Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: „Armenii au foarte mari așteptări de la Pașinian”


Nikol Pașinian, Erevan, 10 decembrie 2018
Nikol Pașinian, Erevan, 10 decembrie 2018

Un interviu despre victoria răsunătoare în alegerile din Armenia a formațiunii premierului în exercițiu Nikol Pașinian.

În Armenia, alianța premierului interimar Nikol Pașinian a obținut o victorie covârșitoare în alegerile parlamentare anticipate de duminică. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că pentru alianța Pasul Meu au votat peste 70% din alegătorii prezenți la urne, oferindu-i o majoritate „revoluționară”, după cum a calificat-o Pașinian. Victoria sa vine la nouă luni după ce mii de oameni au demonstrat împotriva conducerii de atunci a Armeniei, provocând o schimbare pașnică de guvern și trezind speranțe într-o guvernare mai democratică. Partidul Republican al fostului președinte și premier Serj Sarkisian a rămas, însă atunci la putere, iar în octombrie Pașinian a demisionat ca să provoace alegerile anticipate. Victoria Colesnic, bursiera Havel, a stat de vorba cu Ernest Vardanean, expert in probleme regionale.

Ernest Vardanean: „Nu pot să vă spun despre regiunea întreagă Caucazul de Sud, dar pentru Republica Armenia este foarte importantă această victorie a Partidului Pasul Meu, condus de premierul interimar și viitorul premier plin al Armeniei Nicol Pașinian, pentru că sunt primele alegeri într-adevăr libere, transparente și corecte de după obținerea independenței de către Republica Armenia în 1991, pentru că după data respectivă și până astăzi toate alegerile, fie parlamentare sau prezidențiale, au fost fraudate.”

Europa Liberă: Cum vedeți relația dintre Rusia și viitorul Parlament? Cum credeți că va evolua această relație?

Ernest Vardanean: „Dacă îmi permiteți, vă răspund în felul în care dl Pașinian a răspuns Federației Ruse prin intermediul presei acum câteva luni. El a spus clar și expres că de acum încolo Federația Rusă trebuie să țină cont de alegerea poporului Republicii Armenia, de evenimentele care au avut loc din luna aprilie încoace. Respectiv este vorba de o solicitare destul de fermă și insistentă din partea Armeniei către Federația Rusă ca aceasta să nu mai intervină în treburile interne ale Republicii Armene, cum a fost anterior, cu regimul precedent.”

Europa Liberă: Rezultatul pe care l-a înregistrat Pașinian este, într-adevăr, cum zicea el, răsunător. În condițiile astea, cum credeți că va arăta opoziția? Va exista opoziție în Armenia?

Ernest Vardanean: „În acest moment știm că trei partide politice au depășit pragul electoral de 5 la sută și au intrat în Parlament. E vorba de partidul sau mișcarea politică Pasul Meu, condus de Nicol Pașinian formațiunea Armenia Prosperă, condusă de oligarhul Gagik Țarukian, de un partid relativ nou, care se numește Armenia Ilustră, dacă îmi permiteți să traduc așa din limba armeană, condus de avocatul Edmond Marukian. Partidul Armenia Ilustră a spus deja că va fi în opoziție cu partidul lui Pașinian. În ceea ce privește Armenia Prosperă, dl Țarukian încă nu anunțat dacă va fi în opoziție sau va face vreo coaliție cu partidul lui Pașinian, dat partidul lui Pașinian nu are nevoie de coaliție pentru deține majoritatea constituțională. Deci e foarte probabil c partidul lui Țarukian să rămână din nou în opoziție. Respectiv, noi avem 88 de mandate pentru partidul lui Pașinian, aproximativ 25 de mandate pentru partidul lui Țarukian „Armenia Prosperă” și până la 20 de mandate pentru Partidul Armenia Ilustră al lui Edmond Marukian. Deci, aceste două partide vor fi în opoziție și partidul lui Pașinian cu majoritatea constituțională. Cam așa e.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți pentru viitorul apropiat al Armeniei? Ce schimbări credeți că ar putea să aibă loc în viitorul apropiat?

Ernest Vardanean: „Poporul Republicii Armenia, dar și armenii care trăiesc în diaspora, au așteptări foarte mari legate de dl Pașinian și, totodată, este și o provocare foarte mare pentru dumnealui, pentru că de acum încolo el nu va putea învinui pe altcineva, pe regimul vechi, pentru că de acum încolo toată responsabilitatea și toate puterile necesare vor fi concentrate în mâinile lui. Respectiv, el va fi primul care va răspunde pentru tot ce se întâmplă în țară, dar pe de altă parte, poporul Armeniei a prins la curaj după evenimentele din aprilie-mai anul curent și asta înseamnă că dacă în caz de ceva poporul va fi

Dl Pașinian își asumă toate riscurile și conștientizează foarte bine ce înseamnă puterea poporului și protestele poporului, și deci nu cred că va face pași, să zicem așa, negativi față de popor.

nemulțumit de acțiunile dlui Pașinian sau ale partidului, Guvernului lui, poporul va ieși în stradă din nou și asta va face probleme pentru deja noul Guvern. Eu cred că dl Pașinian își asumă toate riscurile și conștientizează foarte bine ce înseamnă puterea poporului și protestele poporului, și deci nu cred că va face pași, să zicem așa, negativi față de popor. Probabil, el va întreprinde anumite măsuri, anumite măsuri de austeritate, care nu vor fi pe placul poporului, dar dacă el va găsi argumentele necesare pentru apărarea propriei poziții, probabil el se va împăca cu poporul, dar dacă nu, vă spun din nou că poporul va ieși în stradă. Respectiv de acum încolo Nicol Pașinian se află într-o situație destul de dificilă în sensul mai multor riscuri, dar dacă el va îmbunătăți situația în țară, dacă el va reuși mai multe probleme și va rezolva problemele lăsate de regimul precedent, atunci el va fi cel mai mare erou național, cred eu.”

XS
SM
MD
LG