Linkuri accesibilitate

Este amenințată corectitudinea alegerilor în R.Moldova?


Protest împotriva invalidării alegerilor în Chișinău, 21 iunie 2018
Protest împotriva invalidării alegerilor în Chișinău, 21 iunie 2018

Autoritățile de la Chișinău nu se grăbesc să intervină pentru a preveni eventuale nereguli semnalate în scrutinele anterioare, constată experții.

În Republica Moldova voința cetățenilor ar putea fi substituită cu cea a unor grupuri de interese care tind să ajungă la putere. Este una din concluziile experților care au participat la discuțiile organizate de Institutul „Viitorul” la tema instrumentelor de influențare a alegerilor. Aceștia s-au referit la nevoia de îmbunătățire a cadrului de reglementare a proceselor electorale și a unor politici care să reducă din amenințările de ordin intern și extern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Cel mai recent exercițiu electoral, cel din Municipiul Chișinău, și protestele ce au urmat după invalidarea alegerilor arată în opinia experților faptul că știrile false au devenit un instrument ostil, folosit la cote maxime pentru a discredita un anume concurent electoral. Jurnalista Lilia Zaharia de la portalul stopfals.md atrage atenția că pe lângă informațiile mincinoase distribuite de presa angajată politic s-a recurs și la alte metode de manipulare, cum ar fi transferul de imagine. În acest caz, numele unui concurent este plasat intenționat într-un context care să creeze asociere cu persoane compromise.

Iar așa cum mulți dintre alegători nu au deprinderea de a pune pe cântar detaliile și alteori chiar nu au acces la mai multe surse de informare, manipularea informațională este o amenințare pentru corectitudinea unui proces electoral, notează jurnalista. Ea susține că deși există precedente de clonare a unor portaluri iar creatorii de conținut manipulator sunt uneori la vedere, nu există deocamdată interes din partea autorităților vizate pentru a stăvili aceste practici:

Trolii, creatorii de știri false nu așteaptă campaniile electorale...

„Trolii din fabrici, dar și creatorii de știri false și tendențioase nu așteaptă campaniile electorale, ei au început lucrul cu un an în urmă. Da, este mai greu să reglementăm cu o legislație strictă fiindcă atunci vom lovi și în aspectul libertății la exprimare, fiindcă sunt și situații când jurnaliștii vin cu materiale de opinie, care uneori au tentă manipulatorie și tendențioasă. Dar eu cred că autoritățile au instrumente și mijloace pentru a lupta cu aceste dezinformări, însă până în prezent nu am văzut nici o acțiune.”

Alături de știrile false, propaganda internă sau din afară, experții plasează și corupția politică sau finanțarea externă, ca instrumente ce pot pune sub semnul întrebării corectitudinea unui proces electoral.

Directorul Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole notează că deși legislația Republicii Moldova interzice finanțarea unui candidat sau a campaniei acestuia din surse externe, experiența scrutinelor de până acum a arătat că acest lucru poate avea loc.

Ion Manole constată că autoritățile nu se grăbesc să intervină corespunzător pentru a preveni la alegerile din februarie anul viitor, eventuale nereguli semnalate anterior, cum ar fi implicarea fețelor bisericești în campanie, mituirea alegătorilor, transportarea organizată a acestora și inexactități în timpul numărării buletinelor de vot.

Expertul amintește și de poziția critică a mai multor organizații neguvernamentale și a partenerilor externi ai Moldovei față de adoptarea sistemului mixt de vot. El atrage atenția asupra riscului unor candidați care vor pretinde doar că sunt independenți și a unui vot coordonat, în stânga Nistrului, bunăoară:

Toate recomandările care au fost, practic au rămas...

„Toate recomandările care au fost, ele practic au rămas. Avem și circumscripții pentru regiunea transnistreană, aici în genere există foarte multe semne de întrebare. Din punctul meu de vedere, votul conștient pentru miile de oameni care vor vota la următoarele alegeri este sub semnul întrebării. Ei nu au acces la toți concurenții electorali, or ei vor primi două buletine de vot, nu doar pentru circumscripția lor, dar și la nivel național. Cum vor avea ei acces la platformele electorale ale tuturor concurenților electorali, cum vor avea acces concurenții la alegătorii lor de acolo?!”

Tot sub semnul întrebării este și participarea echitabilă a cetățenilor din diasporă la procesul de vot, după ce propunerile lor au fost respinse de autorități, notează experții. Directorul executiv al Institutului „Viitorul”, Igor Munteanu se întreabă cum pot fi scoase procesele electorale din sfera influenței politice? În opinia participanților la discuție, un test în acest sens va fi comportamentul autorității electorale, care trebuie să asigure condiții egale pentru toți concurenții și să reacționeze corespunzător la eventualele litigii din instanțele de judecată.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG