Linkuri accesibilitate

Eurobarometru: pentru 59% dintre români apartenența la UE este un lucru bun (G4Media.ro)


Dilemele europene: imigrația și identitatea (Matei Vișniec/Dilema Veche).

59% dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, cu 11 procente mai mult decât în octombrie anul trecut – o creștere record a eurooptimismului în România. Datele apar în ultimul sondaj Eurobarometru realizat în aprilie pentru Parlamentul European. De notat că nivelul de 48% înregistrat anul trecut în octombrie în România fusese un minim istoric, o scădere cu șase puncte față de sondajul din martie 2017. Aceste informatii sunt funizate de site-ul G4Media. Sondajul mai arată că românii sunt printre cei mai optimişti în privinţa viitorului UE. Interesant este și detaliul că 43% dintre români au răspuns corect la intrebarea care le cerea să identifice importanța anului 2019 pentru Europa: este anul alegerilor pentru Parlamentul European, ceea ce, în restul Europei, au știut doar 32% dintre cei chestionați.

Pe români nu îi preocupă mai deloc problema imigrației și, dintr-o analiză a profesorului Naumescu apărută pe contributors.ro, putem deduce că nu știu mare lucru drespre problemele din acest moment ale Uniunii Europene. Naumescu scrie despre Italia și soluția politică de guvernare. „Două partide populiste, naţionaliste şi protecţioniste, cu puternice accente anti-europene şi anti-imigraţie, vor aşadar să pună italienii pe primul plan, adică un fel de Italy First”, precum America first a lui Donald Trump în versiune romană ultrageneroasă economico-social, cu un program de guvernare mirobolant, în care vor trebui să „scadă taxele dar să crească masiv subvenţiile prbugetare”. Or, arată Naumescu, Italia are „ o uriaşă datorie publică, reprezentând 132% în raport cu PIB”. Premierul propus de coaliție este un avocat fără experiență politică, drept care analistul de la contributors.ro scrie: „Italia porneşte pe un drum periculos, condusă de o echipă de aventurieri politici, care nu condus niciodată nimic (...)”. în plus, „Italia nu e singură pe craca pe care vrea să o taie, fiind a treia economie a UE 27 şi a Zonei Euro, iar un dezastru economic al Italiei ar presupune probabil obligativitatea unor măsuri politice excepţionale luate la Bruxelles, precum excluderea/suspendarea Italiei din Zona Euro”. Practic, Italia este prima țară europeană cu un guvern populist eurofob. „Populiştii, scrie Naumescu, îşi vor dezamăgi oricum susţinătorii”, dar „dacă nu li se dădea ocazia să guverneze, atracţia populismului ar fi continuat să crească devastator”.

În săptămânalul Dilema Veche, jurnalistul și scriitorul Matei Vișniec scrie: „Dacă Europa ar fi confruntată numai cu probleme poate că perioada pe care o trăim acum nu ar fi atît de dramatică. Problemele, ştim cu toţii, îşi găsesc pînă la urmă o rezolvare. Pe cerul Europei s-au adunat însă norii trişti ai unor dileme, ceea ce complică infinit lucrurile întrucât, o ştim din definiţia respectivului concept, dilemele nu au soluţie”. Dominante sunt două dileme gemene: cea legată de imigrație și cea identitară. „Cum să faci să poată coabita dreptul la continuitate istorică şi deschiderea spre lume? „Uniunea Europeană pare în prezent o citadelă asediată căreia i se desprind contraforţii”. Unul e Marea Britanie, mai sunt și alții. O dilemă mai nouă se leagă de relațiile cu Statele Unite: „Oare poate intra efectiv Uniunea Europeană în conflict comercial şi diplomatic cu puterea care îi asigură securitatea şi care a salvat democraţia europeană de două ori în secolul trecut?” Din păcate, „Există un sentiment resimţit şi în estul, şi în vestul Europei că Occidentul şi-a pierdut busola”.

XS
SM
MD
LG