Linkuri accesibilitate

Explozii în apropierea bazei aeriene rusești Belbek din Crimeea


Imagine din satelia a aeroportului militar Belbek, Sevastopol, Crimea, 2020
Imagine din satelia a aeroportului militar Belbek, Sevastopol, Crimea, 2020

Se relatează că au fost înregistrate explozii în apropierea aerodromului militar rusesc Belbek din peninsula ucraineană ocupată Crimeea în dimineața zilei de 4 ianuarie, în timp ce Moscova și-a reluat atacurile aeriene asupra infrastructurii civile ucrainene.

Șeful orașului-port Sevastopol, instalat de Rusia, Mihail Razvojaiev, a spus pe Telegram că forțele militare rusești ar fi doborât două drone ucrainene. RFE/RL nu poate confirma aceste informații.

La Belbek se află regimentul 38 de luptă al forțelor aeriene ruse. Acesta a mai fost vizat de un atac cu drone în august 2022. De atunci, apărarea aeriană din Crimeea a fost activată în mod regulat. Șeful de ocupație al peninsulei, Serghei Aksionov, a declarat că atacurile cu drone reprezintă „principala amenințare” în zonă.

Statul Major General ucrainean a informat pe 4 ianuarie că Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene și de rachete, multe dintre acestea vizând infrastructura civilă din Kramatorsk, Zaporojie și Herson. Alarmele antiaeriene s-au auzit în multe localități din întreaga țară în cursul nopții.

Din octombrie, Rusia a lansat atacuri aeriene intense împotriva sistemului energetic ucrainean, provocând pene de curent generalizate și o criză quasi-permanentă de agent termic și apă potabilă. În plus, partea ucraineană relatează că au loc lupte în mai multe districte din regiunile estice Donetsk și Luhansk, parțial ocupate de Rusia.

Mobilizații sunt folosiți drept carne de tun?

În regiunea centrală rusă Samara, la 3 ianuarie, locuitorii au deplâns pierderea soldaților localnici uciși în unul dintre cele mai ucigătoare atacuri ucrainene în orașul Makiivka din regiunea Donețk, la 31 decembrie. Moscova a recunoscut că 89 de soldați au fost uciși în atac, în timp ce armata ucraineană și bloggerii militari pro-Kremlin au estimat că aproximativ 400 de soldați au murit sau au fost răniți în atacul de artilerie.

La 3 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a vizat soldații prin geolocalizarea telefoanelor mobile ale acestora atunci când erau folosite. Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, think tank bazat pe surse deschise de informații, a afirmat pentru RFE/RL că nu este clar cum au descoperit forțele armate ucrainene amplasarea trupelor, dar că este posibil să fi fost informate de către localnici sau de agenți de informații infiltrați.

Guvernatorul regiunii Samara, Dmitri Azarov, s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Apărării pe 3 ianuarie pentru a discuta despre ajutorul medical și de altă natură pentru soldații (dintre care mulți din regiunea Samara) care au fost răniți în atacul de la Makiyivka. Oficialii și familiile soldaților au lansat apeluri pentru donații de articole precum șosete, lenjerie de corp, pantofi și mănuși.

Biroul lui Azarov a negat relatările potrivit cărora multe dintre victime ar fi fost bărbați mobilizați recent. Atacul s-a numărat printre cele mai mortale asalturi efectuate de Ucraina de când Rusia a lansat invazia masivă și neprovocată a țării în februarie anul trecut.

XS
SM
MD
LG