Linkuri accesibilitate

Un grup de experţi acuză ANRE de lipsă de transparenţă, în ajunul ieftinirii tarifelor la curent și gaze


La un protest în fața ANRE
La un protest în fața ANRE

Micşorarea tarifului la gaze care va fi decisă mâine, va fi urmată de o foarte probabilă diminuare a tarifului pentru curentul electric, susţin autorităţile.

ANRE ar urma să ia vineri în ședință publică decizia micșorării prețului gazelor pentru consumatori, probabil cu circa 20%. Ieftinirea a fost cerută insistent de opoziție și de reprezentanți ai societății civile, sprijiniți în această revendicare de experți în energetică. Sunt acum mulțumiți partizanii micșorării tarifelor? Nu chiar de tot – judecând după cele declarate la o conferință de presă a experților.

Experţi acuză ANRE de lipsă de transparenţă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Grupul de experţi reproşează Agenţiei de reglementare lipsa de transparenţă în aprobarea noilor tarife micşorate la gazele naturale. Ei au solicitat reglementatorului, o lună în urmă, să facă publice mai multe date care formează tariful. Aceste informaţii, spun experţii, nu au reuşit să le obţină nici la dezbaterea publică organizată săptămâna trecută de ANRE pe marginea noilor tarife care urmează să fie aprobate vineri. Într-un răspuns dat experţilor, Agenţia a promis să le ofere datele cerute abia la finele acestei luni, adică după ce vor intra în vigoare deja noile tarife micşorate probabil cu 20 la sută, aşa cum prevede proiectul de decizie al ANRE.

Expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE:

„Care este rostul? Care este intenţia de a aproba tarifele înainte de a oferi informaţiile lipsindu-ne pe noi de posibilitatea de a veni cu propuneri la tarif?”

Un alt expert Sergiu Tofilat nu exclude că o analiză independentă a datelor ar fi arătat că tarifele trebuiau să scadă mai mult faţă de micşorarea propusă de reglementator.

Experţii au reproşat din nou Agenţiei tergiversarea revizuirii tarifelor care, potrivit lor, trebuia să aibă loc anul trecut. Pe de altă parte, ei au cerut agenţiei să nu aprobe mâine tarifele, dar să organizeze o nouă dezbatere publică în care să facă transparente toate informaţiile. Victor Parlicov nu crede că o eventuală nouă amânare ar fi în defavoarea consumatorilor:

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Tarifele trebuiau ajustate încă în a doua jumătate a anului trecut. Înainte de sezonul încălzirii care este grosul cheltuielilor legate de tariful de gaz. Energia termică se bazează pe tariful la gaze. Dacă ar fi fost această grijă mare faţă de consumator, agenţia trebuia să revizuiască tarifele anul trecut. Chiar dacă mâine sunt aprobate tarifele, până sunt publicate şi intră în vigoare sezonul de încălzire este deja pe final.”

Sergiu Tofilat a completat răspunsul:

„Noi acum plătim un tarif la gaze mai mare decât costurile reale. Toată suma care o plătim în plus se acumulează la gaze, se deduce din următorul tarif, nu pierdem nimic.”

Constarea e valabilă însă pentru factura achitată pentru gaze, şi mai puţin în cazul celei pentru căldură, a precizat expertul.

Micşorarea tarifului la gaze care va fi decisă mâine, va fi urmată de o foarte probabilă micşorare a tarifului pentru curentul electric. Cel puţin aşa a anunţat miercuri Ministerul Economiei, informând că au fost semnate noile contracte de achiziţie a energiei electrice. Chiar dacă preţul de achiziţie e mai mare decât cel precedent, Ministerul Economiei dă asigurări că „au fost identificate soluții pentru diminuarea tarifului”. Micşorarea s-ar datora noii metodologii de calcul al tarifului şi aprecierii leului față de dolarul american.

Centrala de la Cuciurgan
Centrala de la Cuciurgan

Partea proastă, spune Victor Parlicov, e că energia electrică va fi procurată şi în acest an de la Centrala Cuciurgan în proporţie de 70 la sută.

„Atât timp cât noi procurăm energie electrică şi din regiunea transnistreană noi finanţăm separatismul la noi în ţară. Cu fiecare kilowatt oră pe care în cumpărăm din regiunea transnistreană finanțăm separatismul cu bani proprii, iar compania care încheie contractele, Energocom, este controlată sută la sută de guvern. Pe de o parte, noi vorbim despre integrarea europeană şi luptăm vehement împotriva implicaţiilor Federaţiei Ruse, pe de altă parte, noi finanţăm agenda Federaţiei Ruse în Republica Moldova de menţinere a conflictului transnistrean.”

Ministerul Economiei a explicat că decizia de a procura 70 la sută din energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30 la sută de la o companie ucraineană a fost luată ţinând cont de diferenţa de preț dintre cei doi ofertanți. Victor Parlicov atrage însă atenţia la cealaltă parte a monedei:

„Dacă noi comparăm preţurile, atunci, da, la Centrala termoelectrică moldovenească poate fi mai ieftin. Ei totdeauna o să dea preţ mai bun pentru că primesc gaz la tarif subsidiar. Dar să nu uităm că pe lângă preţul pe care noi îl plătim pentru energia de la această centrală, se acumulează datoria pentru gazul care rămâne neplătit, care va fi consumat de centrală şi va rămâne neplătit faţă de Gazprom.”

Expertul Dionis Cenuşă a criticat, între altele, opacitatea procesului de licitație şi de selecţie a companiilor care vor livra curent electric. Concluzia ar fi aşadar că netransparența este acel con de umbră în sectorul energetic moldovean, fie că vorbim despre tarifele la gaze, fie despre achiziţia curentului electric.

Previous Next

XS
SM
MD
LG