudecățile care ar explica numărul mic de tați ce solicită concediu parental.

Dafina Gercheva: „Încă există norme conservative și percepții stereotipizate. De asemenea, sunt puține instituții pentru copii, cum ar fi grădinițe și creșe. În Moldova există și discrepanța dintre salarii, femeile fiind remunerate mai puțin pentru același tip de muncă. Evident că acești factori sunt importanți, dar rolul decisiv îl au prejudecățile, stereotipurile și normele sociale învechite. Iată de ce este necesar dialogul, discuțiile, conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice.”

Expoziția de fotografii cu tații moldoveni și suedezi alături de copiii lor poate fi vizitată până la sfărșitul lunii. Susținătorii acestei inițiative speră că mesajele de promovare a egalității dintre părinți în creșterea copiiilor vor determina părinții moldoveni sa chibzuiască o dată în plus atunci când decid cine și ce rol își asumă în îngrijirea și educarea urmașilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG