Linkuri accesibilitate

Escaladarea conflictului comercial SUA-China: cauze și consecințe


Camera de comerț a UE spune că suprataxele aduc prejudicii companiilor europene și afectează infrastructura de livrări din lumea întreagă.

Casa Albă a anunțat că introduce o taxă de 10% pentru o serie de produse chinezești, în valoare de 200 miliarde de dolari, ceea ce a fost interpretat de experți economici drept o creștere a mizei războiului comercial pe care SUA îl duce împotriva Chinei. Într-o analiză semnată de Toni Veselovki pentru CurrentTime TV, mai mulți experți constată că majorarea taxelor poate duce la o escaladare semnificativă a litigiilor comerciale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Ce face Trump?

Administrația președintelui SUA a anunțat pe 17 septembrie că începând cu 24 septembrie Washingtonul va introduce taxe pentru produse chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari. Taxa inițială va fi de 10%, dar va crește la 25% în 2019.

Lista produselor care cad sub incidența noii taxe este imensă – de la rogojini până la sisteme de alarmă și biciclete. Curioasă este și lista produselor care lipsesc din această listă. Din prima redacție au dispărut căștile pentru bicicletă și alte sisteme de protecție pentru copii, la fel ca și unele gadget-uri populare care sunt produse în China, cum ar fi brățările fitness ale companiilor americane Apple și Fitbit.

Nu este pentru prima dată când SUA introduc taxe comerciale cu China. În iunie, Donald Trump a anunțat impozitarea cu 25 la sută a unor produse chinezești, inclusiv a 800 de categorii de importanță strategică pentru importurile Chinei, de exemplu a mașinilor. China a răspuns simetric – în aceeași lună s-a anunțat introducerea unor tarife de 25 la sută la 659 de categorii de produse americane, în valoare de 50 miliarde dolari.

Având în vedere noile taxe, vor fi afectate practic jumătate din importurile americane din China, în valoare de aproximativ 506 miliarde dolari, dar și cea de a doua jumătate este amenințată.

De ce sunt introduse taxele?

Washingtonul se plângea de ceva vreme de faptul că China nu este corectă în comerțul său cu SUA. În particular, era amintit planul Beijingului „Fabricat în China – 2025”, care prevede crearea de producții proprii în domenii precum tehnologii informaționale, tehnica robotică, echipamente aero-cosmice, transportul electric și bio-farmaceutica. Companiile americane și din alte țări spun că Beijingul le blochează accesul pe piața chineză sau face presiuni pentru a le scoate de acolo.

Potrivit reprezentanței comerciale a SUA, pentru a avea acces pe piață, China cere companiilor străine să-i pună la dispoziție tehnologiile, iar uneori recurge chiar la furt cibernetic.

Cum reacționează China?

La câteva ore după anunțarea noilor tarife, Beijingul a avertizat că va lua măsuri de răspuns. Ministerul comerțului din China a declarat că „va apăra drepturile legitime, interesele și ordinea comerțului liber internațional”.

Anul trecut, China a anunțat categoriile de produse pe care le va taxa suplimentar, în valoare de 60 de miliarde de dolari – de la gaze lichefiate la avioane. Beijingul a declarat că noile tarife vor fi adăugate celor deja existente, dacă Washingtonul nu va înceta să majoreze taxele.

În seara zilei de 10 septembrie, Ministerul chinez al finanțelor a anunțat pe site-ul său că sancțiunile vor viza produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, dar că valoarea taxelor va fi de 5 și 10 la sută, nu de 5,10, 20 și 25 la sută, cum se anunțase inițial.

O lovitură în punctul sensibil al Chinei?

Experții consideră că tarifele sunt o armă cu acțiune limitată în lupta dintre Beijing și Washington, iar cauza este una singură – faptul că Beijingul exportă în SUA mai mult decât importă.

Deocamdată tarifele impuse de Trump nu afectează prea vizibil China, consideră profesorul de economie al Universității din Maryland, Peter Morici. „Un regim precum cel din China are pârghii de presiune pentru a reacționa la tarifele lui Trump. Beijingul își poate modifica cursul valutar sau poate transfera pagubele pe seama producătorilor”, a declarat profesorul Morici.

Unde vor lovi noile taxe?

Cel mai mult de pe urma conflictelor comerciale au avut de suferit deocamdată producătorii americani de soia, precum și unele companii industriale. Și producătorii de componente din SUA pot de asemenea resimți efecte negative.

Cu cât mai de durată va fi războiul comercial dintre China și SUA, cu atât mai rău va fi pentru economia americană, sunt de părere economiștii de la Bank of America Merrill Lynch. În opinia lor, confruntarea distruge infrastructura de livrare și subminează confidența economică, „împingând economia către recesiune”.

Efectele acestui război comercial se resimt și în afara Chinei și SUA. Camera de comerț a Uniunii Europene a declarat, pe 18 septembrie, că acest conflict aduce prejudicii companiilor europene și afectează infrastructura de livrări din lumea întreagă.

44 la sută dintre respondenții care au participat la un sondaj organizat de Camera de comerț au declarat că au o atitudine negativă față de noile tarife americane, iar 43% au răspuns la fel când au fost întrebați de suprataxele chinezești.

„Războiul comercial dintre SUA și China afectează la modul serios companiile europene din China și generează consecințe dintre cele mai negative pentru acestea”, a subliniat președintele Camerei de Comerț a UE, Mats Harborn.

În același timp, China, împotriva căreia sunt îndreptate aceste sancțiuni, nu este afectată în niciun fel, notează și Peter Morici.

Ce urmează?

China planifica să trimită la Washington o delegație care să înceapă noi negocieri, anunța publicația South China Monitoring, pe 18 septembrie, cu referire la surse în guvernul chinez.

Însă amenințările lui Trump de a introduce noi suprataxe la mărfuri în valoare de 267 miliarde de dolari, dacă Chină va recurge la acțiuni similare (la care China a și recurs), au făcut Beijingul să renunțe la intențiile inițiale.

Sunt puțini cei care cred că Beijingul va face cedări.

Camera de comerț americană din China a anunțat pe 18 septembrie că autoritățile chineze vor riposta și a propus negocieri pentru identificarea unei soluții.

Președintele Camerei, William Zarit, subliniază în declarația sa că „în pofida a ceea ce se spune la Washington, China poate - și o va face – să riposteze și noi privim fără optimism la posibilitatea de a găsi o soluție în perspectivă apropiată”.

Unul din membrii conducerii Comisiei pentru hârtii de valoare din China este de părere că războiul comercial nu va da rezultate, pentru că Beijingul dispune de numeroase instrumente fiscale și monetare.

„Președintele Trump este un om de afaceri care nu vrea să facă cedări, care încearcă să facă presiuni asupra Chinei pentru a obține cedări la negocieri. Nu cred că o astfel de tactică va funcționa în cazul nostru”, a spus șeful adjunct al Comisiei, Fan Hinghai.

Peter Morici prezice o situație de impas, pentru că suprataxele introduse de Trump nu vor putea schimba politica economică și comercială a Beijingului. „Trump are un singur avantaj – este imprevizibil. Dar în cazul tarifelor el le-a spus chinezilor de planul său, iar Beijingul are timp să se pregătească”, spune expertul economic Peter Morici, subliniind că majorarea constantă a tarifelor nu va fi de niciun folos.

XS
SM
MD
LG