Linkuri accesibilitate

Cum și de ce „selectează” Igor Dodon împreună cu Moscova merele moldovenești exportate în Rusia? (Video)


Linia de sortare de la Puhoi.
Linia de sortare de la Puhoi.

Mai mulți producători moldoveni cer eliminarea listelor de intermediari și spun că au pierderi între 15% - 30% din cauza celor „aleşi” de Moscova şi partenerii lor din R. Moldova.

Peste 96% din merele din recolta anul trecut care au mers la export au fost livrate în Rusia, potrivit Asociaţiei Moldova-Fruct, în ciuda interdicțiilor care mai sunt în vigoare la importul de fructe în Federaţia Rusă. Autoritățile de la Moscova permit livrările doar de la câteva zeci de companii din Transnistria, Găgăuzia şi din raioanele de nord, listă ce ar fi fost întocmită de Partidul Socialiştilor şi fostul lider al formaţiunii preşedintele Igor Dodon. În plin sezon de export, mai multe întreprinderi cer eliminarea listelor de intermediari şi spun că ar pierde între 15% şi 30% în favoarea celor „aleşi” de Moscova şi partenerii lor din Republica Moldova.

Exportul de mere moldovenești prin companiile alese de Moscova (Video)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:39 0:00
Link direct


La Puhoi, Ialoveni, există o livadă hiperintensivă de mere pe o suprafaţă de 23 de hectare. În aceste zile muncitorii lucrează de zor la linia de sortare şi ambalare, fiindcă după Anul Nou sunt cele mai bune preţuri, spune Ana Ţurcan, manager pe logistică şi aprovizionare.

Ana Ţurcan
Ana Ţurcan

Compania pe care o reprezintă nu are dreptul de a livra mere în Federaţia Rusă, dar totuşi majoritatea absolută a fructelor au mers spre această piaţă. Merele de la Puhoi, ca în majoritatea cazurilor, au fost cumpărate de companiile incluse în lista celor care au dreptul să exporte. Ana Ţurcan spune că astfel compania ar pierde 15-30% din venit. În toamna trecută, ea a fost la o expoziție la Moscova, unde a identificat parteneri, şi vrea să fie optimistă că problemele de ordin politic, cum le zice ea, vor dispărea:

„Ar fi benefic, despre asta spun toţi producătorii de sâmburoase, ca să putem exporta liber în Rusia, fără intermediari, deci la direct să lucrăm cu clienţii. Şi condiţiile de păstrare sunt bune, şi prelucrarea roadei corespunde tuturor standardelor şi am putea liber să mergem pe piaţă, dar dat fiind faptul că există o anumită conjunctură politică ne confruntăm cu asemenea incomodități. Ar fi foarte benefic ca să fie eliminată lista, lumea să exporte direct căci în Europa exportă direct şi în Rusia nu poate să exporte direct. E aşa un non sens.”

Compania de la Puhoi este nouă pe piaţă şi speră să ajungă în anii următori şi în ţările Uniunii Europene, mai ales că deţine tot utilajul post-recoltare necesar. Deocamdată, însă, a ales Rusia, piaţa tradiţională pentru fructele moldoveneşti.

Gospodăria țărănească gestionată de Tatiana Pavliuc de la Bârlădeni, raionul Ocniţa, poate face exporturi deoarece este inclusă în rândurile companiilor acceptate de Moscova. Dar şi ea a apelat la intermediari şi spune că îi convine această formulă.

„La Rusia le-am făcut toate. Anul trecut am mai făcut şi prin Europa, dar anul acesta nu. Şi eu sunt în listă, căci acum este foarte strict trebuie ca pe etichetă să scrie şi de unde este luat mărul”.

Europa Liberă: Dumneavoastră aveţi dreptul de a exporta în Rusia? Sunteți în lista autorităților ruse?

„Da, sunt în listă de mulţi ani, dar nu export că trebuie să ai contract acolo cu magazinele, cu tot. Vin şi iau mărul şi gata. Acolo dai merele, pe urmă banii ţi-i dau peste vreo 30 de zile. Îţi taie procente mari. Dacă nu ai dus la timp, poate ceva s-a întâmplat cu mașina, poţi să rămâi şi fără banii aceia, îţi pun sancțiuni mari. Sunt riscuri şi noi nu vrem să riscăm. Producătorul nu poate să ducă şi acolo, şi acolo, limba n-o ştim, nimic nu ştim. Noi vindem merele pe loc şi nouă ne convine. Pierdem o parte din plus valoare, dar nu putem noi, un producător simplu, să ocupăm tot lanţul acesta.”

Tatiana Pavliuc crede că dacă producătorii ar fi uniţi şi s-ar asocia, intermediarilor le-ar rămâne puţin teren de manevră.

Cele două antreprenoare spun că livrările în Rusia au loc prin intermediul unei companii locale şi a alteia ruseşti. Puţini oameni de afaceri moldoveni se aventurează pe accesată cale, mai ales că piaţa rusă este imprevizibilă, mai zic ele.

Principiul listelor este o practică a ruşilor nu de azi de ieri, spune directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi. El a declarat Europei Libere că poartă tratative cu autorităţile ruse pentru a elimina lista agenţilor economici care au drept de export. Partea rusă motivează în continuare că merele moldoveneşti conţin vierme oriental, dar directorul ANSA spune că acest lucru nu este posibil în condiţii de frigider.

„Dacă în 2015 undeva peste jumătate din volumul de export era înfăptuit de firmele rezidente în Transnistria, acum ponderea lor substanțial a scăzut. Și sunt niște companii care cred că și în viitor, ei sunt specializați în exporturi, au parteneri buni acolo, eu cred că și în continuare nu fiecare producător va putea să-și ducă marfa acolo, fiindcă cerințele acum și pe piața Federației Ruse sunt ca să fie merele spălate, calibrate, împachetate cum trebuie…”

Antidotul la practica listelor acceptate la export este ridicarea ştachetei în ceea ce priveşte calitatea mărfurilor şi acest lucru implică investiţii, dar şi atitudine mai responsabilă. De asta este convinsă reprezentata companiei de la Puhoi, Ana Ţurcan. Şi desigur lecţia învăţată după embargoul din 2014 – diversificarea pieţelor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG