Linkuri accesibilitate

EU vs Disinfo. Cifra săptămânii: 51


Sputnik vrea ca moldovenii să creadă că nu mai vor cetățenia UE, și distorsionează statisticile ca să promoveze acest fals.

Agenția rusă de știri pro-Kremlin a publicat pe site-ul său moldovenesc un material care pretinde că numărul moldovenilor care solicită cetățenie română - deschisă tuturor moldovenilor cu rădăcini românești - „scade constant”.

Articolul, care are titlul: „Incredibil: numărul moldovenilor care au obținut cetățenie română în 2016”, spune că doar 51 de cetățeni moldoveni au obținut pașapoarte românești în 2016.

Pentru a da aparența de credibilitate a acestei afirmații, Sputnik publică o fotocopie a unui tabel Eurostat care detaliază obținerea cetățeniei unor state membre în UE de la țară la țară.

Și într-adevăr, cifra încercuită (a moldovenilor care au obținut pașaport românesc) este 51.

Ceea ce Sputik nu a spus însă e că această cifră se referă numai la cetățenii moldoveni cu domiciliul în România, din moment ce cifrele citate de Eurostat sînt puse la dispoziție de statele membre UE unde au fost depuse cererile, nu de Moldova.

Informația falsă pusă la dispoziție de Sputnik a fost demascată de site-ul moldovenesc Stop Fals.

În realitate, statisticile oficiale ale Autorității naționale pentru cetățenie din România - organismul de stat care supervizează toate cererile de cetățenie pe plan internațional - arată că 61.206 de cetățeni moldoveni au primit cetățenie română în 2016.

Asta e o creștere de la 45.507 în 2015, și o scădere de la 68.626 2017.

De fapt cifrele cresc deci, constant, nu scad.

„Incredibil”, într-adevăr.

Citiți aici alte cazuri de dezinformare rusească legate de Moldova, Uniunea Europeană și România.

(Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo. Traducere de Lucian Ștefănescu)

Previous Next

XS
SM
MD
LG